Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Szerelem mindenek mozgatója Adásba kerül: 2013. november 28.

blog post image

A szerelem évszázadok óta ihleti meg a legnagyobb művészeket. Egy érzés, ami sorsokat változat meg, embereket emel magasra vagy taszít a pokol legmélyebb bugyrába. Mindannyian az igaz szerelemre vágyunk, ez az, ami miatt bármire képesek vagyunk. Tényleg a szerelem körül forog minden? Keressük együtt a választ Eszményi Viktóriával, Csongrádi Katával, Fejős Évával és meglepetés férfi vendégünkkel, aki igazán járatos a női lelkek útvesztőiben!


"A szerelem az életünk főszava - s ezért benne van minden emberben. Aki nem szerelmes, az is szerelmes, csak nem tud róla". (Müller Péter)

A szerelem szó a szer és az elem szavak összetételéből keletkezett. A szer jelentése őseink nyelvében megegyezett a szankszrit dharma szóval, amely igazságot, törvényt, rendet jelent. Az elem pedig valamely élő, alapvető, létfontosságú dolog. Ezek alapján a szerelem az élethez nélkülözhetetlen, irányító törvény. 

Minden ember vágyakozik rá, hogy átélje, és megtapasztalja a szerelmet. Sokan, akik már átélték egyszer, újra és újra meg akarják tapasztalni. De nem csak sóvárgói vannak. Sokan keserű emlékeik miatt csalódottan fordulnak el a szerelemtől. Egyesek úgy gondolják, hogy ez egy érzés, egy maga körül mindent felperzselő lobogás. Mások szerint hosszú, parázsló izzás; megint mások azt tartják, a szerelem csak ideig-óráig tartó röpke élmény - ami sajnos időnként tényleg így is van.

Fejős Éva író, újságíró a világot járva azt tapasztalta, hogy mindenki vágya a szerelem, ez egy természetes emberi igény. Regényhőseinek megadja azt a bátorságot, amit mi, hétköznapi hősök legtöbbször nem merünk felvállalni. "A szerelem az szerelem. Nincs mit megfejteni rajta, mert úgy sem lehet megfejteni. Engedd, hogy megtörténjen, ennyi."- vallja az írónő.

Tudományosan meghatározható?

Arthur Aron amerikai kutató MRI segítségével próbált közelebb jutni a szerelem valódi természetéhez. Arra a megállapításra jutott, hogy ez a mindent elsöprő érzelem egyszerre képes a legjobbat és a legrosszabbat is kihozni az emberből. A szakember úgy fogalmazott, hogy a szerelem nem csupán szexuális vágy és nem is csak egy sajátos érzelem-megnyilvánulás, hanem egy - különféle motivációk által vezérelt - állapot. Jon Maner floridai kutató ezt azzal egészítette ki, hogy evolúciós szempontból a szerelem arra szolgál, hogy hosszú távon összetartsa a partnereket, ezért a szerelmes ember legfőbb motivációja, hogy megvédje kettőjük kapcsolatát. Ugyanakkor mindez problémákat is rejt magában, hiszen minél jobban szereti valaki a másikat, annál nagyobb veszteségként éli meg, ha a kapcsolatuk véget ér, így sokszor bármire képes azért, hogy ez ne történjen meg.

Eszményi Viktória több, mint harminc éve él tökéletes házasságban férjével, akiről már az első találkozáskor tudta, hogy élete párja lesz. Az énekesnő közös életükben a legfontosabbnak a szerelmet tartja, azt, hogy ők valamikor igazán egymásba szerettek. Ez az érzelem azután tovább mélyült, megtanulták egymást és egymás tulajdonságait elfogadni és tisztelni. Egyikük sem akarta soha ledöngölni a másikat sem szakmailag, sem emberileg.

Az elveszett egység keresése

Pszichológiai szempontból a szerelem nem más, mint annak az - elveszett – egységnek a keresése, amelyet csecsemőkorunkban az édesanyánkkal éltünk meg. Ahol és amikor a szeretet még állandó forrás volt. Később, ahogy felnőttünk, egyre több hiányt szenvedtünk a szeretetben és emiatt kezdtük el keresni a nagy őt, akitől azt reméltük, hogy ezeket a hiányainkat kiegészíti. Tehát a szerelem csak egy illúzió, kivetítés arra a személyre, aki ezt a hiányérzetet ismét pótolja számunkra.

A szerelem összetevői elsősorban a törődés, vagyis a gondoskodás a másik személy boldogságáról és jólétéről. A kötődés, vagyis igény arra, hogy a partnerrel együtt legyünk és a partner gondoskodjon rólunk. A legfontosabb: ezeket az érzéseket, érzelmeket természetesen csak akkor éljük meg szerelemként, ha intimitás szövi át őket.

Csongrádi Kata színésznő szerelmét több férfi is millió rózsaszállal próbálta elnyerni. Köztük volt a színészkirály Latinovits Zoltán is. Kata úgy érzi, az, hogy egy életen át szerelmesek legyünk párunkba, leginkább azon múlik, megtaláltuk-e az igazit. Ha felismerjük társunk és kapcsolatunk értékét, el kell kezdeni ápolni azt. Őszintének kell lenni, nem szabad elfojtani semmilyen érzést, gondolatot. Ki kell mondani, amit érzünk és nem szabad görcsösen akarnunk megfelelni.

Néhány érdekes adat a szerelemről

Az emberek 73 százaléka csak azért van együtt aktuális partnerével, mert az igazi szerelmével valamilyen oknál fogva nem lehet. Sokan bevallják, hogy egyszerre két emberbe is voltak már szerelmesek. Az emberek 60 százaléka szerint 10 hétre van szükség ahhoz, hogy megítéljük, hogy megtaláltuk-e az igazit. Statisztikák szerint az emberek életük során kétszer esnek fülig szerelembe, és egyszer törik össze nagyon a szívüket. Az első szerelem átlagosan 19 éves korunkban köszönt ránk. Sokan úgy érzik, hogy a szerelem a kor előrehaladtával változik. 

Kultúrantropológiai vizsgálatok szerint az állatok közül a madarak és az emlősök képesek leginkább a szerelem megélésére. Evolúciós vizsgálatok szerint a szerelem a szaporodás egy fontos biológiai funkciója.

Katus Attila személyi edző mindig szeretne szerelmes lenni, mert csodálatos érzésnek tartja ezt az állapotot. Nem fél az érzelmektől, szereti megélni az életet. Eddigi párjai nem voltak sportolók, de Attila mellett egészségesebb életet kezdtek élni.

Cél a boldogság

A szerelem célja a beteljesülés, és amennyiben beteljesül, úgy két embert elválaszthatatlanul össze is köt a szenvedély. Az ideális szerelem két ember kapcsolatát összekötő gazdag érzelem, mely a feleket minden területen összekapcsolja. Szíve mélyén bizony mindenki erre az ideális állapotra vágyakozik. A cél tehát a boldogság, mely megvalósulásának útja, ha megtaláljuk szerelmünk tárgyát, azt az embert, akiben egész lényünk minden területén (test, lélek és szellem) igazi társra lelünk.

És ha rálelünk, akkor ezt a társat mindenki előtt vállaljuk, és hűségesen szeretni fogjuk.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!