Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egykutya Emberszabású kutyák - kezeljük őket emberként? Adásba kerül: 2013. október 09.

blog post image

Amilyen a kutya, olyan a gazdája halljuk gyakran. Tényleg hasonlít a kutya a gazdira? Eleve hasonmást választanak a gazdik, vagy ez az egész inkább érdekesség, mint bizonyított tény? Majd meglátjuk: Dolly, Verebes Linda és Acél Anna mesélnek nekünk erről. Férfi vendégünk írt már kutyaszakácskönyvet és kutyájával együtt diétázik és fut!

Kutya nélkül lehet élni, de minek? – kérdik a kutyabarátok. Gerard Durell szerint „A kutyák, akikkel megosztható a létezés, különös és csodálatos lények, s nem lehet teljes az élet kutya nélkül…”

Hazánkban a legnépszerűbb háziállat a kutya, csaknem minden második felnőtt lakosra jut egy, míg macskát a lakosság 29 százaléka, más kisállatot pedig 15 százaléka tart – derült ki egy frissen elvégzett reprezentatív kutatásból. Az állattartók több mint háromnegyede családtagként tekint házi kedvencére, és közel ugyanennyien legalább 1 órát foglalkoznak velük naponta.

Verebes Linda színésznő és férje három keverék kutya gazdája. Lindának mostanra sikerült megtanulnia, hogy nem minden kóborló kutyát viszünk haza, mert lehet, hogy a szomszédban lakik a gazdája. Ehelyett inkább látogatja a menhelyeket és ott barátkozik az árva kutyusokkal. Kutyáik fegyelmezettek, együttélésük harmonikus. Ötéves kislányuk is részt vesz a kutyatartásban, ő foglalkozik velük a legtöbbet, akit a kutyák játszótársuknak tekintenek.

Dollynak négy kutyája van: Pride és Walker dobermann testőrkutyák és Duci és Juci, a két westie. Két macskája is van, Manci és Cuki. Az énekesnő véleménye szerint kutyaválasztásnál a gazdinak először saját magával kell tisztáznia, hogy milyen célból szeretné tartani az állatot. Nagyon fontos, hogy testalkatban, életmódban illeszkedjenek egymáshoz. 

Valóban olyan a kutya, mint a gazdája?

A tudományos világ lassan végleg elfogadja a személyiség létezését állatok esetében is, hiszen egyre bővül azoknak a kutatásoknak a listája, melyek a kutya személyiségét, illetve az ezt befolyásoló hatásokat vizsgálják.

Acél Anna műsorvezető és férje jelenleg két keverék kutyával él együtt, Jancsival és Zeusszal. Házuk egyébként az elhagyott és kiszolgáltatott lények menedéke. Befogadott kutyák, cicák a lakótársaik. Ez az életmód a vidéki életformával együtt alakult ki. A hozzájuk érkező barátoknak, ismerősöknek el kell fogadniuk, hogy Annáéknál a állatok körül forog minden, a házban és a kertben ők vannak otthon. A műsorvezető szerint ahogy egy ember egy kutyával bánik, abból nagyon sok következtetés levonható arról, hogy viszonyul embertársaihoz.

Az ember, az emberi társas kapcsolatok mellett, rengeteg szociális kapcsolatot alakít ki más fajokkal, így a kutyával is. A kutya hosszú evolúciós története alatt sok szerepet betöltött már az emberi társadalomban. Nem is olyan régen még inkább a gyakorlati funkciók, illetve az ezekre való alkalmasság voltak a legfontosabb szempontok, mikor a gazda kutyát választott. Úgy 100-150 évvel ezelőtt egy-egy híresen jó vadászkutya kölykeiért sokat megadtak az újdonsült gazdák, függetlenül attól, hogy keverék volt, csálén állt a füle, és nem nagyon lehetett babusgatni. Néhány gazda még mindig szeretné eredeti funkciójára is használni kutyáját (pl. vadász, vagy terelőkutyák), így sok fajta esetében külön tenyészvonalak jöttek létre a családi és munkakutyák szétválasztásához.

A nem speciálisan munkára tartott kutyák esetében azonban a kutya szerepe valahol a családtag és a barát között van, emiatt egészen más szempontok kerülnek előtérbe a kutyaválasztásnál. Az "Olyan a kutya, mint a gazdája” kérdést inkább küllembeli hasonlóság alapján vizsgálták mindeddig. Pedig az ember szociális viszonyait, társ-választást befolyásoló attitűdjeit kutató vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy keressük a jellembeli hasonlóságot kutyáink kiválasztásakor. Öt szempontot  megvizsgálva a gazdik szerint kutyáik természete mindenképpen hasonlít az övékhez.  

Varga Győző kutyaszakácskönyvet írt, egyszerre diétázik és fut Bizsuval, a golden retriverrel. Bizsu engedelmes, jó kutya. Ebben nagy szerepe van a fajtának és természetesen a tanításnak, nevelésnek is. Győző is nagy állatbarát: van egy nyula is, aki a Guszti névre hallgat.  

A kutyák szőrős gyerekek

Csányi Vilmos, a neves etológus hosszú éveken át nagyon közelről figyelte Bukfenc és Jeromos életét. A kutyák viselkedését bemutató tudományos megalapozottságú, de mégis szórakoztató könyvnek a harmadik, bővített kiadása jelent meg 2012-ben.

Minden jelenlegi és leendő gazdi figyelmébe: A kutya tíz kérése

1. Minden elválásunk - még ha rövid időre is hagysz magamra - fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel!

2. Ne szidj és ne büntess szigorúan. Neked van munkád, szórakozásod, vannak barátaid és céljaid - de nekem csak Te vagy.

3. Kérlek, adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem.

4. Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet - mégsem tennék ilyet soha.

5. Kérlek, néha beszélj hozzám. Ha szavaidat nem is mindig értem, a hangodat és a hangsúlyaidat jól ismerem.

6. Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak - ez jót tesz neked is.

7. Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha tőled kapom - s igyekszem megszolgálni érte.

8. Te vagy az én gazdám - és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak vagy bohóckodjak nekik, s ne alázz meg előttük.

9. Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim. Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid.

10. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek - hiszen Te is öreg leszel egyszer…

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!