Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Milyen a jó gyerekkönyv? Adásba kerül: 2016. március 08.

A magyar Gyermekirodalmi Intézet minden évben összeállítja a 25 legjobb gyerekkönyvek listáját. Mitől lesz jó, izgalmas, vagy érdekes egy mese? Sok hazai sztár is írt már gyerekkönyvet. Ők vajon miért tették? Mennyire nagy ez a piac? Hogyan lehet sikeresnek lenni ezen a területen? Milyen korban, milyen típusú könyvet válasszunk gyermekeink számára? Mennyire fontos az illusztráció? Vendégünk lesz ebben a témában Mádai Vivien, Farkasházi Réka és Dr. Kádár Annamária. Meglepetés férfi vendégünk is egy izgalmas gyerekkönyv szerzője.

Mádai Vivien, műsorvezető gyermekkorában rengeteg meseíró és mesemondó versenyen vett részt. Van, hogy gyermekének nem mesekönyvből olvas, hanem saját maga kitalál történeteket. Van egy fórum, amelynek tagja, ahol tanácsot tud kérni, ha egy jó mesekönyvet szeretne venni a kisfiának. Igyekszik olyan könyvet választani, ami nevel is valamire és ad is valami élményt.

"A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának. Ezek a lehetőségek nem anyagi természetű lehetőségek, hanem abból a világlátásból fakadnak, amely a mesei és a gyermeki gondolkodást összeköti: miként a hős mindig több, mint mi magunk vagyunk, akképpen a világ is több, mint amennyit képesek vagyunk felfogni belőle."

/Boldizsár Ildikó/

Farkasházi Réka, színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus szerint ma is azok a mesekönyvek a népszerűek, amelyek kicsit rólunk is szólnak. Férje gyermekkönyv kiadással is foglalkozik, így szerencsére minőségi mesekönyvek kerülnek náluk a polcra. Ha gyermekeit gyorsan szeretné elaltatni, akkor abban az esetben az illusztrációk zavaróak tudnak lenni. Ugyanis ekkor a kicsik meg szeretnék nézni, hogy mi is van rajzolva az adott mese mellé. Van, hogy nem bánja, ha gyermeke beleillusztrál a könybe, tud ez nagyon szép emlék is lenni egyszer. 

Dr. Kádár Annamária, pszichológus, egyetemi tanár, tréner az érzelmi intelligencia és a mesék kutatója. Édesanyja volt a nagy mesemondó. A mesemondáshoz kötődik nála legintenzívebben az, hogy ezzel zárult le egy nap, átmenetet képez az ébrenlét és az álom között. Mese mellett elmondhatjuk a gyermekeink napját is, amibe a negatív élményeket is bele kell venni. Sok szülő ki akarja lúgozni ezt a történetből, de nem kell, ugyanis a negatív élményeket úgy tudjuk feldolgozni, ha mesélhetővé tesszük a történetet. A mese épp ezért is jó, mert jelen van a jó és a rossz harca. 

"Más jelmez itt, más helyszín ott: a mesék nem halnak meg, csak minden nemzedékkel újjászületnek egy más korban, más nyelvezettel."

/Joanne Harris/

Borbáth Péter, író, szövegíró, műfordító, túravezető, a FISZ könyvek szerkesztője kezdetben felnőtteknek szánt szövegeket, novellákat írt. Majd megszületett a mesekönyve, ahol a két főszereplő egymással ellentétes tulajdonsággal van felruházva. Ami viszont összeköti őket, az a barátság.  A történetet bátyja gyermekein is tesztelte. Megkérdezte a gyerekektől, hogy mi az, amitől esetleg félnek, amit nem értenek. A könyv készítése közben számára az is fontos volt, hogy az illusztráció önmagában is megállja a helyét. 

A netgeneráció olvasási attitűdje

Azoknál, akik 1995 után születtek, az információszerzés sokkal fontosabb, mint az élményszerzés. S ennek a korosztálynak az olvasási szokásai is változtak az előző generációhoz képest. A hazai kutatás konklúziója alapján elmondható, hogy azoknál a gyermekeknél, ahol az esti meseolvasás elmarad, csökken az olvasási kedv is. A lányok már nemcsak a regényeket, hanem a fantasy műveket is előszeretettel olvassák. S a megkérdezett olvasók körében ez volt a legnépszerűbb műfaj. Az irodalmi szövegeket pedig réginek és nehezen érthetőnek találják. A megkérdezett fiatalok 14,05%-a egyetlen könyvet sem olvas el egy adott évben. A válaszadók 60,04%-ának rendszeresen olvastak esti mesét, s akik rendszeresen hallottak mesét, azoknak 42.86%-a olvas havi rendszerességgel könyvet. Mi több, azon válaszadók, akik egy óránál kevesebbet bolyonganak a világhálón 47%-uk évente minimum 12 könyvet olvas el.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!