Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Újratervezés! Megváltozott az életem Adásba kerül: 2013. szeptember 27.

blog post image

A baj az olyan misztikus dolog és általában másokkal történik. Néha azonban - bár nem tudjuk, nem merjük elhinni - bennünket is elér. Baleset, betegség, ami visszavonhatatlanul megváltoztatja ez életet. Hogyan lehet túlélni, feldolgozni, tovább létezni? Ezek a kérdések alapjaiban rengetik meg biztosnak hitt hétköznapjainkat, beidegződéseinket. Judyval, Vasas Vandával és Farkas Piroskával beszélgetünk életükről addig a bizonyos napig és túlélési technikáikról azután. Meglepetés férfi vendégünket is ámulattal hallgatjuk. Figyelem! Van mit tanulnunk!

A baleset napjáig mindenki biztos abban, hogy nem érheti különösebb baj, biztonságban él a világban. A tragédia pillanatától kezdve azonban ez az alapvető érzés megkérdőjeleződik. A balesetet elszenvedőknek szembe kell nézniük a kiszolgáltatottsággal, a reménytelenséggel és a félelemmel. Kérdések merülnek fel bennük az élet értékére, a mulandóságra, a véletlen szerepére vonatkozóan, melyekre nincsenek felkészülve. Fontos, hogy az érintettek megoszthassák az eseményekkel kapcsolatos gondolataikat, érzelmeiket családtagjaikkal, barátaikkal, orvosaikkal. Szakértők szerint kritikusan fontos a feldolgozás szempontjából, hogy az eseményekről 72 órán belül beszéljen a sérült – ez biztosíthatja, hogy ne legyen a traumának állandó pszichológiai következménye.

Sérülés előtt és után

Az akkori Judy – az egykori Groovehouse énekesnője - nem sokban különbözött a maitól. 1998-as balesete után tudatosan törekedett rá, hogy ugyanaz az ember maradjon, aki előtte volt. Sőt, annál több lett, hiszen az élet másik oldaláról is nagyon sok mindent megtanult. Az első műtét után fokozatosan döbbent rá, hogy gyógyulása hosszú és fájdalmas út lesz. Egy hónappal a baleset után is, ha tükörbe nézett, úgy érezte, ez nem vele történt, vele ez nem történhetett meg. Hosszú idő kellett, míg el tudta fogadni és meg tudott küzdeni az emlékeivel. Mára harmincnégy kisebb-nagyobb műtéten van túl.

Vasas Vanda a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában tanult. A sport volt az élete, ha vidám volt azért, ha szomorú volt, azért mozgott. 2012-ben szenvedett autóbalesetet. Egy pillanat alatt megszakadt az addigi élete. Rájött, hogy az életben vannak nem várt fordulatok, ezért ma már nem tervez. Mivel nem tudhatja, mire számítson a jövővel kapcsolatban, sodródik az árral. Igazán még ma sem tudatosult benne, hogy mi történt vele. Édesanyja hetekig – reggeltől estig - mellette volt a kórházban. Csak akkor engedte el lánya kezét, mikor Vanda Budakeszire került rehabilitációra. A gyönyörű fiatal lányra ott rátalált a szerelem…  

Szekeres Pál tőrvívó 1991-ben buszbalesetet szenvedett, aminek következtében lebénultak a lábai. Három műtéten esett át. Őszintén vallja, hogy amit ő testileg átélt, a családja lelkileg leképezte és keresztülment ugyanazon. Így van ez mindenkivel, aki súlyos sérüléseket szenved és szerető család veszi körül. Erről nem szabad megfeledkeznünk. Meg kell mutatnunk szeretteinknek, hogyan tudnak segíteni nekünk és kell, hogy lássák, van értelme, hiszen mi magunk is gyógyulni szeretnénk és a lehetőségekhez képest folytatni az életünket. Szekeres Pálnak három gyermeke született a sérülése után. Egy ideig úgy gondolta, gyermekeit zavarja, hogy ő nem egy álló-járó apuka. De be kellett látnia, hogy ebben bizony nagyot tévedett!

