Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A láthatatlan munka napja 2. Adásba kerül: 2016. április 07.

A láthatatlan munka világnapját minden év április első keddjén ünnepeljük. Sokszor bele sem gondolunk, mi mindent végzünk el, de amint nem jut rá időnk, mi és a környezetünk is egyből észreveszi, hogy nem a megszokott állapotban van. Miközben magunk körül rendet teremteni és megtartani mind-mind ebbe a kategóriába sorolandó. Létezik még esetleg olyan feladat, amelyről nem is gondolnánk, de mégis idetartozik? Vendégeinktől megtudhatjuk a választ. Mesél nekünk Czeglédi Edit, Ugron Zsolna és Ujvári Enikő. Meglepetés férfi vendégünk is nagyon szereti maga körül a rendet.

Czeglédi Edit, műsorvezető a házi munkát is a láthatatlan munka kategóriájába sorolja, de mégis a végeredmény látható lesz. Ezek közül a feladatok közül egyet nem szeret: főzni. Vidéken a szülei 58 éve élnek boldog házasságban, ahol kőkeményen megvoltak a férfi-női szerepek. Úgy véli, egy városban jobban elvárja a nő, hogy a férfi besegítsen a házimunkába. 

Ugron Zsolna író elmondása szerint a történelemben a nőkről nem tanulunk. Ezek a láthatatlan szférában leélt életek. Szerinte a láthatatlan munka akkor válhat problémává, ha hiányzik az elismerés, s ekkor érezhetjük igazán munkának az adott feladatot. Ha a saját munkájára gondol, - az írásra - az is ide sorolandó, hiszen egyáltalán nem egy látványos tevékenység. Zsolnát egyedül a főzés ami maximálisan ki tudja kapcsolni. 

Ujvári Enikő, projektmenedzser, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet projekt csoportjának vezetője a férfiak pártjára is áll. Ugyanis szerinte, nagyon sok olyan láthatatlan munka van, amit a férfiak végeznek el. Ilyen például a gumicsere, a szemétlevitel, a különböző szerelési munkálatok stb. Szerinte a gyermekeket is be kell vonni a házimunkába, hisz ekkor nő meg a megbecsülése igazán. Enikőnek megadatott, hogy a hobbija vált a hivatásává, fontos területnek érzi az önkéntességet. 

Lux Ádám, színész, szinkronszínész családjában négyen voltak testvérek, édesanyjuk iskolaigazgató volt, így az önállóság természetes dolog volt számukra. Így a párkapcsolatában is természetes volt, hogy besegít otthon. Mindent elvégez maga körül, kivételt képez ez alól a vasalás. A láthatatlan munkával kapcsolatban eszébe jutott a lelki munka is. Egy házasságban is szükség van odafigyelésre, beszélgetésre, de ilyen lehet a távoli rokonnal való kapcsolattartás, gondoskodás stb. A gyermekeinknek való példaadás is ebbe a kategóriába sorolandó. 

Ha megvan, nem látszik, de ha nincs meg, egyből látszik!

Pont ilyen feladatokat végzünk nap mint nap. Legyen szó csak egyszerűen egy beágyazásról, rendrakásról, de ennél sokkal fontosabb dolgokról.
A láthatatlan munkát alapvetően a családért, a közösségért tesszük. Ebbe beletartozhat a másikról való gondoskodás, a házimunka, az önkénteskedés és még sok minden más. A történelem során ennek elvégzését legtöbb esetben a nők vállalták magukra, azonban annak ellenére, hogy ma már ők is karriert építenek, mindezek mellett ezek a feladatok ugyanúgy megmaradtak. E kitüntetett nap Kanadából származik, amelynek a célja, hogy fókuszba kerüljenek olyan emberek, akik csendben végzik az amúgy pótolhatatlan munkát, s rájuk irányítva a figyelmet nagyobb elismerésben részesülhessenek. 

Jó házasság = munkamegosztás?

Ha megkérdeznénk bárkit, hogy mitől jó egy házasság kapásból azt mondaná, hogy a szeretet, az intimitás megléte, a kommunikáció stb. Azonban az Illinois-i Egyetem kutatásából teljesen más szempontra is fényderült. Azt az eredményt kapták, hogy azok a házaspárok, akik hisznek a házimunka megosztásában boldogabbak azoknál a társaiknál, akik életében ez az egyik vagy a másik félre hárul. Természetesen nem feltétlenül alakul ez ki magától van, amikor le kell osztani a lapokat, hogy mindkét fél tisztában legyen a feladatköreivel. Azonban, ha ezt örömmel veszik, nagyon jól működhetnek együtt, egyenrangú társként.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!