Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Édes csábítás: a csokoládé Adásba kerül: 2016. március 18.

Sokunk számára a mennyei manna egy kocka, vagy egy tábla csokoládé formájában jelenik meg. Ennek az édességnek rengeteg jótékony hatása van, természetesen a mértékletesség, mint mindenhol, itt is nagyon fontos. Körbejárjuk ennek a finomságnak az összes formáját, s minden olyan érdekességet megosztunk egymással, amelyet tudni kell róla. Betekintést nyerhetünk a csokoládékészítők világába. Ínyenc vendégünk lesz Valkó Eszter, Völgyesi Gabi és Gulyás Gyöngyvér. Meglepetés férfi vendégünk a különleges csokoládék imádója.

lgyesi Gabi, énekesnő, jogász édesszájúnak tartja magát, de nem szereti a töltött csokikat. Mindeközben igyekszik a fekete csokoládé felé tendálni, és azt előnyben részesíteni. Humorosan úgy fogalmaz, hogyha a gyerekekről van szó, akkor keményen mértékletes. Gabi számára a legnagyobb rejtély az, hogy a fehér csokoládét miért is hívjuk csokoládénak?!

Valkó Eszter, műsorvezető, színésznő nemcsak a csokoládét, hanem mindenféle édességet is nagyon szeret. Épp a minap sütött egy jó nagy tepsi almás pitét, amelyet párja kollégái is előszeretettel fogyasztottak. Ahogy ő fogalmaz, maga elől soha nem dugja el az édességet, hisz pontosan tudja, hogy hová tette. Nála a mértékletesség annyit jelent, hogy a boltban nem vásárolja meg. Azonban amikor mégis a csokoládé megszerzés merényletére készül, akkor képes fél órát is eltölteni ennél a szekciónál. 

Gulyás Gyöngyvér, bonbonkészítő mindig is olyat akart kreálni, ami új és meghökkenti a vásárlókat. Az ínyencek, akik nagyon extra ízesítéseket is bevállalnak azok inkább a férfiak. Gyöngyvér nagyon szeret kísérletezgetni az ízekkel, mindezek mellett kap különleges felkéréseket is. Például borvacsorához meg kell álmodnia egy hozzá illő bonbont. Kézműveskedni mindig is nagyon szeretett, mindenben kipróbálta már magát, de a bonbonok készítése barátokkal együtt kezdődött el.

Vásáry André, énekművész is nagyon édesszájú, a csokoládékat és a sütiket is imádja. Ha külföldön lép fel, akkor a repülőtereken szokott bevásárolni. Amikor legutóbb Berlinben járt, ott elterjedtek a csokoládézók, ahol kézműves csokik vásárolhatóak meg, az alap dolgoktól egészen az extrém csokoládékig. Mi több, fehérkesztyűvel nyúlnak mindenhez. André ellenben Gabival a sima csokoládét nem szereti, a különleges csokoládék imádója. 

Minden, amit a csokoládéról tudni érdemes

A kakaóbab különleges örökzöld fán terem. A fa virágai az orchideára, termése az uborkára emlékeztet. S úgy, ahogy idehaza a szőlőt, úgy a kakaófa ültetvényeken a kakaóbabokat szüretelik. S ezt követően ezeket a magokat pár napon át banánlevelek között érlelik tovább. Ilyenkor éri el a kakaóbab a jellegzetes aromáját. Ezután a nap sugarai szárítják, majd bezsákolva elindulnak a nagyvilágba. Mexikóban ezeket a kakaóbabokat megpörkölték, héjától megfosztották és puha tésztává gyúrták, majd a kakaómasszát fűszerezték, és végül elraktározták. A csokoládékészítés művészete nemzedékről nemzedékre száll, s az eljárási mód az évek során nem sokat változott.
Magyarországon Palocsay György huszárszázados 1704-ben tesz a csokoládéról először említést. A "cukrász" szavunkat pedig gróf Széchenyi István írta le 1830-ban. Ekkor még nem a mai kínálatot kell elképzelni az üzletek pultjaiban, hanem cukorkákat, gyümölcskocsonyákat, befőtteket, szörpöket, csokoládé figurákat, fagylaltot stb. Két cukrász, akik először nagy sikereket futottak be hazánkban az Stühmer Frigyes és Gerbeaud Emil volt a 19. században. 

Bonbon

Az első bonbon megjelenése a 17. századra tehető, amikor is Plessis-Praslin francia herceg szakács-cukrásza ezzel kedveskedett a regensburgi birodalmi gyűlés résztvevőinek, amikor cukrozott mandulát belemártott csokoládéba. A "bon" a francia gyermeknyelvben "jót" jelent, csak mindez megkettőzve. Először a cukorkát értették ez alatt, de a 20. századtól a csokoládéból készült apró finomságokat nevezik annak. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!