Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Jótékonysági adok-kapok Adásba kerül: 2016. április 06.

Andy Mulligan, angol író azt mondja, hogy "A jótékonykodás függőséget okoz." S milyen igaza van. Gyermekként meg kell tanulnunk értékelni azt, amit kapunk, de az is fontos, hogy megtanuljunk tiszta szívből adni. Vendégeink a jótékonykodók táborát erősítik, s arra is választ kaphatunk, hogy egy nagyon nehéz élethelyzetben, hogyan tud értünk összefogni a köz. Itt lesz velünk Wolf Kati, György-Horváth Zsuzsa és Fazekas Noémi. Meglepetés férfi vendégünknek szívügye a fiatal tehetségek támogatása.

Wolf Kati, énekesnő biztonságban és nagy családban nőtt fel, de amiket kapott, ahhoz mindig hozzátették a szülei, hogy ezt meg kell osztania másokkal is. Ha gyermekként ezt éli meg az ember, felnőttként is természetessé válik. Jó ideje az Ökomenikus Segélyszervezetnél önkéntes. Kati szerint segítséget kérni nagyon nehéz, sokkal könnyebb dolog adni, mint kérni. 

György-Horváth Zsuzsa, az M1 híradójának egyik műsorvezetője, náluk természetes volt a faluban, hogy egymáson segítenek az emberek. Erdélyben megvannak azok a közösségek, akik segítik egymást. A szülőnek meg kell tanítania a gyermekét arra, hogy adni kell, mert azzal jót teszünk. Zsuzsa szerint a lelki segítség is ugyanolyan fontos, mint a materiális. Együttműködik a Messzehangzó Tehetségek Alapítvánnyal. 

Fazekas Noémi, diáklány, akinek kamaszkorában váltak el a szülei. Nehéz volt ezt megélnie, de úgy érezte, mégis jobb lesz, mert nagyon sok volt a konfliktus. Édesanyja beteg lett, folyamatosan romlott az állapota, és sajnálatos módon három hónap után elhunyt. Máig nem tudták feldolgozni testvérével, de mindvégig mellettük állt az édesapjuk ebben a nehéz időszakban. Tragédiát egy másik tragédia követett. Édesanyjuk halálát követően édesapjukat egy autóbalesetben vesztették el. A 6 milliós hitellel rendelkező házat megörökölték, amit nem szerettek volna eladni, mert édesanyjuk nagyon sokat küzdött azért, hogy az övék lehessen. Segítségükre a polgármester és civil emberek siettek, így mára már ki lett fizetve a tartozásuk.

Both Miklós, Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője szerint a szegénység sokszor egy zárt közösséget alkot, ahol teljesen más gondolatok is vannak, amelyeket nehéz megismerni. Útjai során volt, amikor bement olyan romákhoz, akik nagy szegénységben éltek. Feltette azt a kérdést, hogy ki tud gitározni, zenélni? S ennek a kérdésnek a nyomán összeállt egy zenekar. Miklós szerint rövid távú segítséget nyújthatunk, ha például elemózsiával támogatjuk a rászorulókat, de az igazán hosszú távú segítség az, amikor egyfajta kommunikáció indul el. Szerinte sokszor azért nem segítenek az emberek, mert nincs információjuk ezekről a nehéz sorsú közösségekről. 

Az emberi nagylelkűség

Az emberi nagylelkűséggel kapcsolatban a Harvard Business School mutatott be egy tanulmányt, mely szerint azok az amerikai egyetemisták, aki anyagi segítséget nyújtottak az arra rászorulóknak boldogabbak voltak. Felmerül az a kérdés, hogy csak abban az esetben adakozhatunk-e, ha nekünk már mindenünk megvan és jólétben élünk?! Természetesen erre a kérdésre egyértelműen nemleges választ kell adnunk. Anyagi helyzettől függetlenül, aki adakozni tud az egyértelműen boldogabb is. Nincs olyan szegény ország, ahol az emberek ennél az oknál fogva ne segítenének egymásnak. A jótékonykodás sokkal nagyobb örömet okoz, azoknál a javaknál, amelyeket magunkra fordítunk. Ez is alátámasztja azt a közmondást, mely szerint sokkal jobb adni, mint kapni. Fontos lenne ezt a gondolkodást beintegrálni a mindennapjainkba, hogy ne csak a karácsony közeledtével jusson eszünkbe ez a gondolat.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!