Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mi tesz minket boldoggá? Boldogságkutatás Adásba kerül: 2014. február 14.

blog post image

Szinte minden ember leghőbb vágya, hogy megtalálja a boldogságot. Valójában mi is a boldogság? Sokan, sokféleképpen próbálták már megmagyarázni mibenlétét, de valójában még senkinek nem sikerült. Mi lehet ez a titokzatos dolog, ami mindannyiunk célja? A boldogság a cél, vagy az út maga? Laár Andrással, Szikora Róberttel, László Boldizsárral - és meglepetés hölgyvendégünkkel próbáljuk megfejteni a titkot.

"A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk." (Francoise Sagan)

A boldogságkutatás ma már elismert tudomány. A kutatási eredmények alapján elmondhatjuk, hogy az anyagi javak hiánya sokkal szorosabban kapcsolódik a boldogtalansághoz, mint az anyagi javak megléte a boldogsághoz. Az Eurobarometer 2012-es európai boldogságkutatása  szerint a boldogsághoz a legfontosabb az egészség, a család, a jó munkahely, és csak ezeket követi az anyagi boldogulás.

A magyarok ritkán boldogok

A felmérések szerint a magyarok érzelmei rosszabbak az európai átlagnál. Arra a kérdésre, hogy "Az elmúlt négy hét során milyen gyakran érezte magát boldognak?" az európai válaszadók 61 %-a azt jelölte meg, hogy állandóan, 8 %-uk azt, hogy ritkán. Ezzel szemben a magyaroknak csak 50 %-a nyilatkozta azt, hogy állandóan, és a ritka válaszra 22 %.

Szikora Róbert énekes, az R-GO frontembere tudatosan alakítja ki magában a derűs életszemléletet. Ehhez segítségére vannak a szakmabeli sikerei és az a mély meggyőződése, hogy nem kell aggodalmaskodni, mert a Gondviselés úgyis elrendez mindent.

Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista pap tudatában van annak, hogy a derű állapota eredendő tulajdonsága az embernek. Aztán az évek alatt rárakódott érzelmek és élmények elfedik ezt az állapotot. A boldogság állapotához a legfontosabb az önazonosság, hogy valóban azonosak legyünk azzal, akinek magunkat gondoljuk.

László Boldizsár énekes, operaénekes érzelmileg második szakaszát éli az életének. Volt egy könnyűzenei korszaka, amikor minden a pörgésről a külsőségekről szólt, és van a mostani, az operák világa, amely során fontossá váltak számára az élet kérdései, úgy mint a boldogság keresése.

Piros Ildikó színésznő szerint nem elég egy életen át törekedni a boldogságra, hanem észre is kell venni a boldog pillanatokat. Megpróbál minden apró örömöt, szépséget rögzíteni magában, hogy előhúzhassa, ha borús idők járnak. Úgy érzi, csak az tudja, mi az a boldogság, aki megjárta a poklot is.

Hasznos-e boldognak lenni?

A pozitív érzelmek növelik a figyelmet, új viselkedési mintákat váltanak ki, ezáltal új képességeket sajátítunk el és bővülnek az erőforrásaink. A boldog emberek jobban dolgoznak, gyorsabban lépnek előre, többet keresnek. Nyitottabbak mások felé, és gyakrabban kezdeményeznek beszélgetést, érdeklődőbbek és segítőkészebbek, így több barátjuk is van. Jobb az immunrendszerük, ritkábban betegek, gyorsabban gyógyulnak. Hosszabb az élettartamuk, és krónikus betegségeknél a túlélési valószínűségük is magasabb. A pozitív érzésűeknél a halálozási arány is alacsonyabb, tovább élnek...

Figyelem! Február 14-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közösen, első alkalommal rendezi meg a Szűrés Éjszakáját. Ezen az eseményen az emlőszűrés kerül fókuszba, az ország több, mint 40 szűrőállomásán! A szűrőállomások listáját megtalálja az oldal tetején lévő Válaszok menüpontban. Éljen vele!

Öt hozzászólás

Gaius
2014. február 14. 18:59:25


Kedves Gabriella! Hímnemû egyedként, amikor csak tehetem, figyelem eme mûsorát. Megérinti a Zembert, mert egyszerûen tényleg emberi.. hétköznapi, emberi szituk alapvetõen nõi aspektusairól, megközelítéseirõl szól, de a férfi vendégek miatt nem marad ellenpontozás nélküli, rossz értelemben vett feminista mûsor. Gratula..:)

Hmmm.....s a legutóbbbi, "boldogság"-keresõ adás kapcsán legszívesebben bemásolnám egy-egy internetes naplóbejegyzésem, de azok nem ilyen adásba valók, elvégre "napló"-bejegyzések. :) Mindenesetre, a boldogság megélésének élményéhez azt hiszem alapvetõen az szükségeltetik, hogy az adott személy megélje vágyait, álmait. Érthetõ módon ez asszem a szerelem és a közös gyermek élményének megélését jelenti. (A szerelmen kölcsönös, egyidejû, érzelmi alapú, testi kapcsolatozt értek.) Úgyamúgy meg a boldogság záloga a lelki egyensúly, és a passzoló partner esete....sztem....í.99
Éva
2014. február 15. 01:22:59
A most véget ért mûsorhoz szeretnék hozzászólni.A téma a "boldogság" volt.
Piros Ildikó többször is reflektált az alábbi gondolatra, ami életfilozófiámmá vált.

