Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Barát, vagy ellenség? Nem könnyű szülőnek lenni... Adásba kerül: 2013. október 24.

blog post image

A gyereknevelés olykor hálátlan feladat. Sokszor hozunk döntéseket, melyekkel nem leszünk népszerűek gyermekünk szemében. Milyen kérdésekben kell engedni a gyereknek s mikor kell a leghatározottabban megálljt parancsolni? Ezekre a nehéz kérdésekre keressük a válaszokat Hűvösvölgyi Ildikóval, Bánfalvy Ágival és Szalay Krisztával. Meglepetés férfi vendégünknek is markáns véleménye van a dologról.

Az, hogy a gyermek milyen emberré válik, nagymértékben attól függ, ahogyan őt a szülei nevelik. Ezt szinte minden szülő tudja, vagy tudattalanul érzi. Ezért mindenki a legjobb szülő szeretne lenni, megértő, türelmes és szeretetteljes.

A mindennapi élet valósága azonban azt mutatja, hogy a gyakorlatban nehéz megőrizni ezt a szülői hozzáállást, különösen olyan helyzetekben, amelyek felkavarják a szülő érzelmeit, így képtelen elviselni azt, amit a gyermek tesz, vagy nem hajlandó megtenni. A szülői szerepet, amely abból a helyzetből adódik, hogy gyermekünk született, át kell alakítanunk szülői mesterséggé. Ez az a mesterség, amelyet iskolában nem tanítanak, mégis a legfontosabb mestersége az embernek, mert egy vagy több emberi élet alakulása függ tőle.

 

Bánfalvy Ági színésznő, rendező fia Olivér, 21 éves zenész. Ági szerint a kettőjük közötti viszony lényege az őszinteség és a bizalom. Ez az első perctől kezdve így van. A színésznő úgy érzi, hogy a nevelés azt jelenti, hogy a szülő megy a gyerek után, figyeli, hogy a gyerek mi iránt érdeklődik és megadja hozzá a lehetőségeket. Saját stúdiójában tanítva úgy látja, hogy a mai fiatalok éppen olyan értékesek és szorgalmasak, mint a régebbiek és ugyanúgy szembe kell nézniük saját adottságaikkal és lehetőségeikkel, mint egykor.

Kiskorban barát, kamaszként ellenség?

Prof. Dr. Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Dr. Ranschburg Jenő és Dr. Vekerdy Tamás írásaiból összeállított fantasztikus kötetből, a "Visszatalálunk egymáshoz?  Konfliktusok és megoldások a szülő-gyermek kapcsolatban" című könyvből idézünk most: „Szülőként az a dolgod, hogy engedd új tapasztalatokat szerezni, ugyanakkor vigyázz arra, hogy ezek a tapasztalatok ne legyenek túlságosan súlyosak. Nem baj, ha azt mondja rólad, hogy az én anyám örökké csak kárál, hogy vigyázz magadra, és ezt se szabad meg azt se szabad! Nem baj! Hadd mondja! Hidd el: később, a feleségétől azt fogja kívánni, hogy olyan anya legyen, mint amilyen te voltál. Ne aggódj azon, hogy átmenetileg negatív színben tűnsz fel előtte, hogy ideiglenesen konfliktusos kapcsolatba kerültök, hiszen már tudod: neki nagyon nehéz, hogy tőled eltávolodva építse saját magát. Bár a szülői álláspontot ekkor még megpróbálja kilapátolni magából, láthatatlan módon mégis az épül bele a személyiségébe, s később, évek múlva jól láthatóan is azt fogja képviselni az életében."

Hűvösvölgyi Ildikó színművésznőnek két lánya, Nóri és Zsófi a két legjobb barátnője. Családjukban a bizalom, a szeretet és az őszinteség a legfontosabb alapértékek. Muszáj őszintének lenni, igazat mondani egymásnak, persze a másik számára is befogadható módon. A családban lehet a legjobban feldolgozni a mindennapok tapasztalásait, élményeit, sikereket és kudarcokat egyaránt.

