Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit sportoljon a gyermekem? Adásba kerül: 2014. február 25.

blog post image

Amikor a gyerek elég idős már hozzá, minden szülőben felmerül a kérdés, hogy milyen sporttevékenységet válasszon a csemetének. Csapatsportot vagy egyénit válasszunk? Mennyire viseli meg a fejlődő szervezetet az állandó fizikai és pszichés megterhelés, ami a rendszeres edzésekkel jár? Megéri-e az élsport a befektetett energiát és a sok-sok lemondást? És mi van a csúcson túl? Monspart Saroltával, Hevesi Krisztinával és Nagy Tímeával beszélgetünk - és várjuk kíváncsian meglepetés férfi vendégünk véleményét, tapasztalatait.

A szülők gyakran aszerint választanak sportot gyermeküknek, hogy milyen sportolási lehetőség van a közelben. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezik tudományos módszer is arra, hogy megtudják, hova érdemes beíratni gyermeküket.

Mit sportoljon?

A mitsportoljak.hu címen elérhető sportágválasztási tanácsadáson Gergelyfi Róbert és munkatársai célja választ adni arra a kérdésre, mit sportoljon  gyermekünk. A program modern tudományos módszerek segítségével állapítja meg a gyerekek fizikai és pszichikai tulajdonságait, majd ez alapján segít olyan sportot találni, ahol a gyerek sikeres és elégedett lehet. A vizsgálatokat 8 és 12 év között érdemes elvégeztetni, korábban még bizonytalan a felmérés. A szakemberek persze akár 15-16 évesen is elvégzik a teszteket, de ilyenkor mindig közlik a szülőkkel, hogy bizonyos szempontból már késő, hiszen több sport is kiesik a szórásból. Ilyen korban leginkább sportágváltás esetén érdemes szakértőkhöz fordulni. A statisztikák szerint a sportoló gyerekek 75 százaléka hagyja abba 15-16 évesen a rendszeres mozgást, de a módszerrel ez a határ több évvel is kitolható.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Szerinte a sportágválasztás négy dologtól függ: az anyagiaktól, a helyszín közelségétől, a családi hagyományoktól, és természetesen a gyermek adottságaitól.

Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus véleménye szerint fontos, hogy a szülő ne a saját meg nem élt sikereit hajszolja a gyerekében. Ez persze nemcsak a sportra érvényes. A szülőnek azt is szem előtt kell tartania, hogy ne csináljon kötelező munkát az általa kedvelt sporttevékenységből.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót egy szerelem vitte le először az edzőterembe. Véleménye szerint a belső motivációnak, és nem a szülői ráerőltetésnek kell a meghatározónak lennie.

Mocsai Lajos a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nagyon fontosnak tartja a sportot a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődése szempontjából, ezért támogatja a mindennapi testnevelés bevezetését az iskolában. Az iskolának és otthon a szülőknek – régebben még az utcai gyerektársaságoknak is – nagy szerepük van a példamutatásban, sportválasztásban.

Óvatosan a versenysporttal!

A gyermekek korai sportolásra nevelésének számos előnye van. Sokat jelent egészségük megőrzéséért, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését is elsajátíthatják. Azok a gyerekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések komoly veszélyeket is tartogathatnak.

Magyarországon a gyermekek 38 százaléka sportol az iskolai testnevelésórákon felül, és mintegy 15 százalékuk versenyszerűen űz valamilyen sportot. A szakemberek szerint az igazolt sportoló fiatalok fizikai állapota romlott az elmúlt években, amit a korai sportági specializálódásnak és a környezeti hatásoknak tulajdonítanak.

A gyermek sportaktivitásának kontrollálása elsősorban a szülők feladata, akiknek egyáltalán nincs könnyű dolguk ezen a téren. A kisebb gyermekek ugyanis még nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy mi is a bajuk, sőt, az esetleges veszélyforrásokat sem tudják még megfelelően felmérni. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. Ilyen tünet lehet az ingerlékenység, a fáradékonyság vagy a teljesítmény csökkenése…

Nyolc hozzászólás

Isabel
2014. február 25. 11:24:29
Ez az adás nagyon jó volt, sokat tanulhat belőle, aki az elhangzottakat (pl. hogyan fejtsük meg álmainkat, mit lehet belőle tanulni stb.) nem tudta. Mosolyogni való kedvelt műsorvezetőnk megjátszott naivsága, erről már írtam régebben is. Ha nem megjátszott, még mosolyogni valóbb.
A témához annyit röviden, hogy az álmainkat valóban csak saját magunk fejthetjük meg (el is hangzott), továbbá hogy az álomban minden mi vagyunk, de ez érthető még a logikus/racionális ember számára is, hogy más nem is lehet, hiszen a mi lelkivilágunk játszik velünk. Ha, ahogy a műsorban is javasolták, elkezdjük írni az álmainkat, néhány év alatt saját mentalitásunkat tanuljuk meg belőle, amiről egyébként az ember saját magáról nem tud, vagy éppen el akarja rejteni azt, még saját maga előtt is. A módszer, amit javasoltak, is követendő: oda kell készíteni a papírt-ceruzát, és még lehetőleg csukott szemmel azonnal írni mindent az álomról. Ez napról napra jobban megy, főleg ha este azt parancsoljuk az agyunknak, hogy emlékezni akarunk az álmunkra.
Tehát nemcsak a Krúdy álmoskönyv szimbólumait nem érdemes saját álmainkra vonatkoztatni, erre maga az író is figyelmeztet, nagyon félrevezetőek az újságban két sorban megjelenő "álommagyarázások", ahogyan a szintén kétsoros horoszkópos előrejelzések is rendkívül károsak lehetnek, be kéne tiltani, mert ugyanolyan szélhámia az is, mint az öreg néniből pénzt kicsaló szélhámosok.
Az is káros, ha mások álmait próbáljuk a magunk lelkéből indulva magyarázni! persze csak akkor, ha az illető komolyan veszi.
Még írhatnék erről sok mindent, de elhangzott a műsorban minden.
Isabel
2014. február 25. 14:19:17
Kérem a moderátort, tegye a fenti kommentet az álmokról szóló műsorba, egy félrekattintással került ide. Amellett írtam az apás szüléshez is, az meg úgy tűnik, megint csak elveszett.
Sissi
2014. február 25. 18:04:47
T. Szerkesztőség!

