Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A Balaton szerelmesei Adásba kerül: 2013. június 13.

blog post image

'A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.' /Eötvös Károly/ Balla Eszter, Csuka Mónika, Sunyovszky Szilvia és meglepetés férfi vendégünk mesélnek balatoni emlékeikről, élményeikről.

Közép-Európa legnagyobb belső tava, vagyis a mi Balatonunk a főváros mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Elnevezése a szláv "blato" = mocsár, láp, sár szóból ered.

Egy kis nosztalgia

Nekem a Balaton a Riviéra – hangzik a jól ismert sláger. De vajon tudjuk értékelni, ami a miénk? Szeretjük-e a Balatont, és ha igen, miért?

Ami biztos, sajátos hangulata van, ma azt mondanánk, feelingje. A közép korosztály nosztalgiával gondol a 70-es évek elérhető nyaralásának színhelyére, amikor a kocsi csomagtartójából ettük az otthon elkészített rántott csirkét és ittuk hozzá a Traubi szódát. A fokhagymás lángos is kötelező volt és az egy kertben egymás mellett álló D és DDR-es kocsik emlékképe is felejthetetlen.

A titkoknak, a sokféleségnek csodája. A hangulatok, az ezernyi szín, ezüsthíd, aranyhíd, napfogyatkozás, tűzijáték. Van valami különös vonzódásunk az egyik őselemhez, a vízhez, az biztos. Szeretünk elterülni, belesimulni a víztükörbe, és eggyé lenni vele. Ilyenkor megszűnik minden más. Ha pihenésre gondolunk, sokszor ez a kép van előttünk: feküdni a víz felszínén, a stégen, vagy a gumimatracon, és nem csinálni semmit, csak élvezni, ahogy süt a nap.

Mocsai Lajos kézilabda edző szegedi lévén gyerekként a Tiszához szokott. Amikor tizenhárom évesen először látta a Balatont, azt hitte, ez a világ legnagyobb vize.

A Balaton egy kicsit a magyarságról is szól, ott van Tihany, az Alapítólevél, magyar szavakkal, a barlanglakások, a Pogány Madonna, a második világháborús repülők roncsai. A Balaton a szépség, a nyugalom, a közösség magyar tengere. 

Sunyovszky Szilvia színésznő huszonhárom évesen látta először a Balatont és azóta is szereti a tavat. Rengeteg emlék fűzi az északi parthoz. A művésznő jelenleg az Erzsébet Tanácsadó Testület elnökeként segíti az Erzsébet-táborok lebonyolítását.

Ezerarcú  Balaton

Szeretett tavunk számtalan arcát meg tudja mutatni, ezért páratlan és csodálatos. A Balaton arca függ az évszaktól, a napszaktól,az időjárástól, a tó élővilágától, az ember jelenlététől - és persze pillanatnyi hangulatától.

Az északi part látványa  mindig lenyűgöző. Felkapottabb, divatosabb, mint a déli. Nem kell száz métereket gyalogolni, hogy úszni lehessen. Egy hátránya viszont mindenképpen van: az északi part gyönyörű hegyei csak a déli partról látszanak.

Aki még nem tekerte körbe a Balatont, talán nem is igazi bringás. Túrának ideális a sok apró balatoni település végigjárása a tavat körülölelő kerékpárúton, néha kicsit letérve arról.

A szőlőtől roskadozó Badacsony a borivók szent hegye, a tó egyik központi látványossága. Szinte kötelező program. A magyar borkultúra Mekkája, ám a hegy és környéke nem csak az italozásra való, túrázásra is kiválóan alkalmas.

Az egyedülálló szépségű Tihanyi-félszigetet 1952-ben nyilvánították védetté, és ezzel az ország első tájvédelmi körzete lett. A félszigeten két tó is van: a Belső-tó, a horgászok kedvence és a Külső-tó, a madarak paradicsoma. Itt található Közép-Európa egyetlen fennmaradt remete telepe, az I. András király által a félszigetre telepített bazilita szerzetesek egykori lakhelye. A félsziget mai lakói a védett mediterrán növények és sok ritka rovarfaj.

