Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Minden okkal történik avagy mindenki annyit kap, amennyit elbír Adásba kerül: 2016. március 03.

Vannak emberek, akik több pofont, több akadályt kaptak az élettől, olyanokat, amiket a legtöbb esetben nem tudtak befolyásolni. Bámulatos ilyenkor az, ahogyan erőt adnak másoknak és maguknak is. Ők azok, akik erejükkel és bátorságukkal példát mutatnak. Vendégeink tanulságaikról mesélnének, hogyan élték át a kisebb-nagyobb pofonokat, hogyan álltak fel utána, és mi a boldogságuk mozgató ereje? Történeteit, tanácsait, tapasztalatait megosztja velünk Tóth Vera, Judy, Prof. Dr. Bagdy Emőke és meglepetés férfi vendégünk.

Tóth Vera, Artisjus-díjas énekesnő szerint a közhelyekre szükségünk van. Van igazság abban, amit oly sokszor mondunk egymásnak, s nem hiába alakultak ki ezek a mondások. Vera életében ún. deperszonalizációs szindróma lépett fel. Olyan volt, mintha álomban lenne, kívülről látta saját magát. 13 hónapon keresztül ebben a búrában élte az életét. Pszichológus segítségével tudott ezen túljutni. Véleménye szerint az élet értelmét elveszíteni a legrosszabb dolog, ami történhet egy emberrel. 

Judy, előadóművész, a Groovehouse együttes énekesnője szerint a tragédiákat meg kell élni, ennek van egy folyamata, amin végig kell menni. Az ember egy-egy ilyen után először azt érzi, hogy "mindennek vége", majd ezután jelentkezik egyfajta önsajnálat, s csak a harmadik szakaszban kap egy hatalmas erőt, amikor azt tudja sugallni a külvilág felé, hogy "nehogy már nekem ne sikerüljön!" Balesete után tükröt semmiképpen sem akart a lakásban elhelyezni, mert úgy érezte, hogy túl közeli volt az az emlék, hogy milyen volt régen és milyen lett most az arca. Szerencsére most már nincs önértékelési problémája, sikeresen megküzdött ezzel az óriási kihívással.

Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor, a pszichológiatudomány kandidátusa. Véleménye szerint a katasztrófa pillanatában megáll az idő. Ennek feldolgozása egy folyamat. Viktor Frankl, pszichológus mondta azt egyszer: "A szenvedésnek akkor van értelme, ha általa más ember leszel." A szenvedély olyan, mint a gyémánt. Megpróbálod a szénből a lehető legjobbat kihozni. Nagyon fontos kihangsúlyozni azt, hogy ez egyedül nem megy. Kapcsolatból születünk, kapcsolatokból kapjuk az erőt, s így, ehhez is társakra van szükségünk.

Torres Dániel, énekes-dalszerző édesanyja túlélte a rákot. Külföldről hazaköltöztek, amikor is hozott egy nagy döntést, hogy nem fogja elengedni az életét. S teljes életmódváltással felállt belőle és meggyógyult. Dani szerint az a fontos, hogy önmagunkkal legyünk egy nagy egységben. Pont ezért is szeret egyedül utazni, megkötöttség nélkül - azaz szeret egyedül lenni önmagával.   

Hogyan lesz veszteségből nyereség?

Milyen pozitív megküzdési stratégiák állhatnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy-egy nehéz szituációból fel tudjunk állni? Az első jótanács az, hogy bármi is történik velünk az életben, ne maradjunk vele egyedül! A másoktól kapott lelki segítség erőforrás lehet számunkra. Felelősek vagyunk egymásért, így azért is, hogy gondozzuk egymás bánatát. Létezik a felülemelkedés módszere. Amikor egy korábbi traumát akkor nem tudtunk megfelelően feldolgozni, de később egy adott szituációban újra átéljük ezt az érzést. Ilyenkor az akkori énünkkel kell dialógust kezdeményeznünk, átgondolnunk mostani fejjel és rálátással. Az átkeretezés is egy hasonló módszer, amikor újra felidézzük és mostani fejjel átgondoljuk mi is történhetett akkor pontosan, más és több szemszögről tekintünk az adott szituációra. S így feloldódhat bennünk ez a stressz. A pozitív megküzdési stratégiához tartozik még a stresszoldó humor és a spiritualitás is, ami oly sok mindenen át tud segíteni. Bármelyik megküzdési stratégiát is választjuk, általa sokat fejlődhetünk, s kiépíthetünk egy olyan mechanizmust, amely által önismeretünk is fejlődhet és magabiztosabbá válhatunk! 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!