Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kajajegy azaz az iskolai menza Adásba kerül: 2016. május 23.

Az egészséges életmód, az étkezés fontossága, minősége az elmúlt évek fontos kérdésköre. Talán az egyik legsarkalatosabb pontja az iskolai menzák megreformálása. Vajon e téren milyen irányba haladunk? Hogyan vélekednek erről gasztronómiai szakemberek, és hogyan a szülők? És hányas jegyet adnának egy-egy ételre a leginkább érintettek, a gyerekek? Ezt a fontos kérdést feszegetjük Béres Alexandrával, Náray Erikával és Antal Emesével. Férfi meglepetésvendégünk egy igazán ínycsiklandozó menüsort oszt meg velünk! Amely amellett, hogy tápláló és egészséges még finom is!

Náray Erika színésznő, énekesnő, amikor még kicsi volt, az édesanyja nagyon tudott azzal spórolni, hogy főzött. Mindig volt otthon főzelék, vagy leves, sütemény - minden házi volt, alig volt olyan, ami vett étel lett volna. Csokoládét nem tart otthon, azonban, ha a kislánya rákívánkozik, akkor csak minőségit vesz. Erika szerint nincs is annál finomabb zöldség, amit otthon termesztünk, amelynek tápértéke és íze is van. 

Béres Alexandra, fitness világbajnok szerint, azok az ízek, amelyeket a gyermek kiskorában megszokott, végigkísérik az egész életét. Gyermekkorában a sport miatt diétáznia kellett. Így volt, amikor magának vásárolt és főzött, így teljesen mást evett, mint a család többi tagja. Itt nem az egészséges szemlélet számított, hanem a súly. Náluk sincs otthon csokoládé, azonban, ha elmennek valahova, megkérdezi gyermekeit, hogy kérnek-e édességet. Tiltani semmiképpen nem szeretné!

Antal Emese, dietetikus, szociológus elmondása szerint, a táplálkozási kultúrájának a kialakulása már gyermekkorában megvolt. S mindez nem szigorként maradt meg benne, hanem ezt folytatja ő is. Nagymamája 102 éves és a mai napig süt-főz. Emese gyermekkorában menzás volt és nagyon szerette. Szerinte fontos a szülői háttér, hogy honnan is indul az a gyerek..

Buday Péter, séf, gasztronómiai szakember által kreált ízek a nagymamájától és az édesanyjától jönnek a mai napig. A vadast máig nem tudja úgy elkészíteni, mint a nagymamája. Ha a gyermek kiskorában is sok féle ételt eszik felnőtt korában is szeretni fogja, ugyanis az ízélmény elraktározódik bennük. Azonban ha ez kimaradt, később meg sem akarja majd kóstolni. Péter szerint az a fontos, hogy mindent akkor fogyasszunk, amikor annak szezonja van. 

Tegyünk érte, megéri!

Talán túl sokat is hallunk manapság az egészséges táplálkozásról. Ennek ellenére bizony az életünk, a mindennapjaink egyik kulcsfontosságú kérdése. Mit eszünk, mit főzünk, mit adunk a gyermekeinknek, ugyanis a felnőtt lakosság 65% túlsúlyos. A nők 62%-a, a férfiaknak pedig a 67%-a, azaz 5 millió ember rendelkezik súlytöblettel. A helytelen táplálkozás sok betegség melegágya. Az egészségtelen étkezés hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásához. 

Szülőként sokszor párbajt vívunk a gyermekeinkkel, hogy édesség helyett a zöldségeket és a gyümölcsöket részesítsék előnyben. Nem egyszerű erre rávenni őket, ha tudják milyen is a csoki iránti kísértés érzése. Jó stratégia lehet erre a közös bevásárlás, amikor a zöldségesben együtt válogatjuk ki a legszebb darabokat. További program lehet a közös főzés, amikor a konyhai munkába bevonjuk a kicsiket is. Ha pedig már nagyobb a gyermek, engedjük őt a konyhába, hogy kiélhesse az alkotási vágyát. S ne feledjük a gyermekeink étkezési szokásainak kialakulásáért is felelősek vagyunk, ugyanis mi vagyunk a példaképek, akiket előbb-utóbb követni fognak.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!