Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A két família összecsiszolódása Adásba kerül: 2013. november 08.

blog post image

Két ember együttélésével vagy házasságával a családi rituálék is ötvöződnek. Tökéletesítjük, átalakítjuk vagy kiiktatjuk őket aszerint, hogy az új családnak mire van szüksége, mitől lesz más, személyesebb, egyénibb, mint az elődöké volt. Ünnepek, vallás, mindennapok az összecsiszolódás nehézségei. Görög Ibolya, Básti Juli, Kormos Anett és meglepetés férfi vendégünk avatnak be minket tapasztalataikba.

Lakva ismerszik meg az ember – tartja a régi, rendkívül bölcs mondás. Ami igaz, az igaz, gyakran olyannyira elvakít bennünket a rózsaszín köd, hogy csak az összeköltözés után döbbenünk rá, milyen ember is párunk. Az első, boldogságtól ittas időszak után aztán jön a kínos felismerés: a férfi, akivel pár nappal ezelőtt csillogó szemekkel összehurcolkodtunk, nem olyan, mint mi. Máshogy eszik, máshogy kel, máshogy fekszik, egyszóval máshogy él. Mások a szokásai, melyekkel az őrületbe kerget bennünket. Könnyen érezhetjük úgy, csapdába kerültünk.

A kutatások szerint a hasonló életvitelű emberek párkapcsolata tartósabb, akik kicsit hasonlóak, vagy különbözőek, azoknak sok türelem, kompromisszumkészség és alkalmazkodni tudás kell.

Básti Juli színésznő és férje, Puskás Tamás 1996 óta házasok. Nagyon könnyen összehangolódtak egymással. A színésznő úgy érzi, hogy az ízlésbeli azonosság, az élet dolgairól való azonos gondolkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön egy kapcsolat. És persze szerencse is kell hozzá, hogy az ember megtalálja azt a partnert, akivel mindez megvalósul.

A legtöbben közönyösek

Száz kapcsolat közül tíz boldog, húsz határozottan boldogtalan, hetven pedig közönyös. Párkapcsolatban élni nehéz, de minden ember párban akar élni. A kapcsolatot különféle próbatételek elé állítja az élet: anyagi gondok, szülői hatások, barátok elejtett kritikái, munkahelyi problémák, életszakaszok krízisei, fogkrémes tubus, no és a zokni hajtogatás.

Kormos Anett humorista több mint tíz éve házas. Az tetszett meg neki a férjében, hogy teljesen más volt, mint ő. Így házasságában azt kell megszoknia, hogy ha valami más, még nem biztos, hogy rossz. Nemcsak Anettnek, de szüleinek is feladat volt elfogadni férjét. Nagy távolságra élnek a szülőktől, így leginkább ünnepek alkalmával találkozik család. Anett szerint ez jótékony hatású távolság, hiszen így az eltelt évek alatt egészen jó viszony alakult ki köztük.

Régebben azt tartották, hogy a veszekedés az élet sója, és hogy az ellentétek vonzzák egymást. Manapság azonban érdemes odafigyelni az önismeretre és az emberismeretre is. Ugyanis sokkal egyszerűbb hozzánk illő párt választani, mint „összecsiszolódni”, mert ez utóbbi nagyon fájdalmas is lehet.

Mire érdemes figyelni, amikor az összeillőségről gondolkodunk?

A hasonló érdeklődési területre, a nagyon hasonló vérmérséklete, bioritmusra. Nagy korkülönbség esetén az egyik örök gyerek marad a kapcsolatban, míg a másik öregnek érzi magát. Fontos kérdés az is, milyen neveltetést kaptak, milyen tervekkel és célokkal indulnak az életben, s milyen elképzeléseik vannak a gyermeknevelésről.

Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese májusban nősült. Előtte öt évig hangolódtak egymásra a feleségével. Hamarosan megszületik első gyermekük. Tamás az ismeretség kezdetétől érezte, hogy felesége a megfelelő társ számára, aki remekül ellensúlyozza férje tulajdonságait. Ilyen például az is, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy mindig beszéljék meg egymással a felmerülő problémákat.

Családi rituálék

A családi rituálék a család identitásának fontos részét képezik. Ismétlődő megjelenésük elősegíti a családi értékek, szabályok megtanulását, begyakorlását, fenntartja a közös eszmerendszert, erősíti a család belső kohézióját és kijelöli a család határait is. Ugyanakkor segíthetik a családot abban, hogy átvészelje a különböző problémákat, 

Az olyan rituálék, mint a közös reggeli, vacsora, meseolvasás ritmust adnak a napnak, és minőségi együttlétet biztosítanak a gyerekeknek a szülőkkel. A napi rohanásban viszont sok családban elmaradnak ezek az apró, de annál fontosabb, közös események. Reggel nincs idő közösen reggelizni, mert szalad mindenki a dolgára, a vacsorát pedig sokan a tévénézés közben falják be. Az is előfordul, hogy a csemeték külön esznek a szülőktől, akik bevárják, míg a másik hazaér a munkából. Pedig sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki túlsúly, cukor