Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Miért alszanak jobban a férfiak? Adásba kerül: 2016. május 10.

Sokszor mondják nekünk, hogy aludjunk eleget, mindennek ez az alapja, nemcsak a munkateljesítményünkre, hanem a szépségünkre is hat. Miért érezzük azt, hogy ha lefekszünk, a párunk jó ízűen alszik, míg nekünk sokkal több időbe telik álomba szenderedni? Tényleg így van ez? A kialvatlanság következményeiről és a jó alvás titkáról beszélgetünk adásunkban: Pataki Szilviával, Lolával, Dr. Hermánné Fogarassy Évával és férfi meglepetésvendégünkkel.

Lola, többszörös Viva Comet-díjas énekesnő alapvetően jól alszik. Korán fekszik le, és az autóban nagyon jól ki tudja magát aludni, ha valahova utazik. Humorosan úgy fogalmaz, hogy senkinek nem jó az, ha ő nem tudja kipihenni magát. Imád a reggeli fényekre kelni. Lola az álmokban nagyon hisz, ha éjszaka álmodik, akkor képes felkelni és megnézni az álmoskönyvben, hogy mi is jelent az pontosan. Szerinte, ha máshol alszunk, az nem tud olyan pihentető lenni. 

Pataki Szilvia, színésznő és párja is nagyon jó alvók. Az alvásritmusa az amerikai kiruccanásuk során kicsit felborult. Két hétre volt szüksége a visszaálláshoz. Tapasztalata szerint átállni odafelé sokkal könnyebb, mint visszafelé. Ha szöveget tanul, s alszik rá egyet, akkor jobban megmarad benne. Este, amikor lefekszik, egy órára van szüksége ahhoz, hogy lenyugodjon. 

Dr. Hermánné Fogarassy Éva, tanácsadó szakpszichológus alvásterapeuta chronobio-pszichológiai szakértő szerint harminc éves kor alatt nagyon hatékony tud lenni az alvásunk. Nem szabad megszakítani az alvás egységes folyamatát és 7,5 óra alvás szükséges minimum. Éva szerint az állandó éjszakai munka sokkal jobb, mint a váltott műszak. Jó tanácsa az, hogy amint szól reggel az ébresztőnk 5-10 percen belül keljünk fel. A mobiltelefont pedig messze kellene tennünk a fejünktől.

"Az átlagember alvásigénye: még öt perc."

/Max Kauffmann, humorista/

Fábián Barna, műsorvezető három órakor kel. S ebből kifolyólag akkor is korán kel, amikor nem dolgozik. Egész életében korán kelt, de előfordult már olyan is, hogy hirtelen kellett beugrania a stúdióba így pizsamában ment be. Ebből kifolyólag minden testhelyzetben el tud aludni, de reggeli nélkül nem tud dolgozni. 

Érdekességek az alvásról

  • Az életünk 1/3-át átalusszuk.
  • Sokan ugyan nem képesek rá, de vannak olyanok, akik nyitott szemmel is tudnak aludni. Ugyanis az agy az alvásnál megfigyelt állapotba ekkor is bekerülhet. 
  • Ha nem is emlékezünk rá, de minden este álmodunk.
  • Létezik az a fogalom, hogy álomba zuhanni, de nem mindegy az idő. Ha fáradtak vagyunk, akkor 10-15 perc alatt el tudunk aludni, azonban, ha ez az idő 5 perc, akkor túlhajszoltak és kimerültek vagyunk, de jelentheti ez az alváshiányt is.
  • A tévé készülékek rontják az alvás minőségét.
  • Ha 17 órán keresztül folyamatosan felvagyunk, akkor a véralkoholszintünk 0,05%-os lesz.
  • Milyenek a látássérültek álmai? A vakok is álmodnak, azonban képeket nem látnak, náluk az álom középpontjában a hangok állnak. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!