Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az üveghegyen is túl Adásba kerül: 2016. május 02.

Több magyar színész is szerepel(t) nemzetközi filmekben. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal tértek vissza? Mennyiben más a kinti művészélet? Hogyan lehet szerephez jutni? Gondot okoz-e a nyelvi akadály? Aki magyar nyelven játszik, át tudja-e élni más nyelven is a szerepét? Egyáltalán, ha nyakunkba kapjuk a világot, hol kell elkezdeni odaát az alapozást? Tapasztalatairól beszámol nekünk Fenyő Iván, Kolovratnik Krisztián és Turek Miklós. Meglepetés hölgyvendégünk is hatalmas tapasztalatra és élményekre tett szert.

Turek Miklós, színművész az első külföldi produkcióba még főiskolás korában kóstolt bele, ekkor tapasztalta meg, hogy milyen is egy külföldi forgatás. Úgy gondolja, hogy nem tud jól angolul, de megtévesztően jól tudja megtanulni a szövegeket. Versszínházat csinál, amely az Óperencián is túljutott, hatalmas sikere lett. Hálát ad az égnek, hogy 100%-ig együtt tud lenni nap mint nap a kisfiával. Úgy érzi, ennél nagyobb ajándékra nincs is szüksége. 

Fenyő Iván, színművésznek a Bőrnyakúak volt az első külföldi filmje. Volt egy casting, ahol ő rá esett a választás, így jutott ki Los Angelesbe, ahol ekkor fél évig forgatott. A legkisebb embertől a legnagyobbig mindenki pontosan tudta, hogy mi a feladata. Neki nemcsak meg kellett jegyeznie a szövegét angolul, hanem bizony volt olyan, hogy improvizálnia is meg kellett tanulnia ezen a nyelven. 

Kolovratnik Krisztián, színművész a Max című filmben játszott, amikor még főiskolás volt. Azt gondolja, a magyar stábok ugyanolyan profik minimum, mint a külföldiek. A különbség az, hogy a külföldi filmekre nagyobb anyagi keret van, és többet készülnek rá. A munkája során eljött az a pont, amikor úgy döntött, hogy csak a családdal és a gyermekével akar foglalkozni. Így egy időre abbahagyta a színészkedést, és teljesen más dolgokba fogott bele. De most újra visszaköszön majd ránk a mozivászonról. 

Dobó Kata, színművész egyetért a fiúkkal, szerinte is nagyon jó csapatok vannak itthon is. Tapasztalata szerint jó forgatókönyv nélkül jó film nem tud születni, de a jóból is születhet rossz film. Egyszerűen ebben a szakmában nem lehet a biztosra menni. Odakint rengeteg válogatáson volt már, azt tapasztalta, hogy az a legfontosabb, hogy hogyan is lép be azon a bizonyos ajtón: magabiztosan vagy túl szerényen?! - ez a nem mindegy. 

Hollywood

1910-től Hollywood meghatározó eleme a filmiparnak, s a vezetői szerepét ebben a szférában a mai napig ő tölti be. Ugye Hollywood Los Angeles része, ahol a filmgyártás beindulása után megteremtődött az igény arra, hogy kialakulhasson a sztárrendszer. A stúdiók kezdetben színpadi színészeket csábítottak át a filmezésre, de később a sztárok teremtésére specializálódtak. Gyarapodtak a mozik, amelyeket olyan helyeken hoztak létre és építettek fel, ahol a legfizetőképesebb közönség volt. A hangosfilm megjelenése az uralmukat tovább erősítette. Az aranykort leigázta a gazdasági világválság, amely különböző külső támogatásoknak köszönhetően később újra lábra állt. Majd a további történelmi események, mind kihatással voltak a működésükre, ilyen volt a második világháború kitörése is. A hullámvölgyek ellenére, mint a mai napig vezető szerepet tölt be a filmkészítés világában.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!