Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ne szólj szám, nem fáj fejem? Adásba kerül: 2016. május 13.

Sok olyan helyzet van az életben, amikor nem tudjuk eldönteni, kinyissuk-e a szánkat, vagy maradjunk csöndben. A nézeteltérések, a kegyes hazugságok, a férfiak és a nők kibeszélése az érzelmekről, kényes viták egy baráti társaságban, és még rengeteg helyzet, amikor jobb hallgatni... Vagy beszélni? Adásunkban megpróbálunk dűlőre jutni ebben a kérdésben. Valóban bölcs dolog hallgatni? Azonban, akik ma tényleg nem fognak hallgatni: Kiss Anita, Tompos Kátya, Babucs Kriszta és szókimondó férfi meglepetésvendégünk.

Tompos Kátya, Jászai Mari-díjas színésznő szerint az alaptermészetében benne van az, hogy szókimondó, amelyből volt, amikor problémái is adódtak. Azonban elkezdett ezen dolgozni, hogy ez ne legyen így. Apukája visszafogott, anyukája vehemens volt, Kátyában pedig gyermekkora óta benne volt az őszinteség és a szókimondóság. Szerinte a szakmai barátságok esetében óvatosabbnak kell lenni, s nem szabad feltétlenül mindent elmondani. 

Kiss Anita, sajtófőnök egy sajtótájékoztatón egy kérdésen sem sértődhet meg, otthon megsértődhet. A munkájában szerinte hallgatni sokszor arany. Kiskorában rossz gyermek volt, nagyobbként megfelelési kényszeres lett. Anita csak olyanokkal barátkozik, akiknek bármit elmondhat, nem szereti a felületes beszélgetéseket. Véleménye szerint a férfiak pletykásabbak, mint a nők. 

Babucs Kriszta, műsorvezető már megtanult hallgatni, miközben bizony kimondaná azt, amit gondol. Otthon olaszos családként élnek, amit nagyon szeret. Akkor érzik Krisztán, hogy szigor van, amikor valakit a teljes nevén szólít. Általában bíznak benne, ezért sokan el merik mondani a titkaikat. Ami a kommenteket illeti, sosem olvassa el. 

"Barátok közt a hallgatás az igazi beszélgetés. Nem a szavak számítanak, hanem az, hogy nincs szükségük rájuk."

/Margaret Lee Runbeck/

Kovács Áron, műsorvezető, énekes szerint a férfiak egymás barátnőiről egymásnak sokkal kevesebbet mondanak el, mind a nők a saját párjukról. Őket nem érdeklik annyira a részletek, ellenben a lányokkal. Humorosan úgy fogalmaz, hogy a nők a részletek fekete öves karate mesterei. A hallgatós embereket pedig nem szereti, mert mindig gyanús, hogy megfigyelnek, raktároznak, de róluk sosem tudunk meg semmit. 

Férfiak kontra nők - a kommunikáció tekintetében

A férfiakkal ellentétben a nők gyorsabban, dallamosabban és helyesebben beszélnek. Továbbá alapvető különbség a két nem beszédmagassága, ezen belül is például Európában kisebb, ellenben az USA-val vagy Japánnal. Érdekes megfigyelés az is, hogy a magas, dallamosabb beszédet alapvetően komolytalanabbnak tartjuk. Így a magasabb beosztásban lévő nők mélyebb hangúak. A nők egyes szám első személyt, míg a férfiak általános alanyt használnak a legtöbbször. A nők érzelmekről folytatnak a legtöbb esetben diskurzust, a férfiak "a dolgokról" beszélgetnek, s többet dicsekednek, mint panaszkodnak. Egy kutatásban, ahol a házastársak közötti kommunikációt vizsgálták, arra az eredményre jutottak, hogy a nők több témát hoznak fel, amelyre kevesebb reakció érkezik a férfi részéről, s így alapvetően a párbeszédeket a férfiak uralják. Azt is megállapították, hogy a férfiak beszélnek többet egy társaságban, s rájuk jellemző a leginkább az, hogy a másik szavába vágnak. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!