Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Életem a tánc Adásba kerül: 2016. április 28.

Április 29. A Tánc Világnapja. Ez alkalomból olyan vendégekkel beszélgetünk, akiknek az életük, a hobbijuk és egyben a szakmájuk is a tánc. Ennél csodálatosabb párosítás nem is létezik, amikor a kedvtelésünk és a szakmánk teljes átfedésben van. Müller Péter azt mondja, hogy "az igazi táncban az a legszebb, ha messzire röpül tőled a társad, de te egyedül, magányosan pörögve is tudod, hogy visszatér hozzád. Ha nem tér vissza, nem volt igazi tánc." Itt lesz velünk Túri Lajos, Gál Sándor, Tihanyi Ákos és meglepetés hölgyvendégünk.

Túri Lajos, a kortárs tánc egyik kiemelkedő hazai alakja, számos musical, tévés produkció és show-műsor koreográfusa. Öt éves korában íratták be jazzbalettre, ahol húsz lány között ő volt az egyedüli fiú. A Balettintézetben is sikeres felvételt tett tíz évesen, de akkor mégis úgy döntött, hogy mégsem szeretne odamenni. Végül a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába járt. Gyermekként a Macskák musicalt szájtátva figyelte. Lali a mai napig nem kategorizálta be magát, hogy milyen táncos, magukat táncművészeknek tartja. 

Gál Sándor, táncművész, néptáncos, pedagógus, a 4 for Dance tagja hét éves koráig focizott, utána egy gyermektáncegyüttesbe íratták. A foci után tartott attól, hogy a tánc ciki lesz, aztán egy óriási szerelem lett belőle. A 4 for Dance csapat hitt magában. Amikor összeállt a csapat, nem tudták konkrétan meghatározni, hogy pontosan mit szeretnének, de nagyon lelkesek voltak és rengeteget gyakoroltak, ami meg is hozta számukra a sikert. 

Tihanyi Ákos, táncművész, koreográfus elég későn, tizennégy éves korában kezdett el táncolni. Mindig is a színház érdekelte, így a táncban is a színházat kereste. Ugyanoda járt, ahová Lali, szülei mindvégig mellette álltak. A környezete többször hangoztatta azt, hogy soha nem lesz belőle táncos. Ezzel indult el Pécsre is, ahova is felvették. Amikor egy koreográfiát hoz létre, minden gondolatot leír, térformákat rajzol, humorosan úgy fogalmaz, hogy ilyen téren grafomán. 

Bozsik Yvette, Kossuth-díjas, Érdemes művész, táncművész, koreográfus, egyetemi tanár, aki tíz évesen bekerült a Balettintézetbe. A kortárs tánc egyik úttörője volt. Akkor még más idők jártak.. volt, hogy titokban lépett fel Párizsban, ha budapesti előadása volt, be kellett festenie a haját. Azonban az élet megfordult, őt igazolta, de ehhez az kellett, hogy kitartóan dolgozzon az álmaiért. Nyolc év után tért vissza a színpadra, de nem nőként, hanem férfiként. Szerinte egy koreográfia által gondolatokat és érzelmeket is közvetítünk. 

A tánc jótékony hatásai

Ha nem is vagyunk profi táncosok, ha csak hobbi és kedvtelés szintén űzzük abból a célból, hogy kikapcsolódjunk, bizony-bizony nagyon sok jótékony hatással lehet ránk fizikailag és pszichikailag is. 

  • Egy kutatás eredménye szerint segít megelőzni a depresszív hangulatot, szorongás csökkentő hatása van, s ezen kívül a stresszes helyzetek megküzdéséhez is hozzájárul.
  • Segít az önbizalom növelésben is és hozzájárul a pozitív testkép kialakulásához.
  • Ha elkezdünk táncórákra járni, bekerülünk egy új közösségbe, ahol új ismeretségre tehetünk szert.
  • Meggátolhatjuk a plusz kilók "beköszönését", a helyes testtartásra tanít, amely szintúgy az önbizalmunkat emelheti, s általa magabiztosabbá válhaunk.
  • Ezen kívül rengeteg betegségre gyógyító hatással van.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!