Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Bevállalt nőiesség Adásba kerül: 2014. február 11.

blog post image

Senki sem születik nőnek, azzá lesz! - mondta Simone de Beauvoir. De mitől lesz az? Attól, hogy újra divat a vörös rúzs, a nőiesség csodafegyvere? Vagy nem a külső, hanem inkább a belső kisugárzás számít? A nőiesség adottság, vagy követendő minta? Tanulható? Minden nő annyira nő, amennyire a hozzá tartozó férfi férfi... Bordán Irénnel, Szulák Andreával, Várkonyi Andreával - és meglepetés férfi vendégünkkel keressük a válaszokat.

Mitől nő egy nő? És mitől jó nő? Elgondolkodtak már azon, hogy vajon nagyanyáink, anyáink fejében is megfordultak ilyen gondolatok, amikor fiatalok voltak? Talán ők kevésbe foglalkoztak ezzel a témával.

Az önismeret nem elég

Ahhoz, hogy jóban legyünk önmagunkkal, az önismeret önmagában nem elég – mondja Csernus doktor a nőiesség vállalásáról. Hiába van egy nőnek megfelelő önismerete, és hiába szép és kifinomult a lelke, ha a külsejével mindez nincs összhangban. Ha ez így van, föl kell tennie magának a kérdést, hogy ő önmagát vajon dicséri-e. Hogy van a testével? Büszke-e rá, vagy nem? A testi-lelki egyensúly tehát sokkal fontosabb, mint az önismeret.

Bordán Irén színésznő az 1970-es évek elejétől játszik színpadon. Fotogén külseje, szép orgánuma, játékstílusa a filmvásznon remekül érvényesült, a kor szépségideálja is volt. Szerinte a nőiesség nem érdem, hanem adomány. Nagyszüleitől többször hallotta, hogy mennyire szép. Lányának ő maga is sokszor elmondja, mennyire szép. Úgy gondolja, sokkal fontosabb, hogy szeressenek valakit, annál hogy irigyeljék. Az irigység ugyanis ártalmas.  

Szulák Andrea 1994-ben az év énekesnője lett. 1998-ban kezdte meg a tévés karrierjét. A nőiesség, adomány - vallja. Szerinte a nőiesség ott kezdődik, hogy az ember szerethető és szerethetőnek is érzi magát. Az édesanyja nevelte őt fel, így azt a mintát látta, hogy szükség esetén a férfias feladatokban is helyt kell állni. Úgy érzi, jelenleg a nők az erősebbik nem.

Várkonyi Andrea belgyógyászból lett műsorvezető. 2002 óta a TV2 Tények című hírműsorának műsorvezető riportere. Talán fiúnak várták szülei, mert kislány korában fiús volt és vagány. Édesapja benne látta megtestesülni az utódját. Ez aztán felnőtt korában kiteljesedett, például a tereprally versenyen. Úgy érzi, nem feltétlenül jó, ha valaki tudatosítja magában a szépségét.

Ihos József előadóművész, kabarészerző, legnépszerűbb szerepe miatt sokaknak csak Kató néni. Azt mondja, nem a trendi nők vonzzák, hanem az érdekesek. A nőiesség komplex fogalom. A férfi számára a természetesség a leggyönyörűbb dolog, a tökéletlenség tökéletessége a legvonzóbb.

„A férfiak felfedezték a tüzet, a nők pedig azt, hogy miként játsszanak vele.” – mondta Sarah Jessica Parker, az Szex és New York sorozat sztárja, aki néhány éve még az igazi nő megtestesítőjének számított tűsarkú cipőiben. Az igazi nőről pedig azt tarják, hogy nem kell keresni, hisz ott él minden nőben, csak arra vár, hogy szép szavakkal, gyengéd törődéssel előcsalogassák…

 

Két hozzászólás

Isabel
2014. február 12. 11:21:07
Gratulálok, zseniális volt a tegnapi férfiválasztás! Kató néni bizonyára a legjobban ért ahhoz, milyennek kell lennie a nõnek ahhoz, hogy valóban nõ legyen. De még mindig jobb választás, mint Ernyey Béla vagy (egyébként a távolság biztonságával emlegetett) Banderas.
Abban egyébként egyetértek mindenkivel, és ez is régen lerágott csont már, a nõ külleme és "belleme" tökéletes szinkronban kell legyen. De mit tehet az a nõ, aki kiteheti a lelkét az ablakba, minden mozdulata, beszéde arra utal, hogy õ bizony még igenis nõ, akárhány éves, nõként viselkedik a férfiakkal minden téren, mert igénye hogy társa legyen - mégis elsunnyognak mellette a másnemûek? Ilyenkor lép közbe a sors. És úgy láttuk, ismét lezajlott a mûsor kellemes beszélgetése, viszont semmit nem oldott meg.
Isabel
2014. február 11. 00:18:37
Miután elõzõ hozzászólásomat írtam a kutyás-macskás mûsorról, került fel az új, ma délutáni mûsor (közben éjfél elmúlt). Mikor megláttam a címet, rögtön azt kerestem, amit jeles írónktól szokás idézni: "annyira vagyok férfi, amennyire a nõ nõ". Az idézet nálam sem pontos, az írót meg úgyis mindenki ismeri.
Aztán már vártam, kik lesznek, hogy a nõk nõjét, Somát is itt találom, de úgy látszik, nem fért már be.
Hogy Csernus doktor mitõl tudja, mitõl válik egy nõ nõvé, nem meglepõ. Meg lehetne fordítani jeles írónk idézetét: "attól függ, mennyire vagyok nõ, amennyire férfi lenne Csernus doktor a közelemben"...
A mi családunkban az már kiderült, hogy 16 éves volt egyik kislányom akkor, amikor nõvérét és engem kioktatott a férfiak érzékeny lelkérõl. Már majdnem másfél évtizede él választottjával, és még mindig nõ, a párja pedig férfi. Irigylem az erre való tehetségét.

Én is hozzászólok!