" Az élet boldogságát nem a boldog percek adják, hanem az emelt fejjel átélt keserû órák."

Fiatalon mindenki törekszik arra, hogy boldog legyen, de nem éri el. Ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat sok mindent kell megélni, átélni. Ahhoz meg kell öregedni és egy kis bölcsességre szert tenni.A Caminót járva 2005-ben,56 évesen egy adott pillanatban azt éreztem, hogy én boldog vagyok. Kicsit megijedtem, körbe néztem és nem értettem, hogy mitõl vagyok én most boldog? Nem volt több pénzem, nem ettem többet és jobbat, nem volt csak egy váltóruhám és mégis nagyon boldog voltam. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt az érzést átéltem és azóta én úgy érzem, hogy a sok problémák és nehézségek ellenére is boldog vagyok.
A mûsor hatására éreztem, hogy meg kell osztanom mindezt.

Herman Éva
Isabel
2014. február 15. 13:44:57
Francoise Sagannak sajnos, nincs igaza, ellenben Laár Andrásnak igen, Robinak és Piros Ildinek igen. Utóbbira esküdni mertem volna, mármint hogy õ lesz a hölgy meghívott. Minden megnyilvánulása, élete, mentalitása utánozni való.
A szerelem felfokozott állapot, ami nemhogy örökké nem tart, hanem sok ingadozással is járhat, ami rontja az emberi testet-lelket, sõt, mivel "vak" is, nagyon sokszor a rossz útra tereli. Az embernek persze jó megélnie ezt is, mint tapasztalatot, de az igazi boldog a helyes középút, a jó értelemben vett flegmaság, a minden úgy jó, ahogy van, az önmagunkkal és Istennel való tökéletes egyensúly alapigazsága. Nem én találtam ki.
A férfiak kissé együgyû alapmentalitása, hogy akkor boldog, ha a nõ felnéz rá. Szerencsére ezt az egoista nyilatkozatot a többiek helyesre javították, vagyis a kölcsönös "egymásra felnézésre".
Summa summárum, mindenben az egyensúly a helyes és boldogító út. Egy fûszál illatában benne van a tökéletes boldogság lehetõsége. Boldogtalan és félrevezetett az az ember, aki azt gondolja, hogy valami külsõ dologtól, személytõl lehet csak boldog.
Nagyon meglepõ, de jó ötlet volt a három férfi plusz egy nõ. Még gondoltam is, hogy ha ezentúl ez lesz, nyilván megváltozik a mûsor címe is, mondjuk autóstáskára.
Kati
2014. február 15. 16:02:56
A Ridikül 2013 tavasza óta, amíóta megy, hatalmas lelkierõt ad az élethez! Ez a músor is fantasztikus volt! Köszönöm!
Kati
Erzsébet
2014. február 16. 12:22:51
T. Szerkesztõk!
Úgy éreztem, hogy nem voltak elég hitelesek a szereplõk.Hogy talán egyik sem képviseli igazán a "boldogságot", ha azt képviselni lehet. Piros Ildikó pedig a legkevésbé, hiába van griberli az arcán, és hiába mosolyog állandóan. Ami a mosoly mögött van, az azért átsugárzik, és nekem keserûség is sugárzik át belõle.Nekem mániám, hogy mindig azt adjuk, ami a lelkünkben van, és ne mosolyogjunk, ha éppen nincs olyan hangulatunk. Ha rossz a kedvünk, akkor az látszódjon rajtunk. Nekem iszonyatos erõfeszítésembe kerülne, ha rossz hangulatomban mosolyognom kellene. Ilyenkor felhívom a barátnõimet, és kiöntöm a lelkem nekik, nagyon együtt érzõek tudnak lenni. De akkor is felhívom õket, ha éppen boldog vagyok, de az elsõ hozzászólóval értek egyet, hogy ahhoz a vágyaink teljesülése kell. Nálam elsõ helyen a szerelem áll a vágyak "skáláján", és szerencsére volt is benne részem párszor - hogy aztán után jött a boldogtalanság? Nem baj, az elõzõ élmény megérte...

Én is hozzászólok!