Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Éjszakai üzemmód Azokról, akik fordítva élnek Adásba kerül: 2016. április 04.

Személyiségünket is meghatározza, hogy a baglyok vagy a pacsirták táborába tartozunk, nem beszélve arról, hogy egész más az élet nappal, mint éjszaka. Más élmények jönnek, más ritmust igényel. Sokan vannak, a kedves nézők közül is, akik munkájuk miatt váltak bagollyá, vagy épp ellenkezőleg. Formálható ez? Átállhatunk? Vendégeinkre is legmarkánsabban a bagoly üzemmód jellemző. Hogyan hangolódjunk össze a pacsirtákkal? Itt lesz velünk Kovács Kati, Galán Angéla, Partics Katalin és meglepetés férfi vendégünk.

Kovács Kati, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekesnő, színművésznő, dalszövegíró, a magyar könnyűzene kiemelkedő énekes egyénisége mindig is éjszaka szeretett ébren lenni. Az éjszaka csendjében az embernek komoly gondolatai vannak, Kati dalszövegeket is ekkor ír. Mi több, a koncertjei is az esti órákban vannak, s amíg onnan haza utazik, bizony-bizony 3-4-5-6 óra is lesz, mire ágyba kerül. Ha reggeli műsorba hívják vendégként, akkor az éjszaka le sem fekszik. Sokkal rosszabb pár órát aludni, mint egyáltalán nem aludni, ha korán kell kelnie.  

Partics Katalin, világbajnok öttusázó szerint azok, akik egyértelműen nem kategorizálhatóak be az egyik vagy a másik csoportba, azoknál élethelyzettől és életkortól függ az, hogy a pacsirták vagy a baglyok táborát erősítik. Hatalmas szerencséje van, mert gyermeke korán fekvő és későn kelő. Neki nem könnyű reggel felkelnie, de nagyon szeret a korai órákban már tevékenynek lenni, mert így az egész napot sokkal hosszabbnak érzi. 

Galán Angéla, műsorvezető, Junior príma-díjas televíziós újságíró mindig bagoly típus volt, számára a korán kelés állandóan egy feladat, egy kihívás. Az esti élő adásai alatt olyan szinten felpörög, hogy a hazaérkezést követően órákig tart, amíg átkapcsol nyugodt üzemmódba. Azonban, ha reggel valamilyen fontosabb esemény várja, akkor ebből az okból kifolyólag sokkal éberebben alszik. Angéla minden reggelt zöldteával indít. 

Fellegi Lénárd, énekes, színész, műsorvezető minden napját maximálisan kihasználja: reggel rádiós műsort vezet, e mellett szinkronstúdióba jár, edzeni megy stb.  Annyi minden van, hogy elő kell vennie a naptárát, hogy melyik időpontban lesz lehetősége egy fél órát aludni. Amióta rádiónál dolgozik, úgy érzi ez rendszert hozott az életébe. Nyári gyereknek tartja magát, nagyon fontos számára a "napenergia". 

Pacsirta vs. bagoly!

Miért van az, hogy a pacsirták aktívan, tele energiával kezdik a napot, a baglyok, ezzel ellentétben nehezen kelnek ki az ágyból, de nehezen is fekszenek le?! Alapvetően a pacsirták akkor alszanak, amikor tényleg fáradtak, ennek következtében fitten kelnek. A baglyok pedig akkor kelnek, amikor a legálmosabbak, ezért vezet az első léptük egy közeli kávéfőzőhöz. Alvási szokásaink függnek a hormonoktól, a génektől, az évszakoktól és az életkortól is. Azonban a lakosság 10-20%-a az, aki egyértelműen az egyik vagy a másik kategóriába sorolható. A népesség nagy része ennek keveréke, így vagy az egyik vagy a másik típus dominál jobban, de általában mindkettő megvan bennünk. 
Na de mégis, különböző személyiségtípusok? Egy spanyol kutató szerint a pacsirtákra jobban jellemző logika és az elemzőképesség, ellenben a baglyokkal, akik intuitívabbak és színesebb a fantáziájuk. Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy a baglyok a kreativitás tekintetében sokkal erősebbek. Azért valljuk be, bármelyik kategóriába is tartozunk, a társadalmi norma a pacsirta életformát várja el a társadalom nagy részétől. A feladat az, hogy megtanuljunk ehhez alkalmazkodni. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!