Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Edzőlegendák, legendás edzők Adásba kerül: 2016. április 20.

Egy élsportoló életében kikövezett út az edzővé válás? Milyen szakmai kihívásokat kell teljesíteniük? Hogyan motiválnak? Mennyire nehéz a generációs különbségek miatt a fegyelmet megtartani? Az edző a versenyző életében kulcsfigura, aki következetes, példakép, de egyben pszichológus is. Aki jóban-rosszban ott van, s neki még a nehéz helyzetekben is tudnia kell motiválni. Itt lesz velünk Dr. Mocsai Lajos, Dr. Kemény Dénes és Mészöly Kálmán. Meglepetés hölgyvendégünk a sport történetében egy igazi legenda.

Mészöly Kálmán, válogatott labdarúgó, edző. Volt szövetségi kapitány, aki 61-szer húzhatta magára a nemzeti mezt és játszott a válogatottban. Gyermekként a Császár-Komjádi uszodába járt le úszni, más egyéb sportot is űzött, de végül a futball mellett kötött ki. Tudatosan készült arra, hogy edző legyen belőle. Mi több, korábban arra is tudatosan készült, hogy válogatott focistává válhasson. Kálmán szerint mind az edzőtől mind a csapattársaktól is rengeteget lehet tanulni. 

Dr. Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, korábbi válogatott kézilabdázó. A budapesti Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának rektora. Fiatalként kosárlabdázott és kézilabdázott, majd 15 évesen balkezes révén kiválasztották a megyeválogatott kézilabda csapatba. A legnagyobb büntetés és szégyen az volt, amikor valami miatt nem mehettek edzésre. Pályafutása során a felesége biztosította a családi hátteret. Dr. Kemény Dénes, válogatott vízilabdázó, edző, állatorvos, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke számára a sport fiatalként egyfajta örömforrás volt. Később 18 éven keresztül dolgozott állatorvosként, s emellett edzősködött is. Egy edző nemcsak a sportra, hanem egyfajta nevelésre is tanít. Mi több, nem csak szakmai problémákra kell nyitottnak lennie. S ezen kívül olyan csapatépítőre is szükség van, ahol ő nincs ott, csak a csapattársak. 

Dr. Kotsis Attiláné, Gabi néni röplabdázó, mesteredző. A magyar röplabdasport edzőlegendája, aki három olimpián irányította a magyar női válogatottat. Gyerekként sokat focizott, atletizált, verekedett és fára mászott - meséli mosolyogva. Ekkor kezdték el szervezni Magyarországon a röplabdát, amelybe végül ő is bekerült. Gabi néni szerint a férfiak nagyon jó edzők, de nem mindig érzik a női lelkek rezdüléseit. A pszichológiai szakot is elvégezte, mert úgy érezte szükség van rá. Hiszen csapatot kell létrehozni, különböző emberekből egy felé törekvő embereket kell csinálni. 

Mi lehet a kitartás definíciója?

Ahhoz, hogy az ember élsportoló legyen, de gondolhatunk itt az élet adta egyéb más célokra is, amit kitűzünk magunk elé, mindehez kitartásra van szükségünk. S ha e téma kapcsán belegondolunk az élsportolók világába, bizony-bizony, hatalmas akaratrerőre, önmotivációra, azaz kitartásra van szükség.
A kitartás alapvetően egy nehezen kutatható terület, emberi tulajdonság. Egy kutatás, kísérlet eredményéből kiderült, hogy a kitartás az nem egy tudás, amelyet tanulhatunk. A kitartást az izomhoz hasonlították, amely el tud fáradni, de ugyanakkor regenerálódni is képes. Egy rövidtávú erőforrás, amely véges. De ne keseredjünk el, lehet fejleszteni. Nincs kitartó és nem kitartó, szerencsés vagy szerencsétlen ember! Ez mind-mind hozzáállás kérdése. Amikor éppen önkontrollt gyakorolunk, akkor egyben fejlesztjük az "akarat izmainkat".
Egy másik kutatás is bebizonyította - ahol hét éven keresztül 325 családot követtek nyomom -, hogy a kitartást a gyerekek az édesapjuktól tanulhatják meg, ő ebben a minta, a követendő etalon.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!