Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kérjük, kapcsolják ki a mobilt, a gyerek mesélne! Hogyan fejleszthető a verbális képesség? Adásba kerül: 2013. november 04.

blog post image

Amire a gyereknek leginkább szüksége van: az édesanyja ideje és figyelme. Tipikus utcai jelenet, amikor az édesanya mobilon beszél, vonszolja magával a gyerekét, aki eközben azt érezheti, hogy ő nem fontos. Miért jobb az ovisok vizualitása, mint a verbalitása, elfelejtünk beszélni, beszélgetni? Miért nem rohannak délután a szüleik elé úgy, mint régen? A nappali dumaparti és az esti mese fontos szerepéről is beszélgetünk Halász Judittal, Novodomszky Évával, Palya Beával és meglepetés férfi vendégünkkel, aki nemcsak beszél, ír is mindezekről.

2013-ra a magyar felnőttek 29 százalékának volt okostelefonja. Ez 2,4 millió okos-készüléket jelent, amit főleg a fiatalok, a férfiak, az iskolázottabbak és a fővárosiak használnak. Ehhez jön még a 6,8 millió hagyományos mobiltelefon, ami azt jelenti, hogy kis hazánkban majdnem 9,5 millió darab mobilkészüléket használunk manapság.

Mobil történelem

Huszonhárom évvel ezelőtt jelent meg a mobil, 1990 októberében kezdték az első készülékeket és előfizetéseket árulni Magyarországon. Sorban álltak értük a magas áruk ellenére. Az első mobiltelefonok súlya több mint 1 kiló volt, ma 13 dekányi is van köztük. 2005-ben egy átlag mobilhasználó 80-100 számot tárolt a készülékén, ebből alig tízet hívott rendszeresen és ötnél kevesebb ember hívását fogadta minden körülmények között.

Novodomszky Éva műsorvezetőt ritkán lehet azon kapni, hogy nem telefonál. Környezete mobilfüggőnek tartja. Ha véletlenül otthon felejti a készülékét, biztos, hogy amint észreveszi, azonnal visszafordul érte. Nagyfia élénken érdeklődik a mobiltelefonos játékok, interaktív mesekönyvek iránt, kisebbik fia azonban egyáltalán nem, sőt, a jelenlétében nem is lehet telefonálni. A távol élő nagyszülőkkel a hétköznapokon telefonon tartják a kapcsolatot. Ez egy közös programot jelent Éva és gyermekei számára, együtt hívják fel a nagyikat.

Lackfi János költő, író ma már nem kapcsolja ki a mobilját éjszaka sem, bár tizenöt évig sikeresen ellenállt a mobiltelefon-divatnak. Saját határait meg tudja őrizni még akkor is, ha fölveszi a telefont. Gyermekeinél az étkezés közbeni telefonhasználat mellőzését próbálja elérni. A költő gyakran ír gyermekeiről, akik kevés lelkesedéssel fogadják édesapjuk "vámpír-irodalmár" tevékenységét.

A digitális forradalom vezéregyéniségei

Neveléstudományi kutatások szerint 2000 óta felnövekvőben van egy olyan nemzedék, a mai óvodások és alsósok, amelyik azelőtt tesz szert információs tudásra, s használja a modern technológiát, hogy megtanult volna ténylegesen írni és olvasni.  3-4 évesen már nemcsak játszanak a számítógépen, de képeket, videókat nézegetnek a YouTube-on, mesét keresnek a google-on, fényképeznek a mobillal, megtanulják lementeni a legújabb játékokat.

”…az emberiség történetében most először, a gyerekek valami fontos felett gyakorolnak hatalmat. A szüleik legfeljebb a kisvasutat és a babavilágot irányították, a ma gyermekei azonban vezéregyéniségei egy digitális forradalomnak, ami átalakít minden társadalmi intézményt”  - olvashatjuk Don Tapscott  és Anthony D. Williams 2007-ben megjelent Wikinómia című kötetében.

Halász Judit színésznő, énekesnő évekig „online nagyi” volt, mikor fia és családja Amerikában éltek. Unokái ma már profi módon kezelik a számítógépet. Az énekesnőnek sikerült megtanulnia az okostelefon használatát, így már nem csak telefonál, hanem internetezik is rajta.

„Most ne… Írd meg e-mailben!” nemzedékek

Nemcsak a telefonokat, a használóikat is generációkba soroljuk. Az 1946 előtt születtek, vagyis a mai majdnem 70-esek az építők generációja. A baby-boomerek 1946-1964 között születtek, ők a mai 50-esek és 60-asok.

A mai kisiskolások szülei, a harmincas, negyvenes korosztály az X generáció. Tagjai internet használók, megpróbálják követni a trendeket, azonban az újabb és újabb technológiák megtanulása feladat számukra.  A huszonévesek és korai harmincasok - vagyis az Y generáció tagjai -  tökéletesen eligazodnak a felgyorsult információk között, nem jönnek zavarba az új technológiáktól, gyorsan és készségszinten használják az új telefonokat, számítógépeket, tableteket. Az online az információs szabadságot, a társkapcsolatokat is jelenti számukra. Azt is mondják róluk, hogy laptoppal a kezükben születtek. A Z generáció tagjai, a