Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rend a lelke mindennek! Április 24. a Magyar Rendőrség Napja Adásba kerül: 2016. április 22.

Szent György napja,1992 óta a Rendőrség Napja. Három olyan férfivel beszélgetünk, akik igazán egyedi szemszögből tudnak mesélni a rendőrség zárt, a külső szemlélő számára egyben vonzó és érdekes világáról. Miért olyan sikeresek a bűnügyi sorozatok? Mennyire munka és mennyire hivatás a rendőri lét? Mennyire választható szét a munka és a magánélet? Vendégünk lesz Dr. Kovács Lajos, Gál Kristóf és Dr. Karsai Sándor. Meglepetés hölgyvendégünk már egészen kicsi kora óta tudta, hogy rendőr szeretne lenni.

Dr. Kovács Lajos, nyugalmazott rendőr ezredes. Negyven évet dolgozott gyilkosságok közelében, először a Fővárosi Rendőr-főkapitányságon, majd az Országos főkapitányságon, végül a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Gyermekként imádta a krimiket, a bűnügyi sorozatokat, édesapja is rendőr volt - egyszóval minden adott volt ahhoz, hogy rendőr legyen. A kihallgatások során a kommunikáció kulcsfontosságú szerepet tölt be, hiszen olyan szinten kell beszélni, amilyen szinten van a kihallgatott. A jó kihallható felkészül a kihallgatott személyből.

Dr. Karsai Sándor, a Készenléti Rendőrség egyik egységének vezetője szerint minden fiú arról álmodik, hogy egyszer rendőr egyenruhát húzhasson. Ő is rendőr vagy katona szeretett volna lenni, mindeközben szülei azt szerették volna, hogy közgazdász legyen. Végül a céltudatossága győzött. Sándor szerint egy kihallgatás során a kihallgatott fejével kell tudni gondolkodni. A női rendőrök teljesen más kommunikációs eszközöket alkalmaznak, mint ők, férfiak, amelyek nagyon jók és hasznosak. 

Gál Kristóf, rendőr őrnagy, aki az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának ügyelet vezetője. Elmesélése alapján a versmondó versenyek, a diák színjátszás sikerei a színház felé vitték. Színészi évei alatt jött rá arra, hogy mégsem érzi jól magát ebben a szakmában. Így végül pályát módosított.
Kristóf szerint a fantomkép készítés egy külön szakma, amely akár rossz irányba is elviheti a nyomozást. Olyan esetben, ha például a sértett nem megfelelő személyleírást adott, akkor a nyomozók a rajzhoz hasonló arcú embert keresnek. 

Nádházi Brigitta, a Pest Megyeti Rendőr-főkapitányság csoportvezetőjének elmondása szerint felmenői között nem volt olyan, aki rendőrnek állt volna. Már kisgyermekként eldöntötte, hogy ő ezt a pályát szeretné választani. Nyolcadikos volt, amikor iskolából hazajövet arra érkezett meg, hogy egy betörő van a nappalijukban. A szomszéd segítségével hívták a rendőrséget, a betörő közben elmenekült, de félórás keresés után megtalálták. Ez az esemény nemhogy elriasztotta, hanem inkább arra sarkalta, hogy e mellett a hivatás mellett tegye le a voksát. 

Mióta beszélhetünk rendőrségről?

A biztonság igénye egyidős az emberiséggel. Az emberek rendet alkottak, amely a kezdetekben közösségi jellegű volt, majd hatalmi formává vált. A külső támadásokat a hadsereg verte vissza, a belső rend megtartása a rendőrség feladata volt. Egyiptomban például már i.e. 3000 évvel beszélhetünk rendőri tevékenységről. Később létrejött az ún. modern rendőrség. Hazánkban a "rendőr" fogalma 1823-ban Márton József, nyelvész lexikonjában jelent meg. A "rendőrség" kifejezése pedig 1836-ban Fogarasi János, nyelvész zsebszótárjában tűnt fel. 

A rendőri nyelv

A rendőri nyelv három típusra osztható. Az első az ún. hivatalos rendőri nyelv, amelyet szakirodalomban vagy hivatalos belső érintkezés következtében alkalmaznak. A második a rendőri köznyelv, amely a civil lakosság és a rendőrség közötti kommunikációt, párbeszédet jelenti. A harmadik típus a rendőri zsargon, amelyet kötetlen ugyanakkor belső érintkezés során használnak. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!