Sport? A TÉMA!
Önöknek tetszik és idevalónak tartják ezt a megjelenést egy ilyen témájú és du-i műsorba?
Hevesi Krisztinára gondolunk.
A jó ízlés hová lett, annak idején voltak jelmeztervezők. ez volt a szakmájuk.
Kár volt őket meneszteni!
Szegény Jakubcsek Gabit meg geometriának öltöztették be.
Gorjanáczné Kiss Ildikó
2014. február 25. 19:05:52
Tisztelt Szerkesztőség!
Ha alkalmam adódik megnézem a műsort mert érdekelnek a témák, illetve a vendégek élete is.
De ma és már régebbi adásban is láttam Hevesi Krisztinát aki- szerintem -nem illik ide. Tipikus műnő ,aki számomra nem mond semmit, mert csak " bámulom".Nem vagyok irigy rá, nincs önértékelési zavarom.
Köszönöm: Gorjanáczné Kiss Ildikó
Vámosi Tímea
2014. február 26. 06:55:28
Tisztelt Szerkesztőség!Érdeklődni szeretnék,hogy hol tudnám a tegnapi műsort újranézni,ami a sportal volt kapcsolatos?Sajnos az utolsó 10 percet láttam,de számomra retenetessen érdekes,és fontos téma volt!Két kisfiam van ,a nagyobbik kézilabdázik már,és teljes mértékben ez az életcélja,számunkra sok hasznos infó hangzott el! Köszönöm V.Tímea
Carol
2014. február 26. 10:45:09
Tisztelt Szerkesztőség!

Magam is kedvelem a műsort, s ha tehetem, televíziós adásait nézem. Azonban elfoglaltságaim miatt ez ritkán adódik. Szeretném kérni, hogy legyen könnyebben hozzáférhető a korábbi műsorok videóanyaga. Sajnos, (egyetértve egy korábbi hozzászólóval) nagyon nehéz keresni a médiatárból, ha adott téma műsora érdekelne. Szinte soha nem akkori időpontnál találom a keresettet. A nagyobbik probléma viszont, hogy nézhetetlen is, mert 5 percenként leáll, hibaüzenet jelenik meg Adobe Flash bővítmény lefagyása miatt. Próbáltam máshol, más gépen és laptopon is lejátszani, ott pedig el sem indult. Ha éppen megy a videólejátszás, akkor is akadozik és nincs szinkronban a kép és a hang. Borzasztóan zavaró! Csatlakozva az előttem szólóhoz: kérem, hogy erről a honlapról az adott műsor ismertetőjéhez csatolva tegyék lehetővé az egyes adások megtekintését. Bízom a pozitív változásban. További sok sikert kívánok a műsor készítőinek!
Isabel
2014. február 26. 11:13:15
No most jót mulattam, ti. hogy miért foglalkoznak nézők azzal, ki hogyan néz ki egy műsorban (Sissi és Ildikó). Való igaz, néha nekem is vannak gondolataim erről, tegnap például később tudtam csak bekapcsolódni a műsorba, és pont H. Krisztina mondott valamit. De hogy mit? annyira megdöbbentem öltözékén és az afölötti tájékon, hogy fogalmam nincs.
Úgy tudom, vannak mostanában is ruhatervezők, sokszor ki is írják valamely műsorba, ki kit öltöztetett. Manapság stylist-nak (sztájliszt az angolul nem tudóknak) nevezik ezeket. Az biztos, hogy ha a műsorkészítők valóban akarják, hogy a néző a műsor témájában merüljön el, ne pedig azon, kinek milyen hosszú a lába, afölött pedig mit visel és mit nem - figyeljenek erre is! Valóban jelentős mértékben elvonja egy néző figyelmét a sokszor nevetséges öltözet. Ez más adásokra is vonatkozik, én mondjuk nem szoktam erre figyelni - de csak akkor, ha az illető mondanivalója többet ér, mint ahogyan kinéz.
Gergelyfi Róbert
2016. szeptember 19. 22:51:25
Kedves Vámosi Tímea!

A műsor sporttal kapcsolatos részéről részletesen itt tájékozódhat: mitsportoljak.hu

Én is hozzászólok!