Szalay Kriszta színésznő, író és producer gyermekei Krisztina, Lili és Kristóf. Nevelési elve, hogy folyamatosan jelen kell lenni, példát kell mutatni, ám hagyni kell élni és tapasztalni a gyermekeket. Ha pedig szükség van rá, mindig rendelkezésre kell állni, segíteni kell őket. Kriszta saját élete a minta gyermekei számára. Szerinte a gyerekeket felnőttként kell kezelni a fontos kérdésekben. A színésznő nem tud szigorú lenni, sem büntetni. A szavak és a személyes példák erejében hisz.

Az a jó szülő, aki „elég jó”

Elég jó – ez a kulcs, ez a reális cél, hiszen tökéletesség a gyermeknevelésben sem létezik. Akkor mondhatjuk azt, hogy szülőként jól helytálltunk, ha gyermekünket végigkísérjük az élet nagy szakaszain a szeretetünkkel, támogatásunkkal, „tanításainkkal”, és ha itt az idő, elengedjük őt az önálló élet útján. Leegyszerűsítve: egy tehetetlen kis lényből értő, érző, cselekvő, önálló embert neveltünk.

Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, színész úgy gondolja, hogy a gyerek testi és szellemi fejlődésére egyaránt ügyelni kell a szülőknek. Olyan kapcsolatot próbál kialakítani gyermekeivel, hogy érezzék, hogy ha gondjuk, bajuk van, mindig ott van számukra, számíthatnak rá. Nem akarja a saját problémáit rájuk erőltetni, inkább megpróbál segíteni nekik megoldani a sajátjaikat. Norbertnek a saját szülei a legjobb barátai voltak. Úgy érzi, ha csak fele olyan jó ember lesz, mint az édesapja, már rendben lesz. De hogy ez mennyire fog sikerülni, majd a gyermekei döntik el.

Szülők tízparancsolata

A következő tíz pontba szedett gondolatsor eredetileg autista gyermeket nevelő szülőknek íródott, azonban mindannyiunk számára hasznos tanácsokat fogalmaz meg:

1. Koncentrálj mindig a jelenre, tekintsd úgy, hogy minden új nap egy tiszta lap! Ha utánagondolunk, nem vagyunk sem mi, sem mások igazán urai se a jövőnek, se a jelennek. Bár sokan azt hiszik, hogy azok...

2. Soha ne becsüld le a gyereked képességeit! Engedd meg neki, bátorítsd őt, várd el tőle, hogy legmagasabb képességeinek megfelelően fejlődjön.

3. Vedd őt körül pozitívan gondolkodó emberekkel (családtagokkal, szakemberekkel), akik megosztják veled a tapasztalataikat, tanácsaikat, támogatásukat!

4. Találd meg és használd ki a legmegfelelőbb nevelési és tanulási környezeteket minél korábban!

5. Ne feledkezz meg a párod és a többi gyereked érzelmi szükségleteiről sem. Emlékeztesd őket gyakran arra, hogy azért, mert több időt töltesz ezzel a gyerekkel, az nem jelenti azt, hogy őt jobban szereted, mint a többieket!

6. Kövesd saját lelkiismereted, igazán csak a gyerekednek tartozol felelősséggel a vele kapcsolatos határozatokban! Nem fontos mindig indokolnod cselekedeteidet a barátoknak, a világnak.

7. Légy őszinte érzelmeiddel kapcsolatban! Elvégre nem lehetsz szuper szülő a nap minden órájában. Engedd meg magadnak, hogy érezz néha kis adagokban haragot, féltékenységet, szánalmat, csalódottságot is, igenis, néha levertséget, depressziót. Nem tesz jót az egészségednek, ha letagadod azokat.

8. Légy jóindulatú magaddal szemben! Ne koncentrálj mindig csak a tennivalókra. Tekints vissza néha az elért eredményekre is és gratulálj magadnak.

9. Engedd meg magadnak az élet élvezetét! Elvégre tapasztalataid képessé tettek arra, hogy az átlagembernél jobban tudd értékelni az élet apró csodáit.

10. Soha ne veszítsd el a humorérzékedet! A nevetés a legjobb gyógyszer a stressz ellen.

És ha már annyit idéztünk, egy Tony Parsons nevű angol újságírótól, írótól származó gondolattal búcsúzunk:

“Mindig azt gondoltam, az ember a saját anyjától tanulja meg, hogyan kell anyának lenni. De nem igaz. A gyerekedtől. A gyerekedtől tanulod meg, hogyan legyél anya.”

A lecke fel van adva, igaz, hölgyeim?

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!