Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Paramami vagyok?! Túlféltő anyák vagy óvatos duhajok? Adásba kerül: 2013. december 16.

blog post image

Hogyan legyünk jó anyák? Hol van az egészséges határ féltés és túlféltés között? Meddig engedjük, hogy a gyerek akarata teljesüljön? Hogyan ismerjük fel, amikor valóban és komolyan beteg? Ismerős kérdések, ugye? Talán tényleg elég, ha csak elég jó anyák vagyunk. Stefanek Gertrúddal, Habsburg Eilikával, Pálinger Katalinnal beszélgetünk. Meglepetés férfi vendégünk vajon túlféltő édesapa?

Minden szülő félti a gyermekét. Előfordul azonban, hogy az egészséges féltés túlféltéssé, pánikszerűvé válik. Ez azonban megnehezíti a gyerek és a szülők életét is. A túlságosan aggódó szülők gyermeke ugyanis gyakran félénk, szorongó, önbizalomhiányos. Szülei szeretetből féltik túl, ám ez a cselekedetük gyakran a saját félelmeikből, aggódásukból, érzéseikből fakad, és nem a gyerek szempontjából fontos dolgokra irányul.

Stefanek Gertrúd tőrvívó lánya, Karola már 23 éves, de édesanyja legszívesebben még most is magára kötné, mint az afrikai asszonyok a gyermeküket. Gertrúd erős és határozott személyiségű anya, mégis igazi paramami. Ő maga gyermekkorában nagyon bátor, fiús kislány volt, édesanyja mégis természetes magabiztossággal kezelte kalandjait. Úgy érzi, az ő anyai túlféltése abból ered, hogy Karola késői gyerek és egyke. E mellett örök felfedező, vakmerő kislány volt, aki mindig mindent kipróbált, így előbb-utóbb megtalálta a veszélyes helyzeteket. Gertrúdnak muszáj volt folyton résen lennie - és nem habozott, ha lánya biztonsága érdekében be kellett avatkoznia!

Bízzon önmagában és legyen türelmes! – Tippek aggódó szülőknek

Gyermekét születése óta az élet fontos dolgaira tanította, igaz? Bízzon hát abban, hogy megfelelően felkészítette őt arra, hogy az útközben adódó döntéshelyzetekben megfelelően tudjon választani.  Ha valami nem sikerül neki elsőre, akkor második próbálkozásra már ügyesebb lesz. Tudatosítsa magában, hogy bármikor segíthet neki, tanácsokkal láthatja el, de soha ne döntsön helyette! Tegye fel a kérdést önmagának, hogy igazából mi szolgálná legjobban a gyermeke érdekeit. Mielőtt beavatkozna gyermeke dolgaiba vagy megpróbálna rendbe hozni valamilyen problémát helyette, inkább lépjen hátra kicsit, és hagyja, hogy gyermeke oldja meg azt. Adjon esélyt neki, hogy felismerje a megoldást és éljen a saját képességeivel! Ahelyett, hogy megmondaná neki, hogy mit tegyen egy-egy helyzetben, inkább vezesse rá a megoldásra. Beszélgessen vele, alkalmazza az aktív meghallgatás stratégiáját, de hagyja, hogy a végső döntést ő hozza meg!   

Habsburg Eilika főhercegnő szigorú, poroszos nevelést kapott, a szabályok alól gyermekkorában sem volt felmentés. Felnőttként magabiztos, higgadt édesanya lett. Mire saját gyermekei megszülettek, a családjában élő gyerekekkel már rengeteg tapasztalatot szerzett. Három gyermekét elsősorban arra neveli, hogy tetteikért vállaljanak felelősséget. Zsófia, Ildikó, és Károly az utolsó magyar király dédunokái, így tetteikkel nem csak magukat, hanem a családot is képviselik.

Pálinger Katalin válogatott kézilabdakapus kislánya 3 hónapos, tökéletes és csodálatos. A fiatal szülők néhány biztonsági eszközt beszereztek Szofi születése előtt, de nem tartják magukat túlaggódó szülőknek. Jól összeszoktak már kisbabájukkal, megértik és megtanulták kezelni viselkedését, jelzéseit. Katalin jelenlegi legnagyobb félelme, hogy a gyerekből esetleg kézilabda kapus lesz. Úgy érzi, nem tudná elviselni, hogy az ő szeme fényét eltalálja egy labda.

Valljuk be, az apák higgadt, magabiztos jelenlétére nagy szükségünk van. Kóbor János énekes kislánya, Léna az idén kezdte az iskolát. Igazi örökmozgó kislány, apja szerint nem sétál, inkább ugrál, mint egy kis veréb. Apa és lánya nagy sportrajongók, együtt nézik a közvetítéseket. Az énekes legfontosabb nevelési elve, hogy ne legyen túlzott sem a féltés, sem a lazaság, mert mindkettő káros lehet a gyerek számára. 

A szülő valódi feladata

A szülő feladata felkészíteni a gyermeket az életre – írja Csizmadia Dóra Dalma diplomás pszichológus a túlvédésről. A biztonságot adó, szeretetteli környezetben a gyermek megtapasztalhatja az életben adódó nehézségek, fájdalmak egy részét. Ha megtanulja, hogy ezek leküzdhetők, túlélhetők, akkor idősebb korában, az iskolában, és aztán felnőttként könnyebben megküzd velük. Mint egy legyengített bacilust, úgy kapja meg a gyermek a családi környezetben a nehézségeket és a megküzdési stratégiákat is, így az éles helyzetekben könnyebben helyt tud állni, hiszen már van emléke, sikerélménye.

Nem az a feladatunk tehát, hogy a széltől is óvjuk gyermekünket! Természetesen nem is az, hogy minden rossznak kitegyük őt. Az arany középúton haladva engednünk kell neki, hogy ismerkedjen a világgal. Az elkerülhetetlen negatív dolgok megélésében segítenünk kell és példát kell mutatnunk, de nem a túlaggódással, hanem azzal, hogy érzelmi biztonságot is adunk a fizikai mellett. Így tudjuk megerősíteni és sikeresen felkészíteni őt az életre!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!