Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Segítség, kamaszodik a gyerekem! Milyen veszélyeket rejt ez az időszak? Adásba kerül: 2013. november 19.

blog post image

Vajon igaz a mondás, hogy Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond? Mit tehetünk, hogyan viselkedjünk tinédzser gyerekünkkel, aki képtelen ötletekkel áll elő nap, mint nap? Hogyan kezeljük a világhoz és a családhoz való viszonyát? A gyermekek kamaszkori nehézségeit a sztárok sem ússzák meg. Ők hogy boldogulnak? Nagy-Kálózy Eszterrel, Janza Katával és Xantus Barbarával beszélgetünk, és meglepetés férfi vendégünket is kíváncsian várjuk tapasztalataival.

A kamaszkor átmenet a gyermek- és felnőttkor között, melynek során a nemi hormonok elkezdik működésüket, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek, s ezzel párhuzamosan jelentős pszichés változások következnek be. A serdülőkor időszaka a 13. és a 21. életév közé esik, ám a ma jellemző korai testi érés miatt már 11-12 évesen megmutatkozhatnak a kor jellegzetességei.

Xantus Barbara színésznő komoly harcokat vív és vívott a gyerekeivel, hiszen a kisfia már 8 évesen a korai kamaszkorát élte, lánya pedig önálló nagylány. Úgy érzi, fiúk és lányok másképpen kamaszodnak, sőt, minden gyerek egyedi eset. Barbara szerint a legnagyobb feladat az, hogy úgy készítsük fel őket az élet veszélyeire, hogy az meg is maradjon bennük, s ha csalódás éri őket, ne naivan, hanem felkészülten fogadják azt.

A kulcs a bizalom

A gyerekneveléssel foglalkozó szakértők gyakran azt javasolják nekünk, szülőknek, hogy kössünk bizalmi szerződést  gyermekeinkkel. Ez a szerződés nem igényel ügyvédet vagy más külső személyt, csak rajtunk és a kamaszon múlik. A legfontosabb, hogy leüljünk beszélgetni és egyezzünk meg arról, hogy ki mit vár a másiktól. A szerződéskötés lényege, hogy egyenrangú felekként beszélgetünk és közösen megtárgyaljuk ügyes-bajos dolgainkat. Nem alá-fölérendelt szerepben beszélgetünk, hanem kölcsönös tisztelettel és bizalommal egymás iránt.

Beleznay Endre színésznek sajátos koncepciója van a gyereknevelésről, ami 16 éves lányánál mindeddig bevált. Neki magának viharos kamaszkora volt, amikor is a tanuláson kívül minden egyéb érdekelte. Rengeteg elfoglaltsága volt tanulás helyett, s úgy gondolja, osztályfőnökének köszönheti, hogy befejezte a gimnáziumot. A színész úgy érzi, hogy konfliktusok esetén a szülőnek először mindig a saját felelősségét kell megvizsgálnia. Ha a gyerek úgy érzi, ő is teljes jogú állampolgár a családban, azzal nagymértékben csökken a lázadások aránya. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a szülőnek tudnia kell bocsánatot kérni gyermekétől.

Hogyan érthetjük meg őket?

Először is próbáljunk meg őszintének lenni saját magunkhoz, és emlékezzünk vissza kamaszkori énünkre. A tinik igénylik, hogy meghallgassuk őket, ezért több figyelmet kell szentelnünk nekik. Rendelkezésükre kell állnunk anélkül, hogy elárasztanánk őket a tanácsainkkal. Hiszen passzív odafigyelést várnak el leginkább, így tudnak majd szabad utat engedni mindannak, ami a szívüket nyomja. És ezek bizony nem az iskolai dolgaik, hanem az érzéseik, érzelmeik, indulataik, félelmeik a környezetükkel, a körülöttük élőkkel, a világgal kapcsolatban.

Nagy-Kálózy Eszter színésznő első gyermekével bizony sok mindent megélt a kamaszévek alatt. A színésznő úgy érzi, ez tanulópénz volt, mert a másik két gyermekénél már elmaradtak a zűrös időszakok. Nagyon fontosnak tartja, hogy a kamasznak – ha nem is akarja a szüleivel megosztani az érzéseit – legyen olyan valakije, akivel mer és akar beszélgetni. A szülőnek pedig muszáj visszaemlékeznie saját kamaszkorára ahhoz, hogy kellően empatikusan és megértően fordulhasson gyermeke felé.

