Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tudós nők Adásba kerül: 2016. május 25.

A tudományos területről több férfit ismerünk, mint nőt. De vajon a nemek aránya továbbra is az erősebbik felé hajlik? Vagy a női karrier igénye és lehetősége, több hölgyet is arra sarkall, hogy ezen a területen teljesedjen ki? Mai adásunkban elismert kutatónők mesélnek nekünk a szakma szeretetéről és a kihívásokról. Beszélgetőtársunk lesz Dr. Opitz Andrea, Dr. Farkas Eszter és Dr. Orsós Zsuzsanna. Meglepetés férfi vendégünk a felhők felé repít minket!

Dr. Farkas Eszter, agykutató biológus szerint ma már a lányok és a fiúk aránya egálban van. Természetesen az idősebb generációban még több a férfi. Úgy véli, ha az ember megragad egy lehetőséget, akkor az egy újabb lehetőséghez vezet. Eszter formálható gyermek volt, minden érdekelte őt. Ma a stroke kutatásával foglalkozik. Nagyon sokat köszönhet a családi háttérnek. 

Dr. Opitz Andrea, űrkutató és csillagász, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Több tudományterület is összpontosul ott, ahol dolgozik, hiszen például az űrkutatáshoz biológia is kell. Űrkutatással foglalkozik, azon belül is a Nap különböző bolygókra gyakorolt hatásait vizsgálja. Ha nem ezt, akkor a közlekedésmérnöki pályát választotta volna. 

Dr. Orsós Zsuzsanna, rákkutató biológus szerint mivel ma már kitolódik a gyermekvállalás, így a nők ugyanúgy fel tudják építeni a karrierjüket. Daganatok megelőzésével foglalkozik. Az őt foglalkoztató kérdések megoldására sokszor nem nappal, hanem az éjszaka jön rá. Férjével a munkahelyükön ismerkedtek meg, egy területen is dolgoznak. Amikor kilép a munkahelyéről, a gondolatait akkor sem tudja megállítani, folyamatosan jár az agya, de ez számára természetes. 

Härtlein Károly, mesteroktató a BME Fizikai Intézetében. Édesapja pedagógus volt, így látta, hogy hogyan kell a gyerekekkel bánni. Otthon is van műhelye, ahol dolgozik. Nincs olyan szituáció, amiről ne jutna eszébe egy kísérlet. Náluk a szülinapi összejöveteleknek is hagyománya van, általában ez alkalomból is bemutat valamit. Feleségének minden kísérletet meg kell néznie. Szerencsésnek tartja magát, mert mindig olyat csinál, amit szeret.  

Nők jelenlétének fontossága

Magyarországon emelkedik a PhD fokozatot szerző és a vezető beosztásban lévő kutatónők száma. 2010-2014 között közel duplájára emelkedett a vezetői pozícióban lévő nők aránya, egészen pontosan 9%-ról 17%-ra. Az Európai Unióban a női kutatók aránya 33%, hazánkban 31%. Így az ún. "karrierolló" a nők és a férfiak megoszlásában egyre jobban zárul. Természetesen tudományterületek függvénye, hogy hol vannak többségben a nők és hol a férfiak. Csépe Valéria, pszichológus szerint, azért is fontos a nők jelenléte ebben a szférában, mert a gyermekek iskolai előmenetele szorosabb összefüggést mutat az anya iskolázottságával, mint az édesapáéval. Így nagyon fontos, hogy a magasan képzett nők vállaljanak gyermekeket. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!