Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egyik pici, másik tini Adásba kerül: 2014. március 06.

blog post image

Van-e ideális korkülönbség a gyerekek között? Miért döntünk újra a gyerekvállalás mellett? Mit szól a környezetünk és hogyan viseli a kistestvér érkezését egy kamaszgyerek? Kaland ez neki, vagy fájdalom? Epres Pannival, Szalay Krisztával, Keveházi Krisztinával és meglepetés férfi vendégünkkel próbáljuk megtalálni a válaszokat ezekre a csöppet sem egyszerű kérdésekre.Sok szülői történetet hallhatunk arról, hogy az első gyereknél hogyan próbálták a gyermeknevelési könyveknek még az apró betűs részeit is betartani. A legtöbb családban az elsőszülött kitüntetett figyelmet kap. Később azután a többedik gyermekek megszületését követően a szülők már kevesebbet aggódnak, és mivel rendszerint fáradtabbak is, energiájuk sincs minden apróságra figyelni.

Születési sorrend és személyiség

2013-mas brit kutatások szerint egy többgyerekes család elsőszülöttjének személyisége több hasonlóságot mutat más elsőszülöttekével, mint a testvéreiével. Az egykék személyisége szintén az elsőszülöttekkel mutat hasonlóságot. Egy elsőszülött jellemzően felelősségteljesebb, szófogadóbb, jobban meg akar felelni a szüleinek, és alaposabb – sokszor olyan, mint egy mini felnőtt. Felnőttként nagyobb a vágy benne az elismerésre, perfekcionista, és erősebbek a vezetői hajlamai is.

A középső gyerekek a legbarátkozóbbak. Személyiségük a legrugalmasabb, ők sokkal kooperatívabbak, mint bátyjuk vagy nővérük, és különösen erős az igazságérzetük. Ők a legnyitottabbak a testvérek között: mivel a szülők figyelme leginkább az elsőszülöttre és a legkisebbre irányul, a középsők a családon kívüli kapcsolataikban keresik a figyelmet. Jellemző rájuk, hogy könnyebben ismerkednek, több a barátjuk. Felnőttkorukban jellemzően olyan pályát választanak, ahol társas képességeiket kamatoztathatják, például könnyebben kezdenek vállalkozásba, mint az elsőszülöttek.

Egy harmadik, negyedik gyerek érkezésére a szülőkben megszűnik a gyerekvállalással kapcsolatos görcs. Belelazulnak a szülőségbe, így a legkisebbeknek lehetőségük van sokkal nagyobb szabadságot, függetlenséget megélni, mint például a legidősebb testvérnek. Valahogy azonban ki kell vívniuk a szülők figyelmét: és ez sok legkisebb esetében bohóckodással, bájjal, vidámsággal történik. Ezt erősíti meg, hogy a szórakoztatóiparban (színészek, komikusok, rendezők között) felülreprezentáltak a legkisebbek.

Szalay Kriszta színművésznő, író és producer 39 évesen szülte harmadik babáját, Kristófot. A lányai, Kriszta és Lili akkor 13 és 9 évesek voltak, és egy csapásra fenekestül felfordult az életük. Lett egy felvételiző, bulikra járó nagylánya, egy kisiskolás, sok figyelmet igénylő, középső gyermeke és egy kisbaba a családban. Kriszta mindig laza anyuka volt, nem izgulta túl a dolgokat, nem volt kényszeres a gyermeknevelésben.

Epres Panni nemzetközileg elismert modell kisfia, Mór 7 éves, lánya, Barka 5, Olaszországban élő nevelt lánya, Ginevra pedig 15 éves. Párjával tudatosan tervezték, hogy kis korkülönbség legyen a gyerekek között. Ginevra először nem örült, hogy kistestvére lesz, de miután kiderült, hogy kisfiú érkezik a családba, megnyugodott. 

Keveházi Krisztina magántáncosnő, balett művész kislánya, Jázmin a mamájával együtt értesült arról, hogy érkezik a kistestvér, együtt mentek egy ultrahang vizsgálatra. A gyermekei között lévő 11 év korkülönbség szerinte ideális, nincs féltékenység, veszekedés, hiszen fia, Nimród kívánságai minden körülmények között teljesülnek.

Varga Ferenc énekesnek az első házasságából van egy 19 és egy 15 éves gyermeke, Balássy Bettyvel közös gyermekei a 3 éves Róza és az 1 hónapos Dani. Úgy fogalmaz, hogy folyamatosan többfunkciós üzemmódba van kapcsolva, mint apa. A két legkisebb gyermekének nevelésénél nem csinál másképpen semmit, mint annak idején a nagyoknál tette. Az egy hónapos pici Dani ellátásában intenzíven részt vesz, éjjel-nappal megosztják a feladatokat Bettyvel.

Van ideális korkülönbség?

Vendégeink szerint nincs. A kérdésre majd az élet adja meg a választ...