Kamasz gyerekeink elsősorban azt szeretnék, ha bíznánk bennük és tisztelnénk őket. Valószínűleg túl sokat hallották már, hogy a felnőtt korhoz közelednek. Emiatt a legkisebb kérést is parancsolgatásnak vehetik részünkről, frusztrációként élhetik meg, az elismerés hiányának tekinthetik. Rá kell világítanunk, hogy mi, felnőttek is rákényszerülünk szabályok betartására, utasítások követésére, mert közösségben, társadalomban élünk, és ezt el kell fogadni mindnyájunknak.

Janza Kata színésznőnek megvannak a trükkjei, praktikái, amiket bevet, hogy könnyebben boldoguljon kamaszodó lányával. Társasjátéknak tartja a családi együttélést, ahol a szabályok bizony mindenkire egyformán vonatkoznak, szülőre és gyerekre ugyanúgy. A színésznő megpróbálja figyelembe venni, ami lányának fontos, ami őt igazán érdekli, így a lehető legkevesebb a vita köztük.

Kamaszok - az éjjeli baglyok

Kutatók igazolták, hogy igaz, amit a kamaszok már régóta hangoztatnak: biológiai okai vannak annak, hogy minden porcikájuk tiltakozik a korai felkelés ellen. "A kamaszok biológiai órája másként ketyeg" - vonja le a következtetést egy amerikai pszichiáter. Serdülőkorban az alvásigény átmenetileg nő. A kutató szerint átlagosan 9 óra 15 percnyi alvás az optimális, és minimum nyolc és fél óra szükséges ebben az életkorban.  A pubertáskor előrehaladtával a biológiai ritmus eltolódik, a fiatalok éjjeli baglyokká válnak. A melatonin-koncentrációjukat mutató görbe este két órával később indul emelkedésnek, mint a többi korosztálynál, a tinik tehát biológiailag is reggeli álomszuszékok.

Féltve őrzött tinik

A túlzott szülői féltés biztosan nem jó. Kutatók szerint az extrém méreteket öltő szülői aggodalmaskodás kapcsolatba hozható a fiatalkori depresszióval, szorongással, káros szenvedélyek kialakításával, és tiltott szerekkel való visszaéléssel. A féltve őrzött tinikből aztán olyan felnőttek lesznek, akik képtelenek megbirkózni az élet nehézségeivel, rugalmatlanok, vagy mindenben a tökéletességet keresik, félnek a kockázatvállalástól. Mi már tudjuk, hogy sok mindent megtanulhat az ember a saját hibáiból, bukásaiból. Ezeket a tapasztalatokat nem lehet és nem is szabad elvennünk gyermekeinktől - még ha egészséges módon a legjobbat is akarjuk nekik.

Azok a szülők, akik megakadályozzák ezt a fajta tapasztalatszerzést, azok több kárt okozhatnak gyermeküknek, mint hasznot…

Két hozzászólás

Mary
2013. november 21. 18:13:36
Igen,itt is megbizonyosodhattunk arról a tényrõl, hogy színészeink, színésznõink nem mindegyike tud megnyílni és ami a lényeg nem tud TERMÉSZETESEN beszélgetni, társalogni,véleményt mondani.
Pedig azt gondolhatnánk, hogy Õk ebben vérprofik, de nem,és bizony nagyon nyögvenyelõs a szereplésük az ilyen mûsorokban.De ezt persze a szerkesztõk nem tudhatják elõre!
A mûsor isteni jó, nagyon szeretjük, sokan-sokan nézzük, várjuk és megbeszéljük!!
Jók a témák,Jakupcsek Gabriella pedig a Tõle megszokott extra magas színvonalon "szórakoztat" minket!!!
norbert112
2014. augusztus 10. 11:22:16
Hat igen ebbrn ivazuk van es remelem minden szulo mevfogadja amit most irzak mert jot tehet a csaladnak foleg ha negy nagylany van es egy fiu .

Koszonom megertesuket

Én is hozzászólok!