Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Létezik barátság nő és férfi között? Adásba kerül: 2013. október 14.

blog post image

Sokan a saját életük példáján esküsznek, hogy létezik barátság férfi és nő között. De biztos, hogy ilyenkor nincs meg az a szikra közöttük, amiből akár egy kapcsolat is kialakulhat? Törőcsik Mari, Voith Ági és Ónodi Eszter mesélnek a szakmai és magánéleti barátságaikról. Meglepetés férfi vendégünknek életében egyetlen igazi lány barátja volt aki azután a felesége lett.

„Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?” – kérdezi Karinthy Frigyes. A kérdésben megfogalmazott válaszát alátámasztja másik zseniális megállapítása: „Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt.”

A férfi-nő barátság nagyon törékeny kapcsolat. Egyrészt azért, mert a két fél minden hibájával együtt szereti és fogadja el egymást, másrészt pedig mert a férfi örök vadász.  Elég egy vigasztaló mozdulat vagy egy elgyengült pillanat ahhoz, hogy komolyabb érzelmi szálak induljanak el. 

Ónodi Eszter színésznő szkeptikus a férfi-női barátság kérdésében. Szerinte egy igazi barátság nagyon mély kapcsolatot, intimitást jelent, amit férfi-női barátság esetében csak egy hajszál választ el attól, hogy annál több legyen. Nincs is igazán férfi barátja, inkább haverjai vannak. Barátnőivel nagyon mély a kapcsolata és olyan dolgokról is tudnak beszélni, amiket egy férfi baráttal ő sosem tudna megosztani.

Vágy nélküli vonzalom

Hiányozhat a csábítás igénye és a vágy a férfi-nő közti barátságból? A szakemberek azt feltételezik, hogy a másik nemmel való kapcsolatteremtés során ösztönösen előjönnek az emberekből azok a párkeresési stratégiák, melyek már több tízezer éve belénk ivódtak, még akkor is, ha tudatosan csupán plátói szándékunk van a másikkal, és nem kívánunk párkapcsolatba bonyolódni vele. Minden vegyes baráti kapcsolatban van valami a szerelemből, de az egyszerűen nem juthat kifejeződésre. Ez a fajta viszony nem közvetlenül kapcsolódik a szexualitáshoz sem, inkább rejtett hajtóerőről van szó, éppen a barátság fenntartása érdekében. Rendkívül vonzónak találhatjuk a másikat anélkül, hogy a legkisebb szexuális vágyat is éreznénk iránta. Ami pedig a másik hiányzó összetevőt illeti: a csábítás igénye bizony jelen van egy ilyen viszonyban is, mert az a baráti kapcsolatban is szükséges a két nem között, csak más előjellel, mint a szerelmesek között. Barátság ugyanis csak azok közt szövődik, akik valamilyen módon vonzzák egymást - de a vágy lappangó marad.

Töröcsik Mari színésznő őszintén hisz a férfi-női barátságban. Élete során sok férfibarátja volt. Nagyon közeli barátai közül sajnos már mindenki  elment. Volt szerelmei másképpen barátai, mint azok, akikkel eleve barátságnak indult az ismeretségük.

Ki szeretne inkább továbblépni a barátságban a szerelem felé?

Kutatások kimutatták, hogy a férfiak mindig szexuális vonzalomból barátkoznak az ellenkező nem képviselőivel, függetlenül attól, hogy éppen egyedülállóak vagy sem. A nők ezzel szemben inkább csak plátói érzelmeket táplálnak férfi barátaik felé, ennél többet csak akkor remélnek, ha saját kapcsolatuk terén problémák adódnak.

 

Oláh Gergő énekes nem igazán hisz a férfi-női barátságban. Ő ilyenbe nem kezdett bele soha. Lehet, hogy azért, mert attól félt, hogy valamelyik fél részéről a baráti viszony előbb-utóbb szerelemmé alakulna. Férfi barátai sem igazán vannak, inkább haveroknak nevezi őket. Legjobb barátja a felesége, őt rögtön édesanyja követi a sorban.

Szerelemből barátság?

Átalakulhat-e a régi szerelem jó baráti viszonnyá? Látszólag és a jelek szerint igen. De csak akkor, ha a szenvedély lángja szépen és teljes mértékben kihunyt, azaz nem veti fel annak kockázatát, hogy újra fellobban. Ennek magában kell foglalnia, hogy mindkét fél valóban örökre búcsút int egymásnak érzelmi téren, nem reménykedik a szerelmi kapcsolat újrakezdésében. Az is fontos, hogy az új viszony meg tudjon maradni egy „cirógató langyosság” állapotában, és a partnerek ne játsszanak többé macska-egér játékot. Legjobban akkor működnek a férfi-nő barátságok, ha egy szép és építő szerelem elmúltával még mindig látják egymásban az embert, igénylik egymás gondolatait, odafigyelését, kérdéseit. Természetesen ez az állapot nem jön azonnal a szakításkor, a gyászidőszakot mindenki megszenvedi, de annak elmúltával keresni kezdik a volt társukat, akinek már teljesen más szerepeket osztanak le.

Voith Ági színésznőnek rengeteg férfi barátja volt, de egyik iránt sem érzett semmit, azt viszont érezte, hogy tőle többet szeretnének a barátságnál. Úgy gondolja, hogy a szerelem egy bizonyos idő után elfárad és átalakul szeretetté. Intelligenciával és toleranciával át lehet hidalni ezt az állapotot és életre szóló barátság is maradhat belőle.

A segítő harmadik

Előfordul az is, hogy egy nő a férfi barátjának köszönheti, hogy meg tudja oldani a válsághelyzetet a házasságában. Különösen, ha az a barát a férjet is jól ismeri, esetleg neki is barátja. Az ő segítségével ugyanis jobban meg tudjuk érteni, hogy milyen is valójában a saját férjünk, hogyan gondolkodik, hogyan érezhet. A férfi baráttal folytatott beszélgetések segítenek hátrább lépni feszült helyzetekben, távolabbról szemlélni párunkat. Hiszen a szerelmi kapcsolat egy idő után „árt” a két fél közti nyugodt kommunikációnak, tekintve, hogy gyakran kevesebb türelmünk van hozzá, ezért kisebb erőfeszítéseket teszünk az érdekében. Hölgyeim, válsághelyzetben tehát irány a jó barát – de csakis egy jóízű beszélgetésért, egy jótanácsért!

Egy hozzászólás

Zsóka
2013. október 14. 18:16:02
Szép jó estét! :) Máris cáfolni szeretném, hogy a férfiak barátsága erõsebb, mint a nõké! Nekem több mint harmincéve tartó barátságaim vannak . ( barátnõkrõl beszélek ) :)

Én is hozzászólok!