Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Irány a kert! Adásba kerül: 2013. június 04.

blog post image

A kertészkedés hasznos foglalkozás, friss zöldség, gyümölcs és virág kerül az asztalra. A kertészkedés egészséges foglalkozás, tetőtől talpig átmozgatja az embert a friss levegőn. A kertészkedés lélekemelő foglalkozás, benne foglaltatik a gondozás öröme. Piros Ildikóval, Csepregi Évával, Ivancsics Ilonával - és meglepetés férfi vendégünkkel - beszélgetünk e napsütéses tevékenységről.

Vissza a természethez!

Az emberek egyre inkább érzik az urbanizáció, a rohanó élet veszélyeit, és vágynak vissza a természeti környezetbe, amelyet sokszor csak egy kis darabka föld jelent számukra. A kert.

A kertbarát körök jelentik napjainkban a legéletképesebb, méreteiben talán a legjelentősebb kisközösségeket. A közös gond összekapcsolja a kertet szerető embereket, hogyan védjék növényeiket a kártevőktől, hogyan legyen nemcsak szemet, szívet gyönyörködtető, hanem gazdaságos is a kertészkedés. A szakmai ismeretek elsajátítása, egymás tapasztalatainak megismerése mellett nem elhanyagolható ennek a tevékenységnek a közösségformáló szerepe sem.

Csepregi Éva szerencsésnek mondhatja magát, mert paradicsomi környezetben, Tahitótfaluban él. A ház vásárlásánál fontosnak tartották, hogy egy szép kis kertet is ki tudjanak maguknak alakítani. A kertjük egy zárt paradicsom virágokkal, növényekkel, csobogó kis vízeséssel és egy kerti tavacskával, benne aranyhalakkal. Az énekesnő a legjobban azt szereti, amikor a csendet megtöri a fák susogása és a víz csobogása. A kertet szinte teljes egészében a férje alakította ki. Mostanra szinte már az egész hegyoldalban gyönyörködhetnek, mivel a felettük lévő telket is megvették, ahol Éva nagy örömére egy galambházat alakítottak ki.

Közösségi és városi kertészkedés

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ már évek óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő "community gardening", valamint az egyre népszerűbb "rban gardening" magyarországi meghonosításával. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését.

Tündérkertjeink

Somogyi Imre kertész hét évtizeddel ezelőtt gondolta ki a Kert-Magyarország ötletét. Most hasonló mozgalom indult Tündérkert Magyarország néven, melynek célja a Kárpát-medencei szőlő- és gyümölcsfajta kincs fölmérése, összegyűjtése, gyarapítása és megőrzése az utókor számára. Kovács Gyula erdész hozta létre az immár 1600 régi Kárpát-medencei fajtát magába foglaló gyűjteményt, amivel beírta nevét a magyar kertészet történetébe. A Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze jó harminc esztendeje kezdte gyűjtőmunkáját a göcseji tanyavilágban – mert ahogy ez az életforma sorvadásnak indult, úgy tűntek el az évszázados gyümölcsfajták is. Az erdész ekkor a fákról oltóvesszőt vett, majd vadalanyra oltva elültette a pórszombati kertjében. Munkássága kiteljesedett, olyannyira, hogy Szarvas József színész és Ambrus Lajos író részvételével megalapította a Tündérkert mozgalmat . Ennek szellemében ma már 40 ilyen kert létezik, tovább éltetve nemcsak az ősi gyümölcsfákat, hanem a gyümölcsökhöz kapcsolódó recepteket, hagyományokat is.

A régi fajták megmentését tekintve az utolsó órában járunk, mert ha eltávoznak közülünk, akik még ismerték e ritka fajtákat, velük együtt elmúlik az ismeret – és a gyümölcsfa is. Szerencsére a mentés folyik, leginkább a Dunántúl erdőgazdaságaiban. Legutóbb a Pilisi Parkerdő Zrt. csatlakozott a mozgalomhoz: az erdészet háromhektárnyi területén eddig mintegy ötszáz fát telepítettek Kovács Gyula pórszombati gyűjteményéből.

Mentett fajták

Pónyik alma. Fája erősen nő, bőven terem, nem igényes, hűvös vidéken, kötött, nyirkos talajon díszlik a legszebben. Középnagy, lapított, sárgásfehér húsú, savanykás gyümölcse novemberre érik meg, s februárig eltartható.

Tüskés körte. Júliusban érik zölden, csak pár nappal a szedés után ehető, édes ízű. A magház környéke kövecses, a gyümölcs szottyosodó. Aszalásra kiváló.

Boldogasszony szilvája. Fája kicsi, de bőven termő. Pici, gömbölyű gyümölcse augusztusban érik. Húsa zöldessárga, nem magvaváló. Nem pereg, a fán is aszalódik.

