Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Édes mostohák ...más gyermekét nevelni... Adásba kerül: 2013. október 04.

blog post image

Egyre több a mozaikcsalád. Az új házasságba hozott gyerekek sokszor szokatlan, néha megterhelő szülői kötelezettségeket rónak a pár mindkét tagjára. Mostoha-, szebb szóval nevelőszülőként hogyan lehet jó kapcsolatot kialakítani és fenntartani a kapott gyermekkel? Erről a nem túl könnyű témáról beszélgetünk Malek Andreával, Horgas Eszterrel és Csizmadia Dórával. Meglepetés férfi vendégünk mindenkinek olyan vegyes házasságot kíván, mint a sajátja!

A mozaikcsalád olyan új életközösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak a pótszülővel, illetve új partnerrel, aki esetleg szintén hozza a saját gyerekeit az új családba. Ilyen családok korábban szinte kizárólag úgy jöttek létre, hogy az egyik házastárs illetve szülő halálát követően a gyermekes özvegy vagy özvegyasszony újra megházasodott. Manapság viszont főleg válás következtében jönnek létre.

A házasságkötések száma minden évben csökken, a válásoké emelkedik. 2012-ben 22 000 házasság szűnt meg válással. A Mozaikcsaládban Élők Klubja szerint ma a háztartásoknak legalább a harmada mozaik-jellegű és több százezer kiskorú gyermek él ilyen típusú családban. Itt az ideje hát, hogy megszűnjenek a népmesei előítéletek a gonosz mostoháról és mozaikcsaládot a mai kor bevett együttélési formájának ismerjük el.

Léteznek-e édes mostohák?

Csizmadia Dóra Dalma pszichológus a saját gyermekkori példáján keresztül, ma már szakértő szemmel látja, hogy a szülők hogyan segíthetik legjobban gyermekeiket ebben a helyzetben. Hatéves volt, mikor szülei elváltak és nagyon szerencsésen alakult az élete, mert nevelőapja valójában édesapjává vált, akinek a nevét Dóra később fel is vette. Szerinte nagyon fontos, hogy ne akarjuk az édesapa illetve édesanya helyére állítani az új társat. Azt, hogy mikor jön el a pillanat, amikor készen állunk a válásra, vagy arra, hogy az új társunkat bevigyük a családba, a belső hangunk súgja meg. Az új család összeállásának minősége nagyban függ attól, hogy az előző társ hogy fogadja az új kapcsolatot, azt, hogy a gyerekeit más is neveli a mindennapokban.

Akiknek nagyon jól sikerült

Malek Andrea színésznő, énekesnő három gyermek édesanyja. Második férjével való megismerkedésükkor a férfi még előző házasságában élt és három nagylányt nevelt együtt akkori feleségével. Andrea félt is nagyon attól, hogy a válás tönkreteszi az asszony és gyermekei életét. Ezzel szemben hihetetlen kulturált és fegyelmezett hozzáállást tapasztalt részükről, elfogadták, sőt szeretik az új házasságban született kislányt és Andrea előző házasságából hozott nagyfiait. A színésznő ezért mély tisztelettel beszél a teljes nagycsaládról, akik ha ünnepeken összejönnek, 18-an ülik körbe az asztalt. Úgy gondolja, gyermekeik számára a legjobb példamutatás ez, mert ha majd saját felnőttkorukban hasonló helyzetbe kerülnek, lesz előttük egy minta arra, hogyan lehet okosan és intelligensen megtenni a további lépéseket.

Horgas Eszter fuvolaművész varázsszavai a türelem, gyöngédség, léleksimogatás és engedés. Több mint öt éve él harmonikus, kiegyensúlyozott családban lányaival, új párjával és annak két gyermekével. Szülei, nagyszülei családjában nem volt válás, így nem volt mintája, mit és hogyan csináljon, amikor ebbe a helyzetbe került. Mindenekelőtt a gyerekek véleményét, szempontjait tartja fontosnak. Velük együtt vagyunk egy család és az új társ nemcsak nekünk lesz társunk, hanem gyermekeinknek is. Velük élő új párjának szerinte nehezebb a dolga, neki sokkal több mindenben kell alkalmazkodnia hozzájuk, mint nekik hozzá. Társának saját lányaival kapcsolatos döntéseibe Eszter nem avatkozik be, sőt maximálisan támogatja őt mindenben, ami gyermekeivel kapcsolatos. Úgy gondolja, hogy minél többet foglalkozik velük az édesapjuk, minél inkább gondjukat viseli, az annál jobb mindnyájuknak.

Hajas László mesterfodrász mindenkinek olyan vegyes családot kíván, mint az övé. Igazi sikertörténete van: saját nagylánya mellé kapott még egy nagylányt mostani feleségével együtt, majd született egy közös fiuk is. Lászlónak négyéves volt a lánya, amikor elvált. Attól kezdve mindig igyekezett valahogyan pótolni a külön töltött időt kislánya számára, így nyaralni is mindig együtt mentek. Nagyon jó viszonyban vannak ma is, sőt, a három testvér nagyon szereti egymást és a szülőket. Ebben feleségének is nagy szerepe van, aki sikeresen tartja össze gyönyörű családját: a vasárnapi ebédeket és a közös nyaralásokat sosem hagyják ki.

Szülői gondoskodás terve

Missouri államban 1998-ban, de azóta már nagyon sok amerikai államban a váló párok számára kötelezővé tették a Szülői gondoskodás tervének  elkészítését. Ezzel egy időben ingyenesen elérhetővé teszik a szülőknek a Konfliktusmentes szülői gondoskodás című oktatáson való részvételt.  A szerződésben az elváló házaspároknak meg kell állapodniuk a gyerek további nevelésével kapcsolatos dolgokról.  A "Ki és hogyan mondja el a válást a gyereknek?" kérdéssel kezdődően az iskolába vitel-hozatal, vakációk, iskolaválasztás, különórák, a gyerekek életében résztvevők meghatározásán keresztül a „Mit tegyünk, ha a szülőtársunk nem viselkedik etikusan?” kérdésig.

Ajánlott irodalom – elakadtaknak és haladóknak

A mozaikcsaládnak, mint formációnak a belső szabályszerűségeivel és támogatásának lehetőségeivel foglalkozik a Mozaikcsaládok című könyv.   Modern mostohák – A páromnak gyereke van című könyvben pedig tanácsokat olvashatnak az ilyen családban élők, hiszen a mozaikszülőséget sehol sem tanítják…
 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!