Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Győzelmeink ára Mi motiválja a győzelmet? Adásba kerül: 2014. január 08.

blog post image

Számtalan módja van annak, hogy győzzünk - sportban, magánéletben, a hétköznapokon. Vannak csaták, melyek egy hirtelen visszavonulással megnyerhetők. Vannak babérok, melyek némi fondorlattal arathatók le. Vannak olyan ellenfelek, akiket egy egyszerű mosollyal győzhetünk le és vannak olyanok, akiknek a győzelem önmagában nem elég, valaki másnak veszítenie kell. Hogyan tanulunk meg győzni és a siker mibe kerül? Hevesi Krisztinával, Szentpéteri Csillával és Szávay Ágnessel beszélgetünk. Meglepetés férfi vendégünk is közelről ismeri a sikert - és az oda vezető utat.

A siker mindenkinek mást jelent. A jelenség maga nem is határozható meg pontosan, az azonban biztos, hogy ösztönösen vágyakozunk rá.

Minden emberi közösségben a csoport normái határozzák meg, hogy mi a siker. A közösség meghatározza az értékeit, és aki ezek szerint él, aki megfelel az elvárásoknak, az sikeres a többiek szemében. A siker tehát az a tevékenység, amit a külvilág előtt végzünk és attól siker, hogy mások annak ítélik meg és ezt a tudtunkra is adják.

Hogyan születik a siker?

Először is egy gondolat születik meg az ember fejében. A gondolat növekedik, míg egyszer csak vágy lesz belőle. A vágy azután cselekedetekre sarkall. Ha valamire vágyódunk és tenni is hajlandók vagyunk érte, akkor – ha elég sokszor és elég sokáig cselekszünk – sikeresek leszünk. A siker feldobottá, boldoggá tesz minket. Azután egy újabb gondolat újabb vágyat szül, és a figyelmünk más célok felé fordul, más sikerekre vágyódunk. A kör bezárul - a kör újra indul.

Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus a sikernek és a sikerességnek több oldalát ismeri, a téma tudományos oldalára nagyszerű rálátással rendelkezik. Úgy gondolja, a siker a tevékenység öröme. Szükséges hozzá az elismerés is, a környezet tükröző öröme – mely nemcsak azonnali visszaigazolást jelent, hanem a belső iránytűnk kialakításáért is felelős.

Azok, akik sikerorientáltak, biztosan megtalálják a sikerhez vezető utat, ami a fejben kezdődik. Aki hajlandó szembenézni a valósággal és önmagával, az képes lesz egy olyan produktív és építő játszmára beállítani magát, amivel elérheti céljait.

Célok, változás, hozzáállás

Cél nélkül élni körülbelül olyan, mint kapu nélkül focizni. A célok visznek minket előre, ezek mozgatják a világot, ezek adnak értelmet az életünknek. Szerencsére az ember alapvetően egy „célra tartó szerkezetként” működik, de van ennek egy magasabb szintje is. A célokkal érdemes tudatosan foglalkozni és komolyan tervezni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek átgondolt, leírt és időhöz kötött céljaik vannak, sokkal nagyobb arányban érik el ezeket.

Szentpéteri Csilla zongoraművész a crossover műfaj királynője. Sikerek hosszú sora jellemzi életét. Számára a siker egy bonyolult rendszer: ha az, amit meg akart valósítani elérkezett, visszaért hozzá, ő maga föl tudja dolgozni, meg tudja élni - sikeresnek érzi magát. Fontosnak tartja, hogy a sikert megtanulja az ember élvezni és egyfajta kontroll alatt megélni. Úgy érzi, édesanyja és férje támogatása, mindennapi segítsége nélkül sosem tudta volna elérni sikereit.

