Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rajongás egykor és ma 'Fél ország szerelmes /volt/ belém' Adásba kerül: 2013. október 29.

blog post image

A sztárokért való rajongás nem valódi kapcsolat, mégis ad valamilyen érzelmi feltöltődést. Rajongás közben konkrét biológiai tünetek jelentkeznek: izgalmi állapot, kipirult arc, csillogó tekintet. Mély hatásról van szó. Hogy volt ez régen, hogy van ez ma? Kovács Erzsi, Kovács Kati, Radics Gigi és meglepetés férfi vendégünk mesélnek élményeikről.

Liszt Ferencet tekinthetjük a mai értelemben vett első sztárok egyikének. Ha a 19. század közepén léteztek volna paparazzók, a zeneszerző az egyik legkiválóbb célpontjuk lehetett volna. Persze ha egyáltalán sikerült volna őt követni, hiszen kora egyik legaktívabb utazója volt. Igazi vándorzenész életet élt, és még a mai utakon és közlekedési eszközökön is hatalmas teljesítmény lenne megtenni ennyi kilométert! Sehol nem vett saját házat, mindenhol szállodában lakott. Rengeteg koncertet adott, zsúfolásig megtelt hangversenytermekben lépett fel. Egy-egy koncertje után széttépték a rajongók, tisztes arisztokrata és nagypolgári hölgyek őrizgették aztán halálukig a titkos fiókjuk mélyén Liszt frakkjának egy foszlányát, s nem ritkán a tisztelettudó utódok elrakták a saját fiókjukba. A zongoraművész volt a mai pop-rock koncertek frenetikus eksztázisát előidéző énekes-táncos bandák egyik legelső – egyszemélyes! – előfutára.

Ausztriában erre a gondolatra építve 2011 tavaszán nyílt meg a Lisztomania 2011 Burgenland: Das Genie aus Raiding – Born to be a Superstar kiállítás.

Kovács Erzsi énekesnő a magyar tánczene egyik legmeghatározóbb alakja, aki még 79 évesen is új lemezt készített "Mosolyogva búcsúzom" címmel. A művésznő színpad nélkül nem bír élni: amíg érzi a közönség szeretetét, nem hagyja abba az éneklést. Kislány korában filmszínészekért rajongott. Újságcikkekből kivágta fényképeiket és füzetbe ragasztva gyűjtötte őket. Azt kívánja a mai fiatal sztároknak, hogy idős korukban is kapjanak annyi szeretetet rajongó közönségüktől, mint ő kap még mindig.

Kovács Kati a magyar könnyűzene kiemelkedő énekes-egyénisége. Úgy gondolja, hogy a dalok az előadóktól függetlenek, saját mondanivalójuk van. Ők, az énekesek persze a dalok mondanivalóján, történetein keresztül lettek családtagok sok-sok családban. A dalok hozzánőttek az előadókhoz, akik a hallgatóság életének egy-egy szakaszát hozzák vissza velük.

Rajongás és önértékelés

Gazdag Enikő pszichológus szerint a 10-17 éves fiatalok reagálnak legérzékenyebben a sztárkultuszra: viselkedési modelleket keresnek, leginkább a tévében. Legerősebben a legfiatalabb, 10-11 éves korosztálynál jelentkezik a hatás. Ezzel önmagában nincs is baj, hisz gyerekkorban a rajongás fejlődés-lélektanilag teljesen helyénvaló.

Radics Gigi énekesnő először Cserháti Zsuzsáért rajongott, tízéves koráig szinte minden dalát megtanulta. Aztán Beyoncé lett a példaképe. Szeretne egyszer majd egy színpadon énekelni vele. Gigi állandóan jelen van a közösségi oldalakon, fontos számára a folyamatos kapcsolattartás a rajongókkal.

Felnőttkorukban általában aztán azok az emberek hajlamosak túlzó rajongást táplálni híres személyek iránt, akik bizonytalanok önmagukban, és nem elég fejlett az önismeretük. Ezért számukra egy ideált testesít meg az imádott sztár. A szakértő úgy gondolja, hogy a rajongás tárgya olyan tulajdonságokat, értékeket testesít meg a rajongó számára, amelyekkel ő úgy gondolja, hogy nem rendelkezik, de vágyik rá, szeretne olyan lenni, mint az imádottja.

Fenyő Miklós énekes a hitelességet tekinti a legfontosabbnak. A színpadon azt kell tenni, amit az ember otthon tenne, közönség nélkül. Így lesz hiteles, ami konzervál. Miklós Amerikában tapasztalta meg az igazán szabad rajongást. Véleménye szerint minden rajongás ugyanabból az érzelemből indul, a kérdés csak az, hogy a rajongó mit enged meg magának. Mára a rock and roll betemette a zenekari árkot, az előadók és a rajongók is sokkal többet engedtek meg maguknak, mint korábban.

Egészséges önismeret, egészséges rajongás

A beteges rajongás kezelhető, szakember segítségével és az önismeret fejlesztésével normális mederbe terelhető. A kezelés lényege, hogy helyreálljon az illető önbizalma, kialakulhasson nála az egészséges önértékelés. Sőt, a rajongás bizonyos fokig egészséges is lehet, ha a személyiség fejlődését szolgálja.

A sztárság, a rajongás jelenségét a televízió megjelenése nagyította fel, az internet pedig tovább fokozta a helyzetet. Naprakészség helyett percre készek lehetünk. Ez a gyakoriság pedig már eltüntetheti a határt valóságos és fiktív kapcsolataink között... 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!