Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Köszönöm, most már jól vagyok! Adásba kerül: 2013. május 23.

blog post image

Vendégeink súlyos betegségekből gyógyultak meg, így példaértékű lehet gyógyulásuk, egyikük pedig súlyos betegekkel foglalkozik. Beszélgetünk gyógyítási-gyógyulási módszerekről és a közben átélt lelki folyamatokról is, melyek talán segíthetnek hasonló betegségben küzdőknek. Moór Marianna, Rábaközi Andrea, Dr. Muszbek Katalin és meglepetés férfi vendégünk avatnak be minket súlyos tapasztalataikba.

A súlyos betegségek nem válogatnak. Az ismert embereket sem kímélik. Az sem garancia a gyógyulásra, ha valaki meg tudja fizetni a legkiválóbb specialistákat. Bár az orvostudomány segítségével úrrá lehet lenni a gyilkos kóron, a beteg mentális állapota és a betegséghez való hozzáállása legalább annyit számít, mint az orvosi kezelés.

Rábaközi Andrea példája is ezt bizonyítja. A nyolcvanas évek egyik legismertebb magyar modelljénél 22 évesen diagnosztizáltak méhnyakrákot. Megoperálták, majd többféle alternatív gyógymóddal gyógyították. E mellett - pszichológus segítségével - a betegség lelki hátterét is sikerült kiderítenie.

Andrea az első percben elhatározta, hogy nem esik betegségtudatba, inkább megpróbál pozitívan hozzáállni a dologhoz, és megbirkózik a kórral. Hitt abban, hogy a lélek betegíti meg a szervezetet, hogy a betegséget pszichésen produkáljuk. Ezért szerette volna elkerülni a műtétet, ám végül kiderült, hogy muszáj alávetnie magát a beavatkozásnak. Bár  a szövettani vizsgálat szerint nem sikerült tökéletesen a műtét, Andrea nem volt hajlandó újabb sebészi beavatkozásnak alávetni magát. Végül az idő őt igazolta, hiszen a kórt sikerült legyőznie. Állítása szerint az is sokat segített, hogy a családtagjain kívül senkinek nem árulta el a rákkal való küzdelmét, mert el akarta kerülni az emberek sajnálkozását - ez ugyanis csak erősíti valakiben a betegségtudatot. Most, több mint 20 év elteltével Rábaközi Andrea egészségesnek mondja magát. Két gyermeke van. „Azt hiszem, rengeteg minden megváltozott bennem, a női mivoltomban is, és nagyon sokat tanultam a gyógyulás ideje alatt magamról„ - vallotta a sztár.

Moór Marianna három évtizeddel ezelőtt szembesült azzal, amitől minden nő retteg: csomót találtak a mellében. A kezdeti sokkhatás után gyorsan kellett meghoznia azt a döntést, meg kellett válnia nőiessége egyik ékétől, a keblétől. Akaraterejével, élni akarásával sikerült legyűrnie a gyilkos kórt, és hosszú idő óta tünetmentes. Ezt részben orvosainak is köszönheti, de főleg annak, hogy még idejében szakemberhez fordult, így meg lehetett akadályozni, hogy a kór áttétet képezzen.  A színésznő állandó résztvevője a hazai mellrákkampányoknak. Azt szeretné elérni, hogy a magyar nők minél többen menjenek el szűrésre.

Dr. Muszbek Katalin a Magyar Hospice Alapítvány orvos igazgatója. Az intézmény – melyet Polcz Alaine pszichológussal közösen hoztak létre – célja: hozzájárulni a daganatos betegek egyénre szabott ingyenes ápolásához, fájdalomcsillapításához, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzéséhez és családjuk lelki támogatásához.

Ezt megelőzően 1988-ban  Magyaroszágon elöször az Országos Onkológiai Intézetben Dr. Muszbek Katalin pszichiáter szakorvos  szervezte meg a pszichoonkológiai ambulanciát. Ez klinikai pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek részvételét jelentette az onkológiai betegellátás minden egyes területén. Korábban csak szórványosan, kis létszámban foglalkoztak pszichológusok a rákbetegekkel és családjaikkal. 

