Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Létezik női megérzés? Nők és a hatodik érzékük Adásba kerül: 2013. október 03.

blog post image

A hatodik érzék meglétét már évszázadok óta női tulajdonságnak tartják. Ez az a bizonyos finom remegés a testben, a sugallat a gondolatokban amelyek eredetét és okát nem tudjuk. Vajon valóban szellemi sugallat vagy csupán fizikai aktivitás az agyban? Fejleszthető-e és hogyan e képességünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel, Keresztes Ildikóval, Csomor Csillával, Ungár Anikóval - és meglepetés férfi vendégünkkel, aki igen jártas a női agy működésében!

Mi is tulajdonképpen az intuíció? Olyan gondolkodás, ami gyors és nem fáradságos, ellentétben a logikus gondolkodással, amely megerőltető, munkaigényes és lassú. Sokan sokféleképpen hívják, belső sugallat, intuíció, ösztön. A lényege ugyanaz: nem megfogható vagy megmérhető, de mégis van és segít, ha kell. Ez a bizonyos megérzés a még meg nem történt eseményeket érzékeli, vagy bizonyos szituációkra figyelmeztet. Velünk születik és az évek múlásával vagy elnyomjuk magunkban, vagy megpróbáljuk felerősíteni és figyelni rá. Alapja az észlelés öt pszichés megjelenési formája: a látás, az érzékelés, a hallás, a szaglás, a tudás. 

Női és férfi féltekék

A logikusan gondolkodók szerint a különlegesnek cseppet sem nevezhető női megérzés csupán  a két nem eltérő agyi felépítésével indokolható. A nők nagyobb arányban használják a jobb, köztudottan az érzelmekhez köthető agyféltekéjüket, míg a férfiak a bal agyféltekére összpontosítanak, mely a logikus dolgokért felel. A nők kifinomultabb érzékeire a magyarázat tehát ez lenne, ugyanis a hölgyek minden apró momentumra felkapják a fejüket, a legcsekélyebb jelre is figyelnek, majd reagálnak, ráadásul sokkal gyorsabban az ellenkező nem tagjainál. Sőt, a női agyban a két agyfélteke közötti információáramlás gyorsabb, mint a férfiaknál.

Keresztes Ildikó rockénekesnő, színművésznő ösztönvezérelt embernek tartja magát. Az érzelme és az esze vívta csatában mindig az érzelem győz. Úgy érzi, hogy a színpadon, az előadó művészetben nagyon jól segíti őt az intuíciós képessége, a magánéletben viszont nem akarja használni. Emberi kapcsolataiban a legfontosabb számára a bizalom. Ha ez megvan, akkor meg tudja teremteni a szabadságot partnere és saját maga számára is. Ez az, amire talán a legnagyobb szüksége van.

Csomor Csilla színésznő korán rájött, hogy milyen energiák vannak benne és hogy ezekre hallgatnia kell. Ha valamivel vagy valakivel kapcsolatban az első pillanatban kétely merül fel benne, akkor előbb-utóbb be is igazolódik, hogy ott valami nincs rendben. Az esetek többségében megérzései jól működnek. Bár a tudatosság, akarat és önzés mögött az ösztönök, megérzések napjainkban háttérbe szorulnak. A szerzett tudás, az ész, a logika, az ego eltéríthet bennünket az ösztöneinktől. Ám a tudatosságot használhatjuk vonzásra is, hiszen ha valamit nagyon tudatosan elhatározunk és akarjuk, hogy megtörténjen, akkor előbb-utóbb sikerülni is fog.

Az intuitív képesség fejleszthető

Az intuíció nem csak a kivételes embereké, hanem mindenkié. Bárki megtanulhatja, hogyan kell használni, de gyakorlásra mindig szükség van. Meg kell tanulni bízni a belső igazságban, felismerni, hogy minden tudás bennünk van, és ezután bátran cselekedhetünk az intuitív sugallat szerint. Ebben a legnehezebb mindig a bizalom, a ráhagyatkozás. Merjük használni az intuíciót, engedjük be a spontaneitást, a játékot, a pozitív gondolkodást az életünkbe! Ne gátoljuk a jó dolgok megtörténését rossz mondatokkal, cinikus vagy reményvesztett gondolatokkal! Az a jó döntés, ami „stimmel”, és nem feltétlenül az, ami ésszerű. Ezzel együtt az intuíció használata nem jelenti azt, hogy az értelmünkkel feltétlenül szembe kellene mennünk: az értelem együtt is működhet az intuícióval, így van ez a találmányok, felfedezések, művészeti alkotások létrejöttekor.

Ungár Anikó bűvész, előadóművész minden döntését az első megérzésére, az intuíciójára építi. Már a szót hallván is az jut eszébe, hogy "ez én vagyok, ebben otthon vagyok". Mikor még nem működik a tudat, mikor még nem visz bele logikát, az a legtermészetesebb megoldás a problémára. "Ha a természetes megoldást választjuk, ami hozzánk a legközelebb áll, ami a legkellemesebb, legkomfortosabb, azt tudjuk a legjobban elfogadni és megvalósítani" - vallja Anikó. "Ez – a látszat ellenére – nem a könnyebb megoldás, mert ha csalódunk is benne, egy tanulási folyamatot jelent számunkra. Minden apró csalódás önmagunk megismeréséhez vezet, amin keresztül – az idő múlásával – egyre jobban felismerjük a helyzeteket és kiismerjük magunkat az élet hozta problémák útvesztőjében. Ettől fantasztikus a korunkat elfogadni!"

Dr. Domján László orvos az agykontroll magyarországi meghonosítója. Úgy véli, a hatodik érzék képességével mindkét nem egyformán rendelkezik, csak a civilizált nyugati kultúra túlhangsúlyozza a racionalitás szerepét. A férfiak zöme a gondolatiban él, jobban elszigetelődik az érzéseitől. A nők szorosabb kapcsolatban vannak a testükkel, így  a megérzés ereje gyakoribb a nők között, bár tréninggel a férfiakból is előhívható. A természeti népeknél a hatodik érzék természetes dolog. A gyerekeknél is még meglévő képesség ez, melyet felnőtt korban agytornával remekül elő lehet hozni.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!