Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egyik pici, másik kicsi Kis korkülönbség a testvérek között Adásba kerül: 2013. október 17.

blog post image

A szülő egyik szeme az egyiken, másik a másikon. Milyen előnyei és nehézségei vannak a testvérek közötti kis korkülönbségnek? Hogyan lehet kezelni a problémákat? Milyen trükkökkel lehet megkönnyíteni a hétköznapokat? Vendégeink, Hámori Eszter, Pikali Gerda és Szandi igazán tapasztalt édesanyák. Meglepetés férfi vendégünk az apák oldaláról számol be erről az időszakról.

A szülők szemszögéből mindenképpen nehéz feladat az, ha akkor születik meg a kistestvér, amikor még a nagynak sem lehet elengedni a kezét. De ennek a dolognak is két oldala van, és ha a szülőpár túljut a kezdeti nehézségeken, már rutinosan kezelik a lehetetlennek tűnő helyzeteket. Azok a párok, akiknél rövid időn belül jöttek a babák, határozottan állítják, hogy ha újra kezdenék, akkor is gyors egymásutánban terveznék gyermekeiket. Az első évek viszontagságait hamar elfelejtik és élvezik, hogy a csemeték szinte egyszerre nőnek fel.

Pikali Gerda színésznő két gyermeke között alig tíz hónap a korkülönbség, így nagyon erős köztük a kötelék, valósággal ikrekké váltak. Mindketten koraszülöttek voltak, ami állandó izgalmi helyzetet és félelmet jelentett a szülők számára. Folyamatosan figyelni kellett a gyarapodásukat, fejlődésüket. A nehézségeken mára túl vannak, Marci már kilenc, Barnabás nyolc éves.

Örömök és nehézségek

Minél kisebb a csemete, annál nehezebben osztozik a szülein. Nehezen érti meg, hogy a testvérke – is – teljes figyelmet kíván. Később aztán persze a pici könnyebben tanul a kicsitől, hiszen elérhetőnek tűnnek számára, amiket a testvére már tud. A szülőknek kevesebb idejük jut egymásra, így a párkapcsolat ingataggá válhat. Anyagilag hirtelen megterhelő ez a helyzet, mert egyszerre kell mindent biztosítani a családnak, viszont mivel az édesanya egyszerre marad otthon két vagy több kicsivel, nem kell többször kiesnie a munkából.

Azonban ha az édesanya nem kap segítséget, könnyen belefásulhat a napi feladatokba. A testvérkét váró kismamának fokozottan vigyáznia kell az egészségére: komolyan kell venni a terhes-tanácsadást, egészségesen kell táplálkoznia, sokat kell pihennie, és amennyire lehet, mentesülnie kell a házimunka alól. A férj az, akinek felelősséget kell vállalnia, és fokozottan kivenni a részét a gyermekgondozásból, gyermeknevelésből és a házimunkából, hogy ne maradjon magára az édesanya. Fontos a családi összefogás is. Jó, ha a nagyszülők, testvérek lehetőség szerint minél többet segítenek a terhes kismamának a kisbaba körüli teendőkben.

Dolhai Attila musicalénekesnek három lánya van, Luca, Emma és Anna. Felesége főállású anya. Mindhárom gyermek születésénél jelen volt az édesapa, aki euforikus élményként élte meg ezeket a pillanatokat. Attila szereti az otthoni családi légkört. Van egy külön szobája, ahová elvonulhat szerepet tanulni, készülni, de az biztos, hogy az első félórában már megjelenik ott valaki – leggyakrabban Anna, a legkisebb.

Hámori Eszter színésznőnek négy gyermeke van. Lili születését követően napra pontosan egy évvel később érkezett a második gyermek, Marci. Eszter először megijedt, mikor megtudta, hogyújra várandós. Az időhiányon és a fáradtságon kívül aztán nem jött más probléma a kicsik gondozása alatt. A két kisebb gyermek, Gergő és Dávid már nagyobb korkülönbséggel érkezett, így édesanyjuknak sokkal könnyebb dolga van. Gergő rengeteget segít a Dávid körüli teendőkben.

Terhességek gyors egymásutánban

A gyermek kihordása nagyon igénybe veszi az édesanya szervezetét, ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy az anya csak úgy vállalja a következő babát, ha kipihente magát és regenerálódott a teste. A női szervezetnek legalább 9 hónapra van szüksége anyagcseréjének, szövet- és csontrendszerének stabilizálódásához. Az tévhit, hogy egy szoptatós anya nem eshet teherbe. Az sem igaz, hogy az anya addig nem lesz termékeny, amíg nincs ciklusa. Annak kimaradása a terhesség és szoptatás alatt egyáltalán jelenti a peteérés elmaradását.

Mindez a gyerekek szempontjából

Tapasztalatok szerint a testvérek számára kifejezett előnyökkel bír, ha gyorsan egymás után születnek. Ilyenkor sokszor legjobb barátai, legfőbb szövetségesei egymásnak, együtt rosszalkodnak, együtt játszanak. És nemcsak kisgyerekkorban, hanem később is. Gyakran megegyezik a kamaszkori baráti társaságuk, együtt járnak bulizni, nyaralni.

Szandinak három gyermeke van. Blanka, Domonkos és Csabika nagyon jó testvérek. A két nagyobb vigyázza, óvja a kicsit. Sokszor el is hozzák és hazakísérik az iskolából. A szülők nem erőltetnek semmit, a gyerekek ezt szívesen megteszik a kisebbért. A két nagy kiskamasz korban van, annak minden előnyével és hátrányával.

Készítsük fel a nagyobbat!

Nagyon fontos, hogy hogyan készítjük fel a nagyobb gyermeket vagy gyermekeket a kicsi érkezésére. Tudatossággal nagyrészt elejét tudjuk venni a féltékenységnek, ami magától értetődő dolog egy olyan korú kicsinél, aki még teljes mértékben igényt tart az anyára, a szüleire. Beszéljük meg a nagyobbal, hol lesz a baba helye, akkor rendezzük át a gyerekszobát, amikor otthon van ő is. Vegyünk neki is babát, játék babaágyat, babakocsit, hogy ő is gondoskodhasson valakiről, mint anyukája a kicsiről. Nézegessük meg vele az ő fotóit, hogy milyen aranyos kisbaba volt. Biztosítsuk róla, hogy mennyire szeretjük és ugyanilyen aranyos lesz majd a kistestvére is.

Az biztos, hogy minden gyermeknek szeretetre, törődésre és rengeteg időre van szüksége, függetlenül attól, hányadik a sorban. Életünk legnagyobb örömei ők, akik – ha kicsi a korkülönbség köztük – szinte egyszerre repülnek majd ki szárnyaink alól. De azután - ha szerencsések vagyunk és van késői gyermekünk -  még semminek sincs vége, sőt…

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!