Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hogyan éljük túl a dackorszakot? Avagy segítség, diktátor a gyerekem! Adásba kerül: 2016. május 12.

A dackorszak, hát igen.. ez a szülők számára egy óriási nagy kihívás. Sokan könyveket bújnak, tanácsokat kérnek tanácstalanságukban. Sajnos a gyerek nem tud róla, hogy mit írnak a könyvek, így a kezdeti kis én magja, öntudatossága már csecsemőkorban felfedezhető. Elkell néhány kreatív ötlet, jó szó! Vendégeinkkel arról beszélgetünk, hogy náluk ez milyen formában jelentkezett, mit tettek, mennyire nehezítette meg a család életét és valóban mi lehet a jó megoldás. Megosztja velünk tapasztalatait Balássy Betty, Somogyi Dia, Medveczky Kata és férfi meglepetésvendégünk.

Somogyi Dia, sportriporter, műsorvezető, az MTVA munkatársa. Kislányánál kimaradt, így meglepő volt, amikor kisfiánál beköszöntött a dackorszak. Nagy feladat ezt szülőként jól kezelni, hogy közben magunkat is meg tudjuk nyugtatni. Kitalálni azt, hogy mi a jó megoldás és kivárni, hogy beválik-e?! Otthon Dia a szigorúbb. Nyugodt férje van, aki sokszor még őt is megnyugtatja. 

Medveczky Kata, tanácsadó szakpszichológus gyermekei 9, 7, és 2,5 évesek. A dackorszak sokáig elhúzódhat, ugyanis a gyermek akaratának megnyilvánulása később is előjöhet. Kisgyermekeknél jó technika a figyelemelterelés vagy a meghökkentés módszere. A dacolás az egészséges fejlődés velejárója. Kata tanácsa szerint, nem szabad büntetni, a probléma megbeszélése a fontos. 

Balássy Betty, énekes, tanár kisfia 2,5, lánya 4,5 éves. Bettyéknek az vált be, ha teljesen kizökkenti abból az állapotából a gyermekét, amiben éppen aktuálisan van. Amikor egy nyilvános helyen kitör a hiszti, nagyon sok szülő elkezd szégyenkezni. De vajon a szülő-e az, akit egyből vádolni kell? Ha a gyermeke valamit kinéz egy boltban és szeretné megkapni, akkor nem azt mondja neki, hogy "nem", hanem lefotózzák. S ha jön egy-egy alkalom, akkor meglepetés lesz, ha megkapja. 

Walkó Csaba, énekes, zenész, a Compact Disco frontembere, akinek gyermeke három éves lesz. Náluk is az elterelés technikája vált be. Fürdeni is nehezen indul el, így Csaba írt egy dalt, amivel menetelnek a fürdőszobába. Bölcsödéből szerencsére csupa jó dolgot hozott haza a kisfia. Csaba is hisztis volt, így most ő kapja ezt vissza, bár azt mondja, hogy ő még ettől is rosszabb volt. 

A tiltás következményei

Szülőként meg kell értenünk és be kell látnunk, hogy gyermekünk hisztiéért nem mi vagyunk minden esetben a hibásak, nem mi tehetünk róla. Nem szabad, hogy azon járjon az agyunk, hogy ugyan mit gondolhatnak rólunk mások. Az énkép/éntudat kialakulása ez, amely egy fejlődési folyamat. Három éves kor körül a gyermek függése az anyától és a környezettől jelentősen csökken. Ilyenkor a gyermek nehezebben viseli, ha valami nem sikerül neki, így csökken a türelme is. Abban az esetben is türelmetlenné válik, ha túl sok tiltás éri, vagy ha az önállóságában van korlátozva - ettől válhat dacossá. Ilyen helyzetekben biztosítanunk kell a gyermekünket arról, hogy a kellemetlen érzését megértjük, de a problémát nem biztos, hogy egyből meg tudjuk oldani. Ha a dacolásának néha eleget teszünk és engedünk ennek, azzal megerősíthetjük a dacoló viselkedését. Jó tanács lehet az, hogy csak a tényleges, fontos dolgokat tiltsuk. Gondoljuk át, hogy minden esetben erre a formára van-e szükségünk. Úgy fogalmazzuk meg a mondandónkat, hogy a gyermek mit csináljon, s ne úgy, hogy mit ne csináljon. Együttműködésre, s nem ellenállásra kell rábírnunk. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!