Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mentőöv stresszhelyzetben Adásba kerül: 2016. április 15.

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy amikor kifejezetten rossz passzban vagyunk, egyből elkap a nátha, az influenza, vagy kiújul valamilyen betegségünk. Sokszor ennek lelki eredete van. A stressz rossz hatással lehel a közérzetünkre. Hogyan tanuljuk meg kordában tartani? Miként lehet elérni, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk, hogy ne blokkoljunk le miatta? A stresszes helyzetek kezeléséről beszélgetünk vendégeinkkel. Itt lesz velünk Kiss Orsi "KISÓ", Détár Enikő, Dr. Nagy Ágnes és meglepetés férfi vendégünk.

Détár Enikő, színművésznek meg kellett tanulnia relaxálni. Életünk egy folyamatos tanulás. Gyermekkorában szorongó kislány volt, a felnőtt életében tanulta meg, hogy ha időben ér oda valahova, ha felkészült, akkor ez az állapot tehermentesíti az embert. Enikő próbál néha felülről tekinteni magára. Szeret egyedül lenni, szüksége van a magányra, arra, hogy kicsit befelé tudjon figyelni. Úgy véli, hogy az életünkben az érintés és az ölelés kiemelten fontos.

Kiss Orsi "KISÓ", szerkesztő-műsorvezető legutóbbi stresszes helyzete az volt, amikor nem olyan rég eltörte a karját, de dolgoznia kellett a rádióban, anyagokat kellett megvágni, s így, csak mindezek után ment be a sebészetre, ahol begipszelték a törését. Csak akkor gyengült el, amikor hazaért. A lelki stresszt bírja a legrosszabbul. Azonban a futás felszabadító erővel hat rá. Orsi fegyelem szerint éli a mindennapjait, így ha pozitív változás is áll be az életébe, azt is épp olyan nehezen kezeli. 

Dr. Nagy Ágnes, a klinikai gyógyszertan és a homeopátia szakorvosa, a természetes élet- és gyógymódok diplomás szakértője, grafológus és fitoterapeuta, táncoktató szerint a drukk egy eustressz, azaz jó stressz. Ha adott egy helyzet, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk hozzá. A stressz alapvetően egy szükségszerű dolog, nincs élet e nélkül. Csak fel kell ismernünk a mértékét, a minőségét és a mennyiségét. Legrosszabb az, ha a problémát bent hordozzuk a lelkünkben, miközben tudhatjuk, hogy akár a sírás is lehet egy jó feszültségoldó. 

Nagy Sándor színművész a magánéleti stresszt sokkal rosszabbul viseli. Vannak nehéz helyzetek, de színpadon arra gondol, hogy az a figura, amit játszik, az jól van, erre átáll, s így akkor az este héttől tíz óráig jó kedvűen telik. Ez egyfajta menekülés is. Azonban a színpadnak gyógyító hatása van, mert koncentrációt igényel. Az igazságtalanságot és a bambaságot nehezen viseli.

Az ördögi kör

A testi és a lelki betegségek első számú rizikófaktora a stressz. Tudjuk, és sokan megtapasztaltuk már azt is, hogy ennek milyen hatása van a bőrre, hogyan változik a feszült időszakban. A bőrünkhöz rengeteg idegvégződés tapad, ezért az érzelmeink idegi hatásai is látványosan megmutatkoznak. A stressz hatására a bőrünk érzékenyebbé és reaktívabbá válik, s a bőrbetegségek gyógyulásának folyamatát is lelassítja. Sokan tapasztalhattuk már, hogy a feszült helyzetekben pattanások jelentkeznek az arcunkon. De ezen megküzdési nehézség egyéb más bőrbetegségek kialakulásához is sajnálatos módon hozzájárul. Nem mondhatunk erre mást, mint azt, hogy ez egy ördögi kör. Hiszen, a problémás bőrünk miatt ismét elkezdünk szorongani, szégyenkezünk miatta, így ez is előidéz bennünk egy bizonyos mértékű stresszt. Mindezen túl, ha stresszelünk annak következtében azonnal elkezdjük nyomkodni a bőrünket.. Egy oda-vissza ható reakció ez.
Mindenre egy oly egyszerű, de sokunknak oly nehéz megoldás a nyerő: a testmozgás és az elegendő alvás! Tegyünk érte!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!