Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nyelvtanulás - oviban, iskolában és felnőtt fejjel Adásba kerül: 2013. november 07.

blog post image

Ma már több ezer bölcsődés és óvodás korú kisgyerek tanul játékosan idegen nyelvet. Szakértők szerint észre sem veszik, hogy tanulnak, a tudásuk pedig sokkal mélyebb lesz, amikor később az iskolában is folytatják a tanulást. Sokak szerint viszont nem érdemes elvenni a gyerekkort a kicsiktől, tanulás helyett hadd játszanak inkább. Nyelvvizsgával a magyar fiatalok fele rendelkezik, ám mivel alig használják a megtanultakat, gyorsan felejtenek is. Sokan életük nagy részét leélték nyelvtudás nélkül és idős korukban adták a fejüket tanulásra. Melyik út a hatékonyabb: a csoportos vagy az egyéni nyelvtanulás? Németet, angolt vagy más nyelveket tanuljunk/tanítsunk inkább és mikor? Onyutha Judittal, Szalai Nórával, Brózik Klárával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

Egy friss európai uniós felmérés szerint a magyarok alig 35 százaléka beszél idegen nyelvet. A vizsgálat szerint sereghajtók vagyunk abban is, hogy a lakosságnak csupán alig 13 százaléka beszél két idegen nyelvet. Az Eurobarometer-kutatás szerint a 27 EU-tagállam közül Magyarországon a legalacsonyabb az idegen nyelvet beszélők aránya. A negatív listán bennünket Olaszország (38%), Nagy-Britannia és Portugália (39%) követ. A nyelveket beszélő magyarok aránya hét év alatt 7 százalékponttal csökkent, ami a negyedik legnagyobb mérvű zuhanás az egész EU-ban. Anyanyelvükön kívül két idegen nyelvet a legkevesebben szintén Magyarországon és Portugáliában (13%), valamint Nagy-Britanniában (14%) és Görögországban (15%) beszélnek társalgási szinten.

Onyutha Judit német nyelvtanár, légiutas-kísérő, időjós úgy gondolja, hogy itthon nem vagyunk rákényszerítve kellőképpen, hogy idegen nyelven beszéljünk. Ezért tudásunkat fejleszteni nyelvi környezetben tudjuk igazán. A szókincs, szövegértés szinten tartásában az idegen nyelvű könyvek, televízió csatornák segíthetnek sokat. Tanítványainak és gyermekeinek is mindig azt tanácsolja, hogy ha keveset is, de minden nap foglalkozzanak az idegen nyelvvel, ismételjék a szavakat, olvassák a példamondatokat.

Az uniós rekorderek közé tartozik Szlovénia, ahol a lakosság 45 százaléka nagyon jól tud valamilyen nyelvet, leginkább az angolt (emellett jelen van a német, olasz és francia is), valamint a balti államok, ahol viszont az orosz a legelterjedtebb idegen nyelv.

Mit tanuljon a gyerek?

Magyarországon az általános iskolában a diákok 33 százaléka tanul nyelvet, több, mint felük kettőt is. Középiskolában 78 százalékos a nyelvtanulók aránya, ezen belül 49 százalék még további nyelveket is tanul. Legnagyobb arányban angolul és németül tanulnak Magyarországon.

Szalai Nóra nyelvész tananyagok készítésével, fejlesztésével és írásával foglalkozik, főként módszertani és tananyagfejlesztő szakembernek tartja magát. Szerinte kevés itthon a jó nyelvtanár és nincs meg a napi rutin, a folyamatosság ahhoz, ami a sikeres nyelvtanuláshoz mindenképpen szükséges. Nóra szerint nyelvérzék, mint olyan nem létezik. Sokkal inkább jó hallás, illetve a nyelvtan elsajátítása után bátorság szükséges a megszólaláshoz. A legfontosabb a sikerélmény, amit már gyakorlás közben is megszerezhetünk.

Általános iskolában az angol, a német vagy a francia nyelv tanítását ajánlja első idegen nyelvként az erről szóló, 2012-2018-ra vonatkozó kormányzati stratégia. Az anyag szerint nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a tanuló a komplexebb nyelvtani struktúrával rendelkező némettel találkozzon először. Ezt azzal indokolják, hogy ha az angol az első tanult idegen nyelv, akkor utána egy komplexebb nyelvtani struktúrájú nyelv tanulása gyakran nehézségeket okoz.

A legismertebb idegen nyelv Magyarországon az angol (a népesség 20%-a állítja, hogy beszéli); második a német (18%), harmadik a francia (3%).

Brózik Klára színésznő négy hónapot töltött New Yorkban, Manhattanben nyelvtanulás céljából. Minimális nyelvtudásából a 4 hónap alatt középszintet ért el. Azóta egy speciális módszerrel tanul angolul, alfa állapotban hallgatja az angol leckéket. Szerinte a sikeres nyelvtanuláshoz és az idegen nyelv használatához sokkal inkább kell önbizalom és egy kis gátlástalanság, mint nyelvérzék.

Lőrinczy Ildikó az Okosító Alapítány megálmodója 3 gyermek édesanyja, végzettsége szerint informatikus mérnök. Az óbudai székhelyű, közhasznú Okosító Alapítvány ingyenes internetes nyelvoktatással foglalkozik. Célcsoportjuk kezdő és újrakezdő nyelvtanulók minden korosztálya. Céljuk az esélyegyenlőség elősegítése a nyelvtanulás terén, és hogy felkeltsék az érdek