Ha egy hirtelen esemény, baleset történik, egy pillanat alatt változik meg minden az ember életében. Más helyzetben volt Farkas Piroska, hiszen hosszú évekig várt arra, hogy új veséjével minden helyreálljon az életében. Huszonkét éves korában derült ki, hogy mindkét veséje zsugorodik. Mivel óvónőként a gyerekektől mindig minden vírust elkapott, nem dolgozhatott tovább, pár év múlva leszázalékolták. Úgy tudta, két éve van hátra, veséi addig bírnak működni. Közben kiderült, hogy veseátültetéssel van reménye. Transzplantációs várólistára került. Ettől a pillanattól kezdve majdnem két évig minden nap arra a bizonyos riasztásra várt, ami 1997-ben a megváltást - és egy húszéves fiatalember veséjét – hozta el számára. Végig a lánya tartotta benne a lelket, aki ma már harminckét éves.

Szervátültetés

Magyarország 2013. július 1-től teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, az európai szervátültetéseket koordináló szervezetnek. A 2013-mas aktuális szervátültetési adatokat naponta frissíti az Országos Vérellátó Szolgálat. Magyarországon a szerv-felajánlásra vonatkozóan az úgynevezett opting-out, vagyis a feltételezett beleegyezés elvét követi a jogszabály, amely szerint, ha valaki életében nem tiltakozott szervei transzplantációs célra való felhasználása ellen írásban, akkor annak szervei ilyen célokra felhasználhatók. Donor – alapesetben - kétféleképpen lehet valaki: aki agyhalál állapotába kerül (agyhalott donor) és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatók. A hozzátartozókat ilyen esetben a kezelőorvosnak csupán tájékoztatni kell. Élő donorrá válni jelenleg csak a vese és a máj esetében van lehetőség, ha a donor a beteg egyenes ági rokona, vagy egyenes ági rokonának testvére, testvére vagy testvérének egyenes ági rokona.

Kivételesen a fenti feltételek hiánya esetén is sor kerülhet szerv adományozására. Ebben az esetben a donor és a beteg együttes kérelmét a kórházi etikai bizottság vizsgálja meg. A kórházi etikai bizottság akkor járul hozzá a szervkivételhez, ha meggyőződött róla, hogy a donor és a beteg között szoros érzelmi kapcsolat áll fenn és az adományozás ellenérték nélkül, valamint kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történt.

Pozitívumok – mert vannak!

Piroska bekerült a Szervátültetettek Szövetségébe, ahol a sportegyesületben asztaliteniszezni kezdett. A Szervátültetettek Európa- és Világbajnokságán többször is érmet szerzett. Vanda 2013-ban megnyerte a kerekes székes szépségversenyt, a Miss Colours-t.  Szekeres Pál  – korábban olimpiai- és világbajnoki bronzérmes tőrvívó – kerekesszékben többszörös paralimpiai bajnok lett tőr- és kardvívásban, e mellett sportvezetői karriert is befutott. Az egyetlen ember a világon, aki olimpiai és paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

Akadálymentesítés - haladunk

2012-es becslések szerint a mintegy hétezer magyarországi középület körülbelül 60-65 százaléka lehet jelenleg akadálymentesítve – nagy szám ez ahhoz képest, hogy hazánk uniós csatlakozása, vagyis 2004 előtt csak 20-25 százalékról beszélhettünk; hatalmas elmaradás viszont, ha azt vesszük, hogy a törvényi határidő az akadálymentesítettség megvalósítására 2010 vége volt.

Gördülő tánccsoport és túrázó kerekes székes

Sárai Rita a magasból a mélybe zuhant: a padlásról a pincébe. Sérült lett. A változást életében a rehabilitációs tábor hozta. Olyan emberekkel találkozott ott, mint most ő maga. A Gördülő tánccsoport megalakulása a tábor eredménye. Rita szerint ha az akadálymentesítés egy társadalomban megoldódik, a kerekes székesek már nem szorulnak segítségre. Nagy Bendegúz kerekesszékkel járta be a világot. Az olyan helyeket szereti, ahol az élet hasonlít a több száz évvel ezelőttihez: az emberek közösségben, családban élnek, sokat beszélgetnek, sokszor örülnek. Szerinte a legfontosabb az életben a megújulás, a törekvés a világ megértésére. Mert utazni kell, utazni muszáj!

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!