Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Segítség a gyerekvállaláshoz - hatékony módszerek meddőség esetén Adásba kerül: 2013. június 12.

blog post image

Ha nem sikerül teherbe esni, mikor, mennyi idő után forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mit és mennyit tudunk ma a meddőség esetén folytatott gyógyszeres kezelésről vagy a lombikprogramról? Olyan vendégeket várunk, akik hosszú utat jártak be gyermekük születéséig. Halász Zsuzsa, Nagy Tünde, Rippel Vivien és meglepetés férfi vendégünk avatnak be minket küzdelmeikbe.

A fogantatás a természet egyik csodája: van, aki évekig vár rá, másoknak elsőre sikerül összehozni a babát. De tudni kell, hogy a teherbeesés optimális esetben is csak egy valószínűségi esemény. A fogamzás esélye egy ciklus során, normális körülmények között sem több mint 25%, egy év rendszeres nemi élet után 85%.

Orvosi értelemben véve egy házaspárnál akkor merül fel a terméketlenség problémájának gyanúja, ha egy évi rendszeres nemi élet mellett a nő nem esik teherbe. Vannak szakemberek, akik kétévnyi türelmi időt javasolnak. Ha azonban tudomásunk van arról, hogy felmerülhet előzetes betegségek (pl. PCOS, endometriózis, petefészek-gyulladás) miatti fogamzási probléma, vagy a párunknál történt korábban valamilyen nemzőszervi sérülés, egy évnél korábban is kérhetünk orvosi kivizsgálást.

A termékenység és a terméketlenség titkai

A termékenység rejtélyei a végtelenségig sorolhatók – mindenki tud legalább egy-két olyan történetet, ahol a baba érkezése vagy késlekedése semmilyen racionális okkal nem magyarázható. Számos olyan esetről tudni, ahol nincs kizáró ok, mégsem jön létre terhesség - ismeretlen eredetű meddőség -, illetve ennek a fordítottja is igaz, azaz orvosilag alátámasztott meddőség esetén következik be fogamzás. A tudomány sok kérdésre választ ad, ám a nyitva maradt kérdések száma még több.

A terméketlenség számos okra vezethető vissza: lehet lelki eredetű, esetleg egy korábbi betegség okoz nemzési gondokat, de a hormonrendszer vagy szervi rendellenesség is előidézheti az ilyen jellegű problémákat. Sokak számára a megfelelő pszichoterápia jelenti a megoldást, és olyanok is akadnak, akik a párkapcsolatuk gyenge pontjait rejtegetik maguk elől évekig – ám testüket nem tudják becsapni. Statisztikai adatok szerint a meddőség oka 45–50%-ban női, míg 40–45%-ban férfi eredetű,15–20%-ban mindkét félnél található elváltozás, az ismeretlen eredetű meddőség pedig, amikor az ok nem mutatható ki, 5–15%-ban fordul elő. 

Vagyis legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké, miközben az eddig hangsúlyozott vizsgálatok inkább a nőkre fókuszáltak. Néhány hónapja érhető el Magyarországon is az az új férfimeddőségi vizsgálati módszer, amelynek segítségével a párok akár egy nap alatt választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy miért nem jön létre a várva várt terhesség. Az úgynevezett fragmentációs teszt eredménye alapján a szakemberek könnyen következtetni tudnak a spermiumokat érintő kromoszómahibákra.

Nagy Tünde 2003 óta szerkesztő-műsorvezetőként dolgozik a Magyar Televízióban. Korábban Németországban is tanult, és három évig a bajor televízió munkatársa volt. Első házasságában 14 éves fia, Bálint természetes úton jött világra. Kislánya, a 3 éves Szonja fogantatásához viszont férjével orvosi támogatást kértek. Nekik a lombik program segített.

Halász Zsuzsa televíziós-rádiós műsorkészítő szakember. Az ország A Hét című műsorban ismerhette meg műsorvezetőként, manapság a Kossuth Rádió Ütköző és Időt kérek című műsorát vezeti. 20 évvel ezelőtt Zsuzsának az orvosok azt mondták, hogy felfázásai miatt sajnos nem lehet gyermeke, de Zsuzsa nem hitte el amit az orvosok mondtak és évekig kereste a megoldást. Zsófi lánya ma már felnőtt.

Rippel Vivient Rippel Ferenc feleségeként ismertük meg. Viviennek nem vezetett egyenes út egy kisbabához, ugyanis 19 éves korában petefészekrákot diagnosztizáltak nála. Áttétes volt, meg kellett műteni. A fiatal lány azonban nem tudta elfogadni, hogy neki nem lehet gyermeke. A kemoterápia után sem adták fel a reményt, hogy egyszer szülők legyenek. Minden követ megmozgattak, hogy Vivien, ha mesterséges megtermékenyítéssel is, de teherbe essen. Vivien édesapjának a húga segített a páron, aminek köszönhetően megszületett Krisztofer.

Évekig próbálkozott Kaszás Géza és kedvese Zsuzska, hogy beköszönjön hozzájuk a gólya. Ám a sors és a természet nem volt kegyes hozzájuk. Végül a házaspár orvosi segítséget kért, hogy megélhesse a csodát: saját gyermekük megszületését. Amikor kiderült, hogy bizonyos orvosi problémák miatt természetes úton nem sikerül Zsuzskának teherbe esnie, nem adták fel, és a lombikprogrammal próbálkoztak. Ebben az a legnehezebb, ha elsőre nem sikerül, mint ahogy az velük is megtörtént, nem szabad elveszteni a hitet a beavatkozás sikerében.  Zsuzska és Géza próbálkozásai végül sikerrel jártak. Amikor meglátták az első ultrahangon a picit, leírhatatlan érzés volt. 2008-ban született meg kisfiuk, Nimród. Azóta újabb taggal bővült a család, 2010-ben Lilla is világra jött, méghozzá a pár legnagyobb meglepetésére természetes úton fogant.

Géza szerint egyébként a stressz és a helytelen táplálkozás nagyon sokat ront a gyermekvállalási esélyeinken.

Mit tegyünk, ha hiába próbálkozunk?

Amikor egy pár úgy dönt, orvosi segítséget vesz igénybe, az első kérdés az, kihez fordulhat tanácsért? Többféle lehetőség is adódik. Akik tartanak az orvosi rendelőktől, fordulhatnak természetgyógyászhoz, kipróbálhatják a különböző étrendeket, lúgosító eljárásokat, de kérhetik pszichológus tanácsát is. Aki úgy érzi, megtette azt, ami önerőből telt, és itt az ideje a komolyabb orvosi kivizsgálásnak, felkeresheti a legközelebbi szakrendelést vagy a meddőségi központok, reprodukciós intézetek valamelyikét. Emellett számos ambulancia és magánrendelő várja a betegeket, de nőgyógyászunknál is kérhetjük a vizsgálatot.
 

 

 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!