Tündérkert Viszákon

A negyvenből az egyik a viszáki Tündérkert. Szarvas József hozta létre szűkebb hazájában, a mintegy háromszáz lelkes faluban. Itt minden fának viszáki, illetve Viszákról elszármazott gyermek a gondnoka, s minden évben annyi régi fajtájú gyümölcsfát ültetnek el benne, ahány gyermek született az előző évben a faluban.

Viszákon nem fogadták kitörő örömmel a Nemzeti Színház tagjának közösségteremtő kulturális terveit, de a gyümölcsöskert áttörést hozott a helyiek és a "gyüttment" színész kapcsolatában. A viszáki Kultúr-Pajta ötlete Kaszás Attilától ered, aki a felvidéki Zsigárdon, nagyapai örökségét felújítva alakított ki közösségi házat a helyieknek. "Sokat beszélgettünk erről Attilával. Amikor hirtelen itt hagyott minket, úgy éreztem, tartozom neki azzal, hogy megcsinálom Viszákon, amit elterveztünk" - meséli Szarvas József. Városi emberként azonban nem volt könnyű dolga, mert a helyiek eleinte nem voltak nyitottak sem a kiállításokra, sem az előadóestekre. Ma viszont már Zsigárd és Viszák testvérfalu, és sok viszáki ember hozzájárulásával működik a Kultúr-Pajta.

Vesd bele magad!

Idén négyszáz általános iskola csaknem 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Vesd bele magad! programnak köszönhetően. 2013-ban 150 városi, 244 falusi iskola kapcsolódott a programhoz, intézményenként átlagosan 63 vetőmagcsomagot osztanak ki a szervezők. A csomagokba zöldborsó, retek, sárgarépa és hagyma, valamint kapor és csemegekukorica került. Az iskolák csapadékmérőt és naplót kapnak. A gyerekek mérhetik, mekkora termésük lett, erről az akció weboldalán statisztikákat tesznek majd közzé, így a diákok összehasonlíthatják az eredményeket, és a mezőgazdaság több oldalát is megismerhetik. A Vesd bele magad! önkéntes alapú, a program koordinációját segítő 394 pedagógus külön juttatások nélkül vállalta a részvétellel járó feladatokat, ám a lelkesedésük példás. A program képviselői hangsúlyozzák, hogy a kezdeményezés szemléletformáló és közösséget összetartó – ez az akció legnagyobb értéke. A tavaly elindított program célja, hogy minél több gyermek ismerje meg játékos formában a növénytermesztést, szeresse meg a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, és tanulja meg értékelni a helyben előállított termékeket.

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. Az ő számára a kertészkedés olyan, mint a gyereknevelés: az ember elültet egy magot, vagy egy fát és izgatottan várja, hogy épen, egészségben megérje a felnőtt kort.

Ivancsics Ilona színésznő a Föld szerelmese. Elhivatottan védi a természetet, szószólója az egészséges életnek, a biogazdálkodásnak. Ilona még nem tudta mit jelent, de már kiskorában is bio módon táplálkozott, ahogy a szüleitől látta. Amikor felvették a Színművészeti Főiskolára, megváltoztak a körülményei, kiszakadt ebből a környezetből. Eleinte nagyon sokat fájt a gyomra, a helytelen táplálkozás, a sok stressz nem használt a közérzetének. Így ahogy tehette, kiköltözött Budapestről, és már 25 éve Szentendrén él. Nem titkolja, biomániás, odafigyel arra, hogy mit eszik. Úgy véli ha az ember normális, tiszta ételeket vesz magához, az hosszú távon meg is látszik. Öko nagykövetként, ahol csak teheti, népszerűsíti a biogazdálkodást. Beszél az előnyeiről, az egészséges táplálkozás szerepéről a mindennapi életben. Véleménye szerint az ország első lehetne a biogazdálkodásban,  és ez sok-sok embernek adhatna megélhetést.

Emellett természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy semmi nem olyan egészséges, mint a magunk által megtermelt tiszta élelmiszer, amivel el tudjuk látni a családunkat.

 

 

Két hozzászólás

NZM
2013. június 4. 19:52:48
Nekünk kb. 1000 m2-en gyümölcsösünk, zöldség- és virágkertünk van, melyet a férjemmel mûvelünk. Övé a gyümölcsös, enyém a többi. Mi még a szüleinktõl tanultuk a tennivalókat, és kis megszakításokkal, folyamatosan végeztük. Városon lakunk, de falun élünk, hétvégén és nyaranta. Sajnos nem látok reális esélyt a kis falvak és kertek megmentésére, a tendencia az elnéptelenedés felé mutat. Pedig a környezet gyönyörû, de a megélhetés nem biztosított a jelenlévõ teljes infrastruktúra ellenére. A bionak nevezett termékek fölé helyezem, mikor a saját kertemben összeszedett alapanyagokból készített &
Ella
2013. június 12. 20:54:03
Ez az egyik legjobb rész volt! Az összes szereplõ nagyon kedves és helyes volt, amilyen szeretettel beszéltek a kertjükrõl. Nagyon meg tudom érteni Õket.

Én is hozzászólok!