Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Külföldön élni Adásba kerül: 2016. április 19.

Miért indulunk útnak és vesszük a hónunk alá a nagyvilágot? Mi a cél: a karrier, az új élet megalapozása, az otthoni fészek megteremtése? Hogyan lehet megszokni egy tőlünk idegen kultúrát? Mennyire nehéz beilleszkedni? Hogyan lehet kétlaki életet élni? Hol vagyunk inkább otthon? Milyen új kihívások várnak ránk? Ezekre és hasonló kérdésekre választ kaphatunk Bódy Magditól, Péter Szabó Szilviától és Varga Viktóriától. Meglepetés férfi vendégünk is Amerikában próbált szerencsét, nem is akármilyen sikerrel.

Péter Szabó Szilvia, énekesnő, az egykori NOX együttes alapító tagja alapvetően nem egy elvándorló típus. Volt egy nehéz időszak az életében, amikor úgy döntött Ausztráliába megy, hogy végérvényesen lezárja azt, amit le kellett zárni. Olyan volt ott, mintha nem a való világot élte volna. Rengeteg mindent tanult, de most már nagyon boldog, hogy itthon van. Két évet töltött kint, amikor már azt érezte, hogy haza felé kellene orientálódnia, így került Londonba. 

Varga Viktória, operaénekes, aki mesterét, Hamari Júliát követte Németországba. Amikor elment, akkor nem gondolkodott azon, hogy mennyi időt szeretne külföldön tölteni. Amikor az ember elutazik, és egy idegen országban kezd el élni, több nehézséggel is meg kell küzdenie: a nyelv okozta problémával, a mentalitás okozta problémával, más kultúra és a beilleszkedés problémájával. Viktória szerint ma már nyitott a világ, nincs már olyan, hogy végleg elmegyünk, mivel nem kell feladni az itthoni életünket. 

Bódy Magdi, énekesnő, zeneszerző, producer először férjhez ment külföldre, augusztusban ismerte meg a párját és decemberben már kiköltözött hozzá Kanadába. A szerelem vitte őt ki, így természetes volt, hogy úgy indult útnak, hogy végleg elmegy. Két hónap után már angolul álmodott, itt is elkezdett énekelni és tanítani is. Zenekarával körbeutazták az országot. Majd a munkája miatt New Yorkba költözött, ahol legjobban az emberek nyitottságát szerette, azt hogy ennyi féle nemzet együtt tud élni. 

Kamarás Iván, Jászai Mari-díjas színész iskolás korában angol tagozatos volt, majd részt vett egy kanadai csereprogramban, ami nagyon megfogta őt. Majd elment egy évre, amiből hat év lett. Általában Los Angelesben van a legtöbbet. Az emberek szociális érzékét és kedvességét emelné ki. Ott ugyanis kedvességet kap anélkül is, hogy tudnák ott, hogy kicsoda. Még egy jó szokásuk van, hogy kint mindenki a saját dolgával foglalkozik, és nem a máséval. 

Miért érdemes kitekinteni egy más világba?

Az ismeretlentől mindig fél az ember, de ha nekivág a nagyvilágnak szinte borítékolva van a kaland, a tapasztalás, az ismeretszerzés. A tapasztalások azok, amelyek ilyenkor oly széles palettán mozognak, egy felbecsülhetetlen kincs, amely beépül a személyiségünkbe, amelytől többek leszünk. Ha elutazunk egy hosszabb-rövidebb időre, akkor:

 • a saját országunk egy új megvilágításba kerül, új perspektívából tekintünk majd rá;
 • átértékelődik a "normális" fogalma, mivel máshol más lesz majd a norma;
 • úgy érezhetjük a világ kinyílt számunkra;
 • új barátok köszönnek majd be az életünkbe, s az otthon hagyott kapcsolataink felértékelődnek;
 • a tárgyak fontossága csökkeni fog;
 • a saját kulturális szokásaink is felértékelődnek, ha megtapasztaljuk, hogy máshol teljesen eltérő hagyományokat követnek;
 • az önállóság fogalma ekkor nyer csak igazán értelmet;
 • kilépünk a komfortzónánkból, ezáltal megismerhetjük a határainkat;
 • folyamatos fejlődésben lesz részünk.

Mindezen kívül rájövünk arra, 

 • hogy az idegen nyelvet otthon nem lehet anyanyelvi szinten elsajátítani;
 • javul a problémamegoldó képességünk, ennek köszönhetően pedig nő az önbizalmunk;
 • átértékelődik a szabadság fogalma.
 • S ami a legfontosabb, hatalmas önismeretre tehetünk szert a tapasztalatok útján.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!