A sikeres énekes és színész, Mészáros Árpád Zsolt 15 éve küzdött meg a rákkal. A műtét és az azt követő rehabilitáció is elérte a célját, Árpád pedig ma már háromgyerekes apaként és a Budapesti Operettszínház egyik legismertebb előadójaként az egészséges életért kampányolva éli az életét. Az énekes vesedaganatát egy balesetnek köszönhetően fedezték fel, és csak az időben elvégzett műtétnek köszönheti az életét – egy héttel később már nem tudtak volna segíteni rajta. Miután kivették a veséjét, egy hároméves rehabilitáción is túlesett. Maga a hír, hogy rákos, nagyon megdöbbentette. Olyan kérdések merültek fel benne, amiket csak magában tudott megoldani. Eldöntötte, hogy fel akar állni, vissza akar menni dolgozni és mindenáron meg akar gyógyulni. Ismerve a zene gyógyító hatását, nem sokkal a műtét után elkezdett Budapestre és Debrecenbe járni énektanárokhoz, majd castingokra. A munka feledtette vele a betegséget. Tulajdonképpen így kezdődött a karrierje. Ma már másképp éli az életét, mint betegsége előtt. Rendszeresen jár kontroll vizsgálatokra, egészséges életet él. A maga és mások egészségének őrzése is hozzá tartozik a mindennapjaihoz. Gyógyulása során rengeteg táplálék kiegészítőt kipróbált, végül a természetes vitaminok mellett tette le a voksát. Járja az országot, beszélget az emberekkel a témáról, az általa megtalált megoldásokról. Hiszi, hogy küldetése van, nem véletlenül történt vele mindez. Úgy érzi, mindent a betegségének köszönhet.

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos elváltozások szedik a legtöbb áldozatot. Sajnos még mindig tartja magát az a téves elképzelés, hogy a daganatos diagnózis egyet jelent a gyógyíthatatlan betegséggel és a viszonylag gyors elmúlással. Szerencsére ez nem így van. A szűrések terjedésével egyre több korai stádiumú beteg kezelését lehet időben elkezdeni, ami akár a teljes gyógyulást is jelentheti. A korai felismerés fontosságát tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ehhez persze rendszeresen részt kell vennünk különböző szűrővizsgálatokon és saját magunkat is ellenőrizhetjük időről-időre.

Társadalmunkban sajnos még mindig jelen van a rákos betegek stigmatizálása, így a kórházi kezeléseken túl, a fizikai, biológiai ellátásuk után lelki problémáikkal sokan maradnak egyedül. A rehabilitáció lehetséges módjairól, az életminőség fenntartásáról, a lelkiállapot javításának lehetőségeiről rengeteg információhoz, segítő gondolathoz juthatunk. Gyakori, hogy ilyenkor egy gyógyult betegtárs, egy olyan segítő, aki átlátja és átérzi a nehézségeket, sokat tehet a krízisben lévő betegért. Ne szégyelljünk segítséget kérni, hiszen saját magunkra mi tudunk a legjobban vigyázni!

Négy hozzászólás

margó
2013. május 23. 19:46:53
Nagyon örülõk,hogy ilyen értékes mûsor született.A mûsorvezetõ személye telitalálat.Ebben a hazugsággal telitett országban egy felüdülés ez a mûsor.Minden résztvevõ láthatóan õszinte.Jó lenne,ha sokáig élne a mûsor.
Agi
2013. május 24. 03:01:49
Csak par napja tudom nezni a musort miutan eszrevettem, hogy az m2-on ismetlik, ami nalam is foghato itt Skociaban. Csak annyit szeretnek irni, hogy koszonom ezt az udito, erdekes es szinvonalasan megtervezett orat. A temak otletesek. Szerintem azert is szuper ez a musor, mert a meghivottak kozvetlenek es oszinten felelnek, bizalmas dolgaikrol is. Jo latni, hogy a musorvezeto intelligensen es okosan iranyitva ugyan, de hagyja vegigmondani a vendeg gondolatat. Igyekszik alaposan feldolgozni az adott temat ugyelve arra is, hogy mindenki egyenlo aranyban juthasson szohoz. Nincs kapkodas, itt minden a helyen van. Szinte helyettem kerdez. Mindez vegtelen nagy koncentraciot, szakmai tudast igenyel, ugyhogy minden elismeresem a Gabriellae es a csapate. Egy dolgot hianyolok, de azt nagyon: hogy a neten nem tudom visszanezni a musort. Ha ez megis lehetseges, akkor megirnak nekem hol? A videotarban sem talalom. En is remelem, hogy evekig nezhetem a Ridikult, mivel lesz.
ildiko
2013. május 25. 19:05:21
Koszonom a meghivottak oszinteseget!Jo egeszseget kivanok mindenkinek Lugosrol!
hildi
2015. augusztus 23. 12:31:05
Áginak: itt lehet megnézni az összes lement Ridikül műsort: http://www.mediaklikk.hu/musor/ridikul/

Én is hozzászólok!