Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A humor és a derű a mindennapokban Adásba kerül: 2016. április 08.

Mondhatnánk akár azt is, hogy a humor az élet sava-borsa. E nélkül nem érdemes élni. Hisz általánosságban is jó hatással van az életünkre, de a nehéz pillanatokon is varázsszerűen átsegít. Nem mellesleg egy kapcsolatban is elengedhetetlen az, hogy a feszültséget viccel oldjuk, és a hétköznapjainkat kiszínezzük. Vendégeink, - V. Kulcsár Ildikó, Esztergályos Cecília és Dr. Valló Ágnes - akik a jó kedélyűek táborát erősítik, elárulják titkukat. Meglepetés férfi vendégünk kapcsolatának harmóniájáról mesél ma nekünk.

V. Kulcsár Ildikó, szerkesztő, újságíró, párkapcsolati mediátor, a Nők Lapja főmunkatársa, több könyv népszerű szerzője szerint, ha az embernek van szeme a szépre, onnan már csak egyetlen lépés az, hogy megteremtsük magunknak a hangulatot. Azt, hogy az élet apró dolgaiban is megtaláljuk az örömöt. Például, ha egy férfi ágyba hozza nekünk a reggeli kávét.. Kis dolog ugyan, de gondoljunk csak bele, milyen jó lesz tőle a napunk. Szerinte derű nélkül nem lehet elviselni a hétköznapokat. Ildikó Ágiéknál is volt már vendégségben, és ahogy ő fogalmaz "boldogságillat" járta be a házat. 

Esztergályos Cecília, Magyarország egyik legkiválóbb komikája, de egyben drámai és prózai színésznő is. Hatodik férjével él harminckét éve boldog házasságban. Úgy gondolja, a humorra alapvetően mindenki vevő. Azonban nem lehet minden helyzetben nevetni. Cecília szerint két emberen múlik minden, így az is, hogy tudnak-e együtt jóízűen nevetni. Úgy véli nagyon fontos az életben a játék. 

Dr. Valló Ágnes, orvos, mentálhigiénikus, életmódtanácsadó, terapeuta szerint fontos, hogy ne vegyük komolyan magunkat. Van az öregedésnek egy olyan előnye, hogy nem lesz már olyan fontos az egó. Nem olyan fontos már az, hogy igazunk legyen, képesek leszünk elengedni a dolgokat.
Mennyire más a női és a férfi kommunikáció.. Amikor egy nő hazaér, és azt válaszolja arra a kérdésre, hogy "Mi volt ma?", hogy "semmi", azt akarja, hogy párja kifaggassa. A férfi fordított esetben pedig azt szeretné, ha békén hagynák. Ágnes szerint nem szabad a hétköznapokba beleszürkülni. Férjével máig randevúznak. 

Dr. Szilágyi Zoltán, közgazdász, marketing- és PR-szakértő, tanár, coach, mediátor, Ágnes párja, aki elhozta feleségét a Ridikül felvételére, de nem árulta el, hogy ő lesz a férfi meglepetésvendég. Elmondása szerint öt szeretet nyelvünk van, amelyből az egyik az érintés. S ebből az ötből általában 2-3-at beszélnek az emberek. Zoltán szerint az elismerő szavakat nem használjuk eléggé, miközben nagyon fontos lenne. 

Humorkutatás

A humor és a derű létszükséglet az életben, egyfajta világlátás, amely a nehéz szituációkban is a segítségünkre siethet. A mosolyt nevezik a nevetés előszobájának. A humor elősegíti a hatékonyabb gondolkodást, egészségmegőrző hatása van, befolyásolja a társas kommunikációt, amely egyben magában rejt egyfajta bizalmasságot is a másik irányába. Gordon W. Allport szerint a humor a mentális egészség elengedhetetlen feltétele. És milyen igaza van! Mulkey, szociálpszichológiai elméletalkotó szerint két formája van a kommunikációnak: a komoly és a humoros. Érdekes módon az életünk folyamán a humor változik: a megértése csökken, de az értékelése nő. Hogy lehet ez? Minél idősebbek vagyunk, általában annál konzervatívabbá is válunk, s így a konzervatívabb humort kedveljük.
Eben Alexander, idegsebész, író is a következőképpen fogalmaz: "Humor. Irónia. Pátosz. Mindig is úgy gondoltam, ezeket a tulajdonságokat azért fejlesztettük ki mi, emberek, hogy megbirkózzunk ezzel az oly gyakran kegyetlen és igazságtalan világgal. De amellett, hogy vigaszt nyújtanak, ezek a tulajdonságok egyben felismerések - rövid, felvillanó, de azért fontos felismerések - arra nézve, hogy bármilyen küzdelmet és szenvedést is tesz elénk ez a világ, ezek nem tehetnek igazából kárt abban a nagyobb, örök lényben, akik valójában vagyunk. A nevetés és az irónia szívből jövő emlékeztetők arra, hogy nem rabok vagyunk ebben a világban, csak átutazók."

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!