Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyermek egészség - mindent az első ezer napról Adásba kerül: 2016. március 04.

Gyermekünk első 1000 napját mondhatni fokozottan végig izguljuk. Mit kell tudnunk a csecsemő egészséges táplálásáról, milyen trendek vannak, s melyek a már elavult nézetek? Hogyan lehet erre megfelelőképpen felkészülni? A szoptatás az örömforrás vagy küzdelem? Ki a szigorúbb és ki a következetesebb szülő? Merünk egyáltalán segítséget kérni? Hogyan éljük meg az első három évet? Vendégünk lesz Tibenszky Móni Lisa, Szekeres Nóra és Pásztor Anna. Meglepetés férfi vendégünk három gyermekes boldog édesapa.

Pásztor Anna, színész, táncművész, előadóművész, énekes úgy gondolja, hogy férfi aggyal gondolkodó nő, és nála minden, a gyermeknevelés is belülről működő dolog. Kedvese egy igazi apatigris, aki minden helyzetet megfelelően tud kezelni. Császármetszéssel szülte mindkét gyermekét. Nagyon sok kétely volt benne, de ez a kétely jóval a szülés után jött elő benne. Úgy érezte, nem tudott megfelelni saját magának. Azonban a második császárt már tudatosan dolgozta fel. 

Szekeres Nóra, televíziós műsorvezető, szerkesztő, színész alapvetően nagyon nyugodt természetű, semmi kétely nem volt benne a szüléssel kapcsolatban. Nagyon jó dúlájuk volt, aki őt és a férjét is felkészítette. Terhessége alatt egyetemre járt, ahol pedagógiát és pszichológiát tanult. S ezt a tudását kamatoztatni is tudta a gyerekekkel kapcsolatban, s úgy érezte, hogy ezt mindenkinek tudnia kellene. Nóra szerint minél több gyerekünk van, annál inkább ki kell alakítani egy logisztikai rendszert. 

Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója. 10 és 6 éves fia van. Az első terhességénél semmi probléma nem volt. Majd gyermekágyi depresszióba esett. Időbe telt, amíg az anyaságot élvezni tudta. Van, hogy ilyen helyzetben igazából semmi másra nincs szüksége egy anyának, csak arra, hogy meghallgassák. Majd gondolt egyet, s az az ötlete támadt, hogy elkezd erről írni, kérdezni, s így született végül a Felelős Szülők Iskolája. Rengeteg felhígult információt hallunk, így arra törekszik, hogy hiteles információt tudjon adni a szülőknek, így szakértők, szakemberek publikálnak náluk.  

Oláh Gergő, énekes és felesége tudatosan készültek mindhárom gyermek érkezésére. Gergő 19, felesége 20 éves volt, amikor összekötötték az életüket. Úgy véli, a gyermek minden körülmények között áldás. Kivételesen nagyon jó kapcsolatot ápol az anyósával és az apósával. Minden tapasztalatot a szülőktől szereztek. Megpróbál mindenben segíteni a feleségének. Ő a megengedő, kedvese pedig a féltősebb. 

Mit mondanak a kutatások?

A legújabb kutatási eredmény kimutatta, hogy a fogantatástól számított 1000 nap egészségvesztesége, nem vagy alig nyerhető vissza. A megfelelő és helyes táplálkozás már a fejlődés korai szakaszában kulcsfontosságú. Így az első 1000 napnak kiemelt szerepe van az életünkben. Ha az első években a gyermek D-vitamin szintje nem megfelelő, nagyobb lesz felnőttkorban az esélye az egyes számú cukorbetegség kockázatának. Ha a baba születési súlya túl alacsony, vagy túl magas, akkor pedig a kettes típusú cukorbetegség kockázata nő. S ebben az időszakban derül ki az is, hogy a gyermek hajlamos-e az elhízásra. Ha a terhesség alatt az anyának, vagy a kisgyermeknek nem megfelelő a táplálék bevitele, akkor nő a kockázata a felnőttkori magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának is. A gének nem elegek! Ha nem megfelelő a környezet, az visszahat a génekre, ezt nevezik epigenetikának. Sajnos, ez később tovább is örökíthető. Nagyon fontos tehát, hogy óvjuk a magunk és a gyermekünk egészségét is!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!