Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Modern varázslók Avagy kell még a csoda! Adásba kerül: 2016. március 01.

A varázslatok folyamatosan képesek elbűvölni a közönséget. Mindig van valami új, amikor ismét nem hiszünk a szemünknek. Mi a különbség a bűvész, a mentalista, a szabadulóművész és az illuzionista között? Egy színpadképes trükköt, mutatványt mennyi idő alatt lehet kitalálni? Mi ad ihletet egy bűvésznek? Mai vendégeink most sem hagyják otthon a varázslói tudásukat. Egy izgalmas világ, amelybe most betekintést nyerhetünk. Mesél nekünk Molnár Gergely Mr. Jupiter, David Merlini és Holcz Gábor. Meglepetés hölgyvendégünk meghatározó egyéniség a bűvészek világában.

Molnár Gergely, bűvésznevén Mr. Jupiter, aki a Bűvészek Világszövetségének elnökségi tagja, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének és Tisztikeresztjének birtokosa. A hely, ahol felnőtt, oda gyermekkorában járt egy falujáró bűvész, akinek a mutatványait elment megnézni és tátott szájjal figyelte - itt kezdődött el minden. Senki sem gondolná, hogy a kártyabűvészetnek hatalmas irodalma van. Ez az, ami biztos, hogy örök!

David Merlini, olasz-magyar származású szabadulóművész négy éves korában költözött el Magyarországról, de itt fertőzte őt meg a bűvészet. Majd Torinóba költöztek, ahol óriási szerencséje volt, ugyanis itt van Európa legnagyobb ilyen jellegű intézménye, a Torinói Bűvésziskola, ahol a tanulmányait folytatta. Gyermekkorában ő is kártyatrükkökkel kezdett. A bűvész életében, ugyanúgy, mint egy előadó esetében is szükség van olyan emberekre, akik hisznek bennük. A szabadulóművésznek a legnagyobb kelléke a teste, a mutatvány közben félni egyszerűen nincs ideje. 

Holcz Gábor, mentalista, bűvész első fellépése az előadóművészi vizsgája volt, ahol a vizsgabizottság egyik tagja Molnár Gergely volt. Gábor a különböző fogalmakat helyre tette: a bűvész az egy összefoglaló név, az illuzionista általában nagy kellékekkel dolgozik, a szabadulóművész a testét használja kellékként, a mentalista pedig parapszichológiai jelenségek illúziókeltésével foglalkozik. A legnagyobb különbség a bűvészmutatványok és a mentalizmus között az, hogy a bűvész kézügyességgel dolgozik, látványalapon tesz csodát. A mentalizmus esetében inkább a beszédnek és a gondolkodásnak van szerepe. Ez a fejben megvalósuló csoda. 

Ungár Anikó, bűvész, előadóművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa. Szerinte bűvészkedni csak annak szabad, aki egyfajta intellektussal tölti ezt meg. Minden művészet magán képviseli a kor jegyeit. Ma azért nehéz bűvészkedni, mert nehéz úgy misztikumot hozni, hogy a XXI. század embere ennyi minden mögé lát. Ha valaki hobbiként műveli, abban az esetben is teljessé tudja tenni az ember életét. Például ő fogyatékossággal élőknek segít ebben. 

A bűvészet története - a teljesség igénye nélkül!

I.e. 50 000 évvel a vallási szertartások során különféle rituálékat hajtottak végre. A kor sámánjai és varázslói különleges tudásnak voltak a birtokában. A varázslattal kapcsolatos első írásos emlékek már a Bibliában is megjelentek. Gondoljunk csak a Mózes kígyóvá változott botjára. Azonban a legelső tényleges bűvésztrükk 4500 éves, Egyiptomból származik. A középkor az inkvizíció kora volt, ekkor még a bűvészet nem élhette a fénykorát. Nagyon sok nőt égettek meg máglyán boszorkányságért. Azonban a boszorkányüldözés után egyre népszerűbbé váltak a bűvészek. A középkortól egészen a XVIII. századik az utcán zajlott: felvonuláskor, vásárokban, nyilvános eseményeken. Ekkor vált divattá a zsonglőrködés, a kardnyelés és a tűzevés is. Mindezek mellett elterjedt volt a kötél-trükk, a pohár-trükk és a különféle kártyatrükkök is. A XVIII. századtól ezek a mutatványok felkerültek a színpadra a nagyérdemű közönség elé. Ekkor alakultak ki a nagy színpadi trükkök és az illúziók elődei. Ebben a korban emelkedett ki Robert Houdin is, aki 1845-ben Párizsban megnyitotta az Elbűvölt estek színházát. A XIX. századra már hatalmas bűvész showkat rendeztek. Majd megnyílt a Varieté, aki 100 évre biztosította a helyet azoknak a bűvészeknek, akiknek nem állt módjukban nagy színpadi illúziókat bemutatni. Ezek után megjelentek az ún. "Close-up" bemutatók, azaz a mikromágia. Amatőr bűvészek klubbokat alapítottak, ahol megosztották egymással az ismereteiket, kisebb társaságokat ejtettek ámulatba. Ezen kívül megjelent az ún. "Table-hopping", amikor a bűvész például egy étteremben asztalról asztalra járva bűvöli el a közönségét. 1947-ben megrendezésre került az első világbajnokság. Az utcáról a színházba, majd a színházból a televíziókba is beköltöztek a bűvészműsorok. Las Vegas vált a bűvészek városává. A Close-up műsorok és a kártyabűvészet a mai napig nagy népszerűségnek örvend.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!