Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nyári időtöltéseink Adásba kerül: 2013. június 11.

blog post image

Nyáron sokszor jelent problémát, mivel kössük le a gyerekeink figyelmét, idejét. A szülők többsége igyekszik táborokba küldeni a gyerekeit, persze szem előtt tartva a gyerekek érdeklődési körét. Örök emlék a táborozás, vagy a nagyinál töltött hetek? Diákmunka, esetleg tanulás? Közös, családi nyaralás - hol és hogyan? Vendégeinkkel - Deliága Évával, Fodor Zsókával, Zelinka Ildikóval és meglepetés férfi vendégünkkel - mindent megbeszélünk a nyári hónapokról.

Az utolsó osztályfőnöki óra, még egy utolsó firkantás a padra, majd amint elhangzik az utolsó csengőszó, rohanás ki a kapun, hiszen több mint két hónapos szabadság vár ilyenkor minden iskolás diákra.

Hurrá, itt a vakáció?!

Hirtelen azt sem tudják, mivel töltsék el ezt a hosszú, napfényes időszakot. Nemcsak a fiatalok nem tudják, hogy örömükben mivel is foglalatoskodjanak az iskolamentes időszakban, hanem sokszor mi, szülők sem. Ugyanis ilyenkor rengeteg mindenre kell gondolni, ami amúgy eszébe sem jutna az embernek. Mit egyen a gyerek? Ki fog rá vigyázni? Nem kerülhet-e könnyen bajba? Mivel kössük le? És még sokáig lehetne sorolni az aggódó szülőkben felmerülő kérdéseket. Régebben még természetes volt, hogy ha vége az iskolának, akkor a gyerekek egy percet sem töltenek bezárva. Irány a város, strand, haverok, bicikli, csajozás és a megannyi jobbnál jobb program. Ma már ez nem feltétlenül van így.

Az óvodásokat is hozzászámítva – hiszen nyáron az óvodák is több hétre bezárnak – több, mint másfél millió gyerek szüleinek okoz gondot a szünet megszervezése. Nem mindenki tud a nagyszülőkre támaszkodni, szabadságot pedig nem adnak ki a munkaadók ilyen hosszú időre. Szerencsés az a család, ahol van nyugdíjas de még aktív nagymama, aki a nyári időszakban segít.  Ennyi szabadságot ugyanis egyik szülő sem tud kivenni a munkahelyén.

Táborok, családi nyaralás - aktívan

Egyfajta megoldást kínálnak az önkormányzatok napközis táborai. Ezekbe mindenkit be kell fogadni. Csakhogy a szülők nem szívesen viszik oda a gyerekeiket, mondván, ott csak "legeltetik" őket. Úgy tartják, sok ott a problémás gyerek, akiket a hétről hétre egymást váltó pedagógusok nehezen tudnak fegyelmezni, ráadásul a renitenseket haza sem lehet küldeni. A napközis táborokat így sok szülő, pedagógus és diák is büntetésként éli meg.

Ahogy nőnek a gyerekek, az igényeik is változnak. A napközis táborok helyett inkább a szülők pénztárcáját kicsit sem kímélő bentlakásos táborokat részesítik előnyben.

Deliága Éva gyermekpszichológus véleménye szerint érdemes olyan tábort, vagy külön programot választani, ami a gyereknek megfelelő. Általában második, harmadik osztályban szokás elkezdeni a táborozást. Jó, ha olyan tábort választunk ki elsőnek, ahonnan a gyerek este hazajöhet. Az ott alvás már inkább harmadik, negyedik osztályos gyerekeknek ajánlott. Szerinte a gyerekeknek kifejezetten jót tesz, ha nyáron egy táborban be van osztva a napjuk, ugyanis a szigorú napirend nem terheli meg őket úgy, mint a felnőtteket.

Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes,  többszörös Európa- és világbajnok kenus, a vizes sportok szerelmese. Talán nem véletlenül a sporttáborok híve.

Zelinka Ildikó műsorvezető, volt NB1-es kosárlabdázó lányaival az aktív pihenés híve. Idén az úti céljuk Montenegró.

Az utazás szerelmese Fodor Zsóka színésznő, az ország Magdi anyusa. Ez a szerep utazásai során többször is kihúzta már a  slamasztikából, mert mindenhol felismerik.  Magát "globetrotternőnek"  tartja, hiszen rengeteg helyen járt már a világban. Legtöbbször egyedül indult útnak  de csak addig volt egyedül, amíg ki nem ért a reptérre. Zsóka idén is jó előre megtervezte nyári programjait. Egy luxus tengerjáróval indul egy mediterrán hajóútra, ami Velencéből indul és 10 nap alatt bejárják Olaszország, Horvátország és Törökország part menti területeit. A nyár többi részét Örvényesen tölti, ugyanis vett egy mobilházat a kollégája telkén, ami száz méterre van a Balatontól.

Diákok, ne figyeljetek!

Amerikai kutatások a hosszú nyári szünet káros hatásaira mutattak rá. A John Hopkins University kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a vakáció alatt nő a különbség a hátrányos helyzetű és a jobb módú diákok teljesítménye között. A nyári szünet alatt minden diák átlagosan egy hónapnyi tananyagot felejt el, a rosszabb szociális helyzetű diákok negyedévnyi tudást veszítenek. A középosztály gyermekeinek olvasási készsége nyáron is fejlődik, a hátrányos helyzetűeké romlik.

Hazai szakemberek – tanárok, pszichológusok, oktatáskutatók – véleménye szerint a diákok érdekében jobb volna lerövidíteni a nyári vakációt. Például az erdei iskola program bővítésével könnyíteni lehetne a szülők terhein, és a diákok is hasznosan tölthetnék szabadidejüket. Év közben, szétosztva, szünet gyanánt lehetne szervezni az erdei iskolákat, a diákok így tanulhatnának is környezetükről, és a szülőknek is könnyebb volna szervezés.

Szira Judit oktatáskutató szerint most már túl kellene lépni a hosszú nyári szünet tradícióján. A XIX. században nyáron szükség volt a gyerekek munkájára a földeken. Amikor az emberek nagy többsége a mezőgazdaságból élt, akkor a gyerekek télen tanultak, nyáron segítettek a mezőn vagy a gyümölcsösben - mutat rá. - Ma már ez nem így van, és hazánk éghajlatát is túlzás volna a göröghöz vagy az olaszhoz hasonlítani, fölösleges tehát a 2,5 hónapos nyári szünet. A diákok túlterheltek, évközben a rövid szünetek alatt nem tudják kipihenni magukat, fáradtan ülnek az iskolapadban. Majd kapnak egy túl hosszú nyári szünetet, amelynek a végén már nem tudnak mit kezdeni magukkal, és amely alatt rengeteg mindent el is felejtenek a tanultakból - mutat rá az oktatáskutató. Szerinte sokkal hatékonyabb volna, ha az intenzív tanulási szakaszokat hosszabb évközi szünetek szakítanák meg. Arról nem is beszélve, hogy a hosszabb téli szünetekkel a fűtésen is komoly összegeket lehetne megspórolni...

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!