Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kutya kontra macska Adásba kerül: 2014. február 10.

blog post image

A macskakedvelők sokkal impulzívabbnak bizonyulnak, mint a kutyás oldalon álló barátaik: kíváncsiak, nyitottak és szeretnek minden újdonságot kipróbálni. Éppúgy, mint választott háziállatuk. Kreatívak, társaságkedvelők, mégis gyakran igénylik - a gondolkodással vagy éppen művészi tevékenységgel, egyedül eltöltött - szabadidőt. Mi alapján választunk házi kedvencet? Esetleg ő választ minket? Esztergályos Cecíliával, Trokán Annával és Rátonyi Krisztinával beszélgetünk - és várjuk meglepetés férfi vendégünket, aki a kérdés legavatottabbjai közé tartozik!

A leggyakoribb házi kedvenceink ők. Mindkét faj óriási rajongótáborral rendelkezik. De vajon melyikük az ideális háziállat? A New Scientist magazin ennek járt utána néhány évvel ezelőtt - egy tudományos alapokon nyugvó kutatás keretein belül. Összesen 11 kategóriában mérték össze kutyák és macskák tulajdonságait. Agykapacitás, problémamegoldás, betaníthatóság - és még jó néhány szempont képezte a vizsgálat alapját.

A kutyák között rekordernek számító Rico névre hallgató border collie 200 szót képes megérteni, de a nála jóval szerényebb képességű ebek is parancsszavak tucatjaival boldogultak. Ezzel szemben a macskák nem különösebben törték magukat, hogy megértsék az emberi utasításokat. Viszont - az érzékszervek vizsgálata során kiderült, hogy - a macskák szaglása jobb, mint a kutyáké, a sötétben is jobban látnak és a fülük is érzékenyebb, szélesebb tartományt képes érzékelni.

Trokán Anna színésznő szerint a kutya és a macska között az az alapvető különbség, hogy a kutya azt gondolja, hogy te vagy a király, a macska pedig azt, hogy ő maga a király és uralkodhat feletted. Már gyermekkorában volt kutyája és macskája is, így teljesen természetes számára az állatok jelenléte a mindennapokban.

A díva és a játszótárs

A macska bizony nem az ember legjobb barátja. Nem hűséges társ, aki odahozza az újságot, és megvédi a házat, sokkal inkább egy díva, aki - ha úgy tartja kedve - hagyja, hogy kényeztessék. Ezzel szemben kutyát általában azért tart az ember, hogy nyúzza, kiránduljon vele, nagyokat hemperegjenek a fűben, őrizze a házat, legyen játszópajtása a gyereknek.

Esztergályos Cecília színésznő nem kutyásnak született, hanem állatbolondnak. Mephisto, a kis Yorkshire terrier több, mint 15 évig volt együtt vele.

Rátonyi Krisztina - az m1 Noé Barátai című állatbarát műsorának műsorvezetője és a Dal háttér-műsorvezetője -  jelenlegi rendszertelen életmódja nem engedi meg, hogy állatot tartson, de nagyon vágyik egy vizslára. Korábban Cica nevű cicája 14 évig volt a családja kedvence.

A rendelkezésre álló leletek és DNS alapú kutatások szerint a macska háziasítása 9500 éve kezdődhetett. A Felis silvestris nevű vadmacskafaj  került először kapcsolatba az emberrel. A vadmacskák rájöttek, hogy a magtárak közelében több az egér, így a macskák tulajdonképpen saját magukat háziasították. A kutyák esetében a legközelebbi időpont is 16000 évvel ezelőttre tehető - egyes kutatások szerint 135000 éve állnak az ember mellett.

Csányi Vilmos etológus, író, akadémikus igazi szerelme a kutya, bár gyerekkorában volt macskájuk is. Kutatásai alapján elmondhatja, hogy a macska anya-gyerek viszonyban van a gazdával. A macska egy önző kisgyerek, akit a mamának – a gazdinak – el kell látnia, mindig, minden körülmények között. A kutya ezzel szemben társ...

 

Két hozzászólás

Isabel
2014. február 11. 00:02:52
Egy üdítõ óra, könnyû terefere hölgyekkel és A tudóssal. Ilyen is kell, nem mindig azok a halálkomoly témák, melyek mögött sokszor ott a hatásvadászat és a mûsorkitöltõ, nem sokat érõ szólamok, drámai felkiáltások, és juj.
Megtudtuk, amit ezer éve mindenki tud és szajkózik mindenhol, ecco: a macska egyéniség, õ választja meg, kit és mit akar. Mesebeli ellenségét, a kutyát ellenben lehet hülyének nézni, hátán fát vágni, kenyérre kenni, rugdosni etcetera, a kutya a feltétlen szeretet megnyilvánítója, az örök hûséges rabszolga. Az is jellemzõ, ki melyik állatot tartja inkább, az egóját legyezgetni kívánó gazda csakis kutyát tart, macskával nem boldogul.
És megint egy minden lében kanál, mindenhová meghívott és minden hasonló beszélgetõs mûsorban meg is jelenõ korombéli zseni színész hölgy, hihetetlen életkedvvel és irtó jó humorral, és bevallom, irigylendõ küllemmel. Akkor is tetszett, ha egyébként jobb szeretem a kevesebb felhajtással mûködõket.
A tudós: kiválóságára, okos megnyilvánulásaira jellemzõ, hogy többször is elnémultak hölgyeink, hiábavaló kísérletet téve fölös közbekotyogásokra, a pasi nem hagyta magát.
Jók ezek a dumcsizások, röhincsélések, vihorászások kellemes külsejû fiatal és fiatalos hölgyekkel, egy pasival.
Filantróp Lethália
2014. november 3. 21:08:53
Hát ebből a cikkből konkrétan semmi újat nem tudtunk meg, tölteléknek jó, hogy foglalja a helyet az oldalon, másra nem.

Én is hozzászólok!