A Káli-medence apró évszázados falvai legalább annyi látványosságot nyújtanak, mint az azokat körülvevő természet. A medencét a geológiai csodák, a páratlan növény- és állatvilág teszik olyan nemzeti kinccsé, amelyre méltán büszkék lehetünk. Túrák és fesztiválok helyszíne Magyarország egyik legszebb tájegysége.

A déli parton elsősorban Siófok gondoskodik arról, hogy a Balaton ne csupán kellemes kirándulások, kulturális programok és borkóstolások helyszíne legyen. Siófok neve szinte összeforrt már a bulizással, a nyári fesztiválokkal. Aki nyáron a túrabakancs helyett a napágyakat és a modern civilizáció adta lehetőségeket választja, annak Siófokon a helye. Kinek ne lenne gyermekkori emléke a magyar tengerről? Generációk tanultak úszni a Balatonban. Partja ma is a gyerekek nevetésétől hangos. 

Csuka Mónika Magyarország első lányzenekarának, a Beatricének alapító tagja. Az énekesnő a férje révén lett balatoni. Dr. Soós László belgyógyász-háziorvos Balatonszárszón született. 

Esőben is szeretjük

Idén nehezen indult a balatoni szezon.  A tónál a hazai vendégek vannak túlsúlyban, ami azt is jelenti, hogy a mostani változékony időjárás igencsak kihat a turisztikai forgalomra. Az olyan településekre, ahol nem a Balaton az egyetlen programelem, rossz idő esetén is könnyebb odavonzani a vendégeket.

A hévízi és a zalakarosi termálvizes fürdők látogatottságát így például nem vetette vissza a borúsan induló nyár: ezekben a fürdőkben akár rossz időben is el lehet tölteni a pihenést, ráadásul nem csak pihenni, de orvosi felügyelet mellett gyógyulni is lehet. A vizes programok mellett a térség számos egyéb lehetőséget is tartogat, ezek egy része ráadásul újdonságnak is számít. Ilyen például a hamarosan induló omnibusz körjárat Keszthelyen és Hévízen - az utóbbi településen még történelmi kosztümös idegenvezetésre is van lehetőség -, vagy a felújított Georgikon Majormúzeum, amely idén élménygazdasággal is bővült, de új attrakciók várják a Festetics Imre Állatparkba ellátogatókat is. A Festetics család egyébként is számos program során visszaköszön, elég ha csak a kastélyra és különleges parkjára, valamint az itteni állandó és időszakos kiállításokra gondolunk.

Az aktív pihenésre vágyók számára szintén számos lehetőség kínálkozik. Az elmúlt években a tó környékén komoly hangsúlyt fektettek a kerékpáros turizmusra. A Nyugat-Balaton térségében a fejlesztések eredményeképpen bővült a kölcsönző-hálózat és a kerékpáros útvonalak száma, valamint új pihenőket alakítottak ki, így a Kis-Balaton és a Zalai dombság is felfedezhető két keréken. A túrázók a Keszthelyi-hegység útvonalain próbálhatják ki magukat, de az extrémebb sportok kedvelői sem csalatkoznak, hiszen a Kis-Balaton környékét kenuval vagy éppen segway-jel is be lehet járni, de ott a gyenesdiási kalandpark, és van lehetőség hőlégballon repülésre, siklóernyőzésre, a vizek szerelmesei pedig a Balatongyörökön épülő vitorláskikötőnek örülhetnek.

Balla Eszter színésznő szerint a Balaton ősszel a legszebb, mert akkor igazán különleges a hangulata. Eszter azonban minden évszakban jól ismeri a tavat, hisz Keszthelytől tizenöt kilométerre a hegyen található a házuk, ahová gyakran ellátogatnak a családdal.

Az év végétől valódi különleges kulináris élménnyel lehet majd gazdagodni. A tervek szerint Vonyarcvashegyen bisztro nyílik és felújítják a Festeticsek egykori uradalmi birtokközpontját is. A hatalmas műemlék borospince a jövőben interaktív borászati és gasztronómiai élménytér lesz. Az ősz – az eddigiekhez hasonlóan - szüreti fesztiválokban bővelkedik majd.

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!