Tíz hozzászólás

Erika
2014. március 6. 14:13:57
Kedves Alkotók! Szeretem nagyon a műsort, sok emlékezetes beszélgetés és szereplő maradt meg bennem. DE! Lehetséges volna, hogy a beszélgetőknek ne csak a nevét, a foglalkozását is megjelentessék? Néha nem sikerül rögtön az elején bekapcsolódni, és a hozzászólásokat könnyebb volna értelmezni, ha ismerném a hölgyek "hátterét".
Bocsánat, ha olyan témát említek,amiről már esetleg volt szó - nem minden adást láttam. Érdekes volna arról eszmét cserélni, hogy a kisgyermeknek mennyi és milyen játék volna ajánlatos, az ajándékozás a mindennapokban árt, vagy éppen ajánlható, esetleg kiderülne, hogy ez nem is a kicsiről szól...
Még sok-sok sikeres adást kívánok a remek alkotógárdának, üdvözlettel: Gábor Erika, Kalocsáról
Kuncz Andrea
2014. március 6. 18:40:57
Kedves Gabriella! Nagyon tetszik a musor, tartalmas, erdekes, elgondolkodtato. A maihoz csak egyvalamit szeretnek hozzafuzni: amikor azon keseregnek egyes holgyek , hogy jaj, milyen nehez folyamatosan figyelni a gyerekekre, onmagukra nincs ido,folytonos rohanas, stb. ennel csak egy dolog nehezebb: varni a gyermekaldast hosszu eveken keresztul. Ekozben az ember idomilliomos, mivel mar semmihez nincs sem kedve, sem idege, semminek (ugy erzi) nincs ertelme. Ugyhogy mindenki, aki rohan a kis csaladja utan, es nincs ideje hajat szaritani,stb. adjon halat az Istennek, mert vannak sokan, akiknek nincs meg ez a kivaltsaguk.
Tovabbra is nezni fogom a musort, kivanok minden szepet es jot ! Udvozlettel: Kuncz Andrea, Nagyvarad
zUPKÓ gÁBORNÉ
2014. március 6. 18:43:01
kEVEHÁZI kRISZTINA GYERMEKÉT BECÉZIK csimpi NÉVVEL.
Évi mama
2014. március 6. 19:01:58
Kedves Gabriella !

Nagyon tetszik a műsor, megpróbálom minden nap megnézni.
A mai adás több megközelítésben is érintett.
1./ Mi négyen voltunk testvérek, hárman egy-egy év különbséggel. Szinte egykoruként kezeltek bennünket Drága szüleink, jó volt így ezt megélni. Én vagyok a legfiatalabb, öcsénk 4 év múlva született. Ő nem mindig "fért bele" a mi kis hármasunkba.
2./ Négyunokás nagymama vagyok, a testvér unokák 19 és 6 évesek, illetve 7 és 2 évesek.Voltak és vannak ma is problémák a korkülönbségből adódóan, azzal együtt, hogy imádják egymást. Az első esetben a nagy már dolgozik, a kicsi most kezdte az elsőt, a második esetben a nagy most kezdte az elsőt, a kicsi bölcsödés.
3. Lánygyermekeim egypetéjű ikrek /ma már 41 évesek/, megdobbant a szivem, amikor elhangzott, hogy mindenből kettő kell.Nálunk is így működött és nem lehetett semmi különbség a ruhanemük között, még a gomb szinárnyalatának is azonosnak kellett lenni.

A mai műsor feladványának megfejtése: Keveházi Krisztina.

További sok sikert kívánok, Pécsről.
TAMÁS FERENCNÉ
2014. március 6. 19:12:04
KEVEHÁZI KRISZTINA KISFIA CSIMPI
János
2014. március 6. 19:23:29
Kedves Gabriella!
Nagyon kedvelem a műsort, igazán tartalmas és nagyon jól irányitott beszélgetéssel találkozunk.
A műsorral, illetve a tartalommal nincs is semmi problémám ez mind tanulságos.
Szerintem ezt a tartalmas műsort " lerontja" azon tény, hogy szinte minden nap van a meghívott beszélgetőpartnerek között, aki elfelejti, hogy délutáni beszélgetőműsorban " szerepel".
Igaz szerepel, de ezen tény mellett figyelembe és tiszteletbe vehetné és megtisztelhetne bennünket,hogy alkalomhoz illő ruházatban jelenik meg.Valamilyen formában szerintem szükséges lenne a résztvevőket irányítani a "tisztességes" déluni műsorhoz illő ruházat viselésére.
Köszönöm, hogy szólhattam és további sok sikeres műsort kívánok.
Szabó Mártonné
2014. március 6. 23:39:53
Keveházi Krisztina kisfiát becézik csimpinek.
Irén
2014. március 7. 00:20:12
Keveházi Krisztina a megfejtés.
Irén
2014. március 7. 00:38:16
A megfejtés- Keveházi Krisztina.
Ildikó
2014. március 8. 00:51:28
Keveházi Krisztina kisfiát becézik csimpinek

Én is hozzászólok!