Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A szakma szeretete Adásba kerül: 2016. május 27.

Csodálatos érzés, amikor a hivatásunk egyben az örömforrásunkat jelenti, az alkotást, a tenni akarást. Hogyan tudunk alkotni szeretettel? Hogyan lehet a foglalkozásunk egyben a kedvtelésünk is? Vendégeink szakemberek, akik elismertekké váltak a szakmájukban, olykor kiveszni látszó munkaterületeken. S mindeközben a bennünk élő hagyományos képet átfestették ötletükkel, találmányukkal, eszméjükkel. Itt lesz velünk Bonta Gáspár, Mezőffy Tamás, Varga Miklós és meglepetés hölgyvendégünk.

Varga Miklós, ötvösművész szerint az ékszer a szeretet üzenetét hordozza, szeretteinktől kapjuk, szeretteinknek adjuk, amely szeretettel van készítve. Jó érzés volt az, amikor eljutott oda, hogy uralja az anyagot, hogy azt csinál belőle, amit szeretne. A történelem során a férfiak sokkal több ékszert viseltek, mint a nők. Mára ez megfordult. Miklós szerint az ékszert nem az ára minősíti, ez a legutolsó dolog. 

"Attól függetlenül, hogy milyen pályát választunk, ha felfedezzük, hogy minden legyőzött akadály voltaképpen egy következő akadályra készít fel, azon az úton haladunk, amely a sikerhez vezet."

/Ben Carson/

Bonta Gáspár, designer szerint, aki ebbe a szakmába beleszereti magát, nem tud másban élni. Számára ez nem egy foglalkozás, s nem is egy munka, hanem egy életforma. Úgy véli, a "mester" címet ki kell érdemelni. Amikor a pályája elején volt nem tudta eldönteni, hogy szobrász vagy építész szeretne lenni. Feltette nagyapjának ezt a kérdést, aki annyit válaszolt csak, hogy az építész készíthet szobrokat, de egy szobrász nem tervezhet házakat. 

Mezőffy Tamás, Európa-bajnok mester virágkötő szerint közhely, de nagy igazság van abban, hogy az az ember a szerencsés, akinek a szakmája egyben a hobbija is. Gyermekkorában is közelebb állt hozzá a természet, mint bármilyen egyéb játék. A virágkötészeten belül a speciális témák kidolgozásával szeret foglalkozni. Az időtartam fontos szerepet játszik nála. Egy esküvő során adott a stílus, a helyszín, a ruha, viszont a hétköznapokban rövid idő áll a rendelkezésére, hogy felmérje az adott személy személyiségét. 

Rikk Ági, sminkmester szerint fontos figyelembe venni az ember, a vendég személyiségét. Fontos, hogy ne a smink kerüljön előre, széppé kell varázsolni az adott hölgyet, sugárzóvá kell tenni a vendéget. Vannak olyan emberek, akik szeretik a változatosságot és vannak olyanok, akik az állandóságot kedvelik. A smink ad egyfajta tartást, magabiztosabbá tud tenni. Ebben a szakmában is nagyon fontos a tudásátadás. Minél többet adsz, annál több ember viszi tovább a szakma szeretetét és becsületét.

Szeretem, amit csinálok!

Ahhoz, hogy valamit jól csináljunk igazán, szeretnünk is kell. Foglalkozásunkkal kapcsolatban leggyakrabban azt a kifejezést használjuk, hogy munka, amely mögé sokszor negatív és pejoratív értelmet helyezünk. A munka az, amit utálunk, ki kell bírni, túl kell élni. Egyfajta kötelesség, amellyel el kell töltenünk az életünk java részét. Akik kiváltságos helyzetben vannak, megtalálták valamiben önmagukat, sokszor azt érzik, hogy kínos azt felvállalni, hogy a munkájuk örömet okoz és szeretik azt, amit csinálnak. Azonban ekkor már szebb, ha hivatásnak nevezzük. Irreális elvárás az természetesen, hogy minden pillanatát elvezni kell, de az ideális az, ha a nagy részére így gondolunk.
Próbáljuk meg örömünket lelni abban, amit csinálunk, próbáljunk meg felépíteni egy olyan miliőt, ahová szívesen járunk, amit szívesen csinálunk, mert ekkor képesek leszünk mesterien végezni azt.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!