Ha a cél és az elhatározás megszületett, akkor a siker érdekében a cselekvés a következő lépés. Mivel leginkább szokásaink, gondolataink, félelmeink rabjaként éljük életünket, akármilyen kényelmetlen is, elsőként a rossz berögzülések helyett a célunkhoz közelebb vivő jó szokásokat kell kialakítanunk. Kilépünk a komfortzónából, vagy inkább kiterjesztjük azt. A világ, az univerzum és minden folyamatosan változik – a változás a legtermészetesebb folyamatok egyike. Hozzá kell hát szoknunk ahhoz, hogy ha valamit el akarunk érni, akkor szükségszerűen változnunk, változtatnunk kell. Arról nem is beszélve, hogy a fejlődés változás nélkül abszolút elképzelhetetlen lenne.

Változtatásképpen jó szokásokat kell kialakítanunk. Az első jó szokás talán a pozitív hozzáállás kialakítása lehet. Egyszerűen el kell fogadnunk azt, hogy a pozitív dolgok előrevisznek, a negatív dolgok pedig lehúznak és megbetegítenek. Ez a gondolatokra éppúgy igaz, mint a szokásokra, szenvedélyekre. A kiindulási alap talán az lehet, hogy szótárunkból töröljük a „kudarc” szót, és kicseréljük arra, hogy „lehetőség”.  Az átlagembert ugyanis az különbözteti meg a sikerestől, hogy miként reagál a problémákra, kihívásokra. Sokunk ember számára az első nagy megpróbáltatás a pozitív attitűd hasznosságának felismerése és elfogadása. Mivel a környező világ tele van negatív hírekkel, bizony nem könnyű átállni a pozitív gondolkodásra. Talán a legegyszerűbb dolog jobban megszűrni a felénk irányuló információáradatot, és figyelmünket az építő dolgokra fordítani.

Ma már az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek, kutatók ugyanolyan fontosnak tartják a pozitív gondolkodást, mint a helyes táplálkozást vagy a sportolást.

Szávay Ágnes teniszezőnek sikeres sportolói pályafutás fémjelzi életét. Teniszezőként bebizonyította, hogy egyéniben és csapatban is ki tudja hozni az ember magából a maximumot, ha jó csapatjátékos és kitartó. A sikert számára az jelenti, ha annak a tevékenységnek, amiért mindennap felkel és amit örömmel, szeretettel és teljes odaadással végez, megjön az eredménye. Ma már jótékonysági munkájának köszönhetően járul hozzá mások sikeréhez.

Szilágyi Áron olimpiai és világbajnok kardvívó a siker és az eredményesség terén olyan pályát járt be, amit sokan egy élet alatt sem mondhatnak magukénak. Párkapcsolatában azt tartja a legfontosabbnak, hogy egyenrangú felekként álljanak egymás oldalán párjával és ő ugyanúgy ott lehessen társa sikereinél, mint fordítva.

A sikeresség tanulható

A feladatokkal való megküzdés szempontjából kétféle embertípus van: a kihíváskereső és a kudarckerülő. Ezek kódjai jórészt gyermekkorban égnek belénk, saját tapasztalataink, a környezetünkből vett példák megélése során. Persze a sikerhez sem csak egyfajta út vezet. A dicséret, a pozitív visszajelzés nagyon jó módszer a motiválásra, sokaknál azonban a megélt kudarcok, gyermekkori traumák indítják be a korai küzdést és akaraterőt.

A sikeres nő tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, de tesz is ezekért. Szerencsés esetben az értékelés, a visszaigazolás sem marad el, ami aztán újabb adag erőt ad a következő nap lehetőségeihez…

Egy hozzászólás

Isabel
2014. január 8. 09:44:41
No ezt ma kíváncsian várom. Szerintem ugyanis minden verseny és minden gyõzelem csupán az egók harca. Miért törekszik mindenki arra, hogy õ több legyen, mint akárhány embertársa? a teremtés szerint ugyanolyan jogokkal (és kötelességekkel is persze) bír minden egyes ember. Persze kell hogy legyen vezetõ, ebben a tekintetben fontos a versengés, de ne a minden áron való elõretöréssel, a másik legázolásával, hanem annak elismerõ egyetértésével.

Én is hozzászólok!