Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tessék mondani! Adásba kerül: 2016. május 18.

Kik a szóvivők, és mi a feladatuk? Munka vagy életforma? Hogyan választanak ki valakit erre a feladatra? 0-24 órás szolgálat? Van idejük pihenni vagy a nap minden percében készenlétben kell állniuk? Fel tudnak készülni? Ha igen, mennyi idejük van rá? Hogyan tudnak kikapcsolódni a családdal? Erről mesélnek a mindenki által jól ismert arcok: Hanga Zoltán, Győrfi Pál és Sipos Jenő. Meglepetés hölgyvendégünk első nyilatkozatára örökké emlékezni fog.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének alelnöke soha nem akart szóvivő lenni, ő segítő hivatásra készült. Először mentőápolónak jelentkezett, majd elvégezte a mentőszakápolói, mentőtiszti iskolát. Közfeladatot lát el, nem látványos, de rengeteg munka van e mögött, amit sokan nem is tudnak. Erre a pozícióra nem kell a szervezetből érkeznie egy szóvivőnek, de az ő esetében a szakmai tapasztalat óriási előnyt jelentett számára. Az első nyilatkozata után a lapot nyolc példányban vette meg - meséli mosolyogva. 

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnökségi tagja. Pályája kezdete előtt rengeteget járt az állatkertbe, állatgondozók mellett kezdett el segédkezni, ez nevezhető önkéntességnek is. Szerencsére ebben a szférában pozitív hírek vannak, amelyről be kell számolni. Nagyon fontos, hogy egy szóvivőnek közérthetőnek kell lennie. A társnak, férjnek/feleségnek nehéz ezt a mindennapokban tolerálnia, mivel szóvivőként nagyon nehéz előre tervezni. Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, korábban a VPOP szóvivője volt.  Elmondása szerint, a bejövő információt/hírt súlyozni kell, hogy mi az, amit központilag adnak le, és mi az, amit régió szinte kell leadni. Vannak olyan helyzetek, amelyre nem lehet előre felkészülni, Jenő szeret a helyszínen lenni, s onnan nyilatkozni. 0-24 órás szolgálat az övék. Nagyon fontos, hogy mit mond egy szóvivő, hiszen ez évek múlva is visszakereshetővé válik. 

Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője, aki korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál töltötte be ugyanezt a pozíciót. Élete legjobb döntése volt, hogy elfogadta ezt a lehetőséget, hogy szóvivő legyen. Az egyetemet követően bíró szeretett volna lenni, majd a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál kezdett, ahol először jogászként, majd szóvivőként teljesítette a feladatait, ahol a karácsonyi időszak volt nagyon nehéz. Az első fél, háromnegyed év volt a legmegterhelőbb, maximálisan igyekezett felkészülni mindenre. 

Mi egy jó szóvivő ismérve?

Hazánkban körülbelül ezren dolgoznak szóvivői pozícióban, amelyen belül a férfiak és a nők megoszlási aránya hozzávetőlegesen 60-40%. Ők a szervezet, a cég arcai és egyben hangjai, de nevezhetnénk őket akár " kommunikációs tűzoltónak" is. Szóvivőként fontos a médiafigyelem kezelése, a gyors reakcióidő betartása, és a sajtómegkeresések megfelelő kezelése. Ezen kívül nagyon fontos, hogy idegen nyelven is tudjon nyilatkozni, a legfontosabb ezek közül is a két világnyelv. Ami pedig a szóvivők személyiségét illeti, fontos a karizma, a személyes hitelesség és a kellemes beszédstílus.    

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!