Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Balszerencse-e a balkezesség? Jobb vagy bal? Adásba kerül: 2013. október 11.

blog post image

Régi korokban a balkezességet az ördög művének, a balkezeseket pedig az ördög cimboráinak tartották. Persze ma már tudjuk, hogy örökletes tényezők határozzák meg, hogy melyik kezünk a domináns. Tóth Verával, Kiss Erzsébettel, Mohamed Aidával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetve fény derül a balkezességnek számos előnyére is!

Az emberek döntő többsége a jobb kezét használja a mindennapi tevékenységei elvégzéséhez. Az ipari társadalmakban nagyjából minden hetedik ember azonban a bal kezét használja dominánsabban, vagyis balkezes. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, mely természetesen szoros összefüggésben van az agyfélteke-dominanciával.

Tóth Vera énekesnő büszke balkezességére. Családjában sokan balkezesek, a jobbkezesek szinte kakukktojásnak számítanak. Vera úgy gondolja, hogy a balkezesség ma már trendi dolog, hiszen aki balkezes, az biztosan tehetségesebb, kreatívabb, különlegesebb, mint jobbkezes társai. Az énekesnő úgy fogalmaz, hogy azért lett balkezes, mert a jobb agyféltekéje a domináns. Ez az agyféltekénk helyezi előtérbe a kreativitást, a zenére, művészetekre való fogékonyságot. Vera úgy érzi, a balkezességnek szinte csak az előnyeit élvezi.

Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata. A balkezesség az átlagos populációhoz hasonlítva ugyancsak gyakrabban fordul elő egypetéjű ikrek esetében és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében is. Az egypetéjű ikrek esetében 76 százalékos eséllyel lesz mindkettőjük balkezes, ha az egyikük balkezes. A balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kisebb a balkéz-dominancia előfordulásának aránya.

A balkezesség lehetséges okai

Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik a megállapítás, hogy a magasabb tesztoszteronszint magzati korban balkezességhez vezet. Ez ugyanis befolyásolja a magzat agyának fejlődését: elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke fejlettebb lesz. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.

Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor 46 százelék annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja).

Kiss Erzsébet a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke. Ő maga – és szinte egész családja – balkezes. Családtörténete kiválóan példázza a balkezességre való hajlam öröklődését, amit 2006-ban tudományosan is bizonyítottak a kutatók, hiszen megtalálták azt a gént, amely a balkezességért felelős. A balkezes gyermekek átszoktatása a jobbkezességre ma már szerencsére nem természetes dolog, mégis nagyon gyakran elkövetik ezt a hibát az óvodákban. Ez a beavatkozás az egyszerű beszédhibától, dadogástól a komolyabb agyi károsodásig, viselkedés- és tanulási zavarokig bármilyen problémát okozhat a gyermekeknek.

Mohamed Aida tőrvívó edzője, Solti Antal mindig is jobban szerette a balkezeseket, ezért Aida már korán megkülönböztetett figyelemben részesült. Úgy gondolja, ez nagyban hozzájárult a sikereihez. Tapasztalatai szerint a balkezesek érzelmileg sokkal érzékenyebbek, mindenképpen nyomot hagy a személyiségen a jobb agyfélteke dominanciája. A világ a jobbkezeseknek van megalkotva, így a tanulási folyamatok több energiát igényelnek a balkezesektől.

Egybalkezes tehetségek

Érdekes, hogy számos európai nyelvben a baloldalhoz valamilyen negatív, elítélendő tulajdonság társul. A magyarban rengeteg efféle szavunk van, ilyen a balfácán, a balszerencse, a balfék, vagy éppen a kétbalkezes. A balkezességnek azonban számos előnye is van. Egy ausztráliai kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek a balkezesek akkor, amikor gyorsan kell gondolkodni és dönteni, feladatot megoldani. Sikeresebbek lehetnek a sportban, de a számítógépes játékokban is. Ezt a jelenséget azzal magyarázták, hogy a balkezesek agyféltekéi között gyorsabb a kapcsolat, és ennek az aktívabb információáramlásnak köszönhetően hatékonyabbak, amikor egyszerre több inger éri őket. Szakemberek szerint a balkezesek az agyuk mindkét felét könnyebben használják. Sportolók esetében a jobbkezes ellenfelet sikerrel lepik meg a balkezesek a váratlan, meglepő megoldásokkal. Sőt, a balkezesség állítólag intellektuális előnyt is jelenthet. Francia kutatások során elvégzett tesztek kimutatták, hogy a balkezes emberek között több olyannal találkozni, akinek az IQ-szintje 140 felett van.

A balkezesek nemcsak a sportban jeleskedhetnek, hanem a különböző művészeti ágakban is.

Berkes Gábor családjában ő az egyetlen balkezes. Szerencsésnek tartja magát a balkezessége miatt, azért pedig különösen, hogy gyermekkorában sosem akarták átszoktatni jobbkezességre, sem az iskolában, sem a családjában. Zenetanulásában előnyt és könnyebbséget jelentett, hogy a bal keze sokkal ügyesebb, mint a jobb kezesek bal keze. Hangszeres játék, zongorázás közben remekül kihasználja bal kezének ügyességét, motorikus fejlettségét.

A kezességet leggyakrabban egy nemzetközileg elismert, tudományos módszerekkel kialakított teszttel, az Edinburgh Handedness Inventory-val szokták vizsgálni. A tesztet 1971-ben publikálták és a mai napig számos – agyféltekei dominanciát vizsgáló – kutatás alapját képezi. A teszt tízféle kézzel végzett tevékenység esetében kéri a vizsgálati személyt, hogy jelölje meg, melyik kezével szokta a műveletet végezni. A válaszadás során a következő válaszokat lehet adni: mindig bal, általában bal, nincs preferencia, általában jobb és mindig jobb. A teszt kiértékelésekor kapott mutató segít eldönteni, hogy az adott illetőnek melyik keze és milyen mértékben domináns.

Arról már beszéltünk, hogy a bal kezet előtérbe helyező kisgyermek átszoktatása milyen káros. Ellentétben a régi korokkal, ma már szerencsére inkább az őket segítő eszközök és tanulási módszerek használatára helyeznek nagy hangsúlyt. Sőt, balkezes hírlevélre is feliratkozhatnak azok, akiket érintenek vagy érdekelnek a balkezességgel kapcsolatos legfrissebb hírek, információk, kutatási eredmények!
 

Egy hozzászólás

nemesl
2013. október 12. 11:19:09
Kedves Ridikül!

Megkapható a balkezesség mûsor videofile-ja? Nagyon örülnék neki unokaügyben!

Üdvözlettel. DR. Nemes László

Én is hozzászólok!