Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rohanó anyák... Adásba kerül: 2014. február 19.

blog post image

Le a kalappal azok előtt, akik még bírják a rengeteg küzdelmet az idővel, a rohanással, a stresszel. De valljuk be őszintén, nem sokat látunk belőlük magunk körül. Talán már mi magunk sem bírjuk olyan jól ezt a rohanó életformát? De ha egyszer mindenki ezt csinálja? Muszáj, hogy minden beférjen egy napba? Horváth Lilivel, Balázsi Gabriellával, Keleti Andreával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgettünk a napi rohanásról, a családi munka- és időbeosztás tudományáról.

A tökéletes anya képes minden feladatát és kötelességét hibátlanul, zokszó vagy fáradtság nélkül ellátni. Nincs súlyfeleslege. Igazi bombázó, mindig tökéletes a sminkje és a ruhája. Mindig türelmes, kedves és elragadó a környezetével. Bármikor szakít fél órát, hogy játszani tudjon a gyerekkel. Mindemellett tehetséges és sikeres a munkájában is. Az otthona pedig makulátlanul tiszta és tökéletes…

... Azután amikor fél hatkor csörög az óra és felébred a tündérmese-álomból, egy hosszú lista fut végig az agyán, amitől energikusan kipattan az ágyból… illetve… inkább a  fejére húzza a paplant.

Lehet ezt jól csinálni?

Balázsi Gabriella pszichológus arra bíztatja a szülőket, használják ki azokat a segítségeket, szolgáltatásokat, amelyekre lehetőségük van, amelyeket a családtagok, barátok kínálnak. Fontos, hogy a leendő szülők már a gyermekvárás ideje alatt újragondolják szerepeiket és felkészüljenek az addig ismeretlen új helyzetekre.

Horváth Lili színésznő két fiú, Ádám és Áron édesanyja. Úgy érzi, egyensúlyban van az élete és jól tud váltani a "Mama" üzemmód és a "Színésznő üzemmód" között. Hatalmas segítség számára az édesanyja, Tordai Teri, aki szinte kötelezi őket a férjével, hogy néha a fiúk nélkül menjenek kikapcsolódni. Addig ő vigyáz a gyerekekre.

A feladatok és az idő miatti feszültséget csökkentenünk kell. Az idő „tágítható”, azaz az időhöz kapcsolódó szubjektív érzékelésünk megváltoztatható. Evvel rengeteg stressztől meg lehet szabadulni. Hasznos lehet a feladatlisták készítése - de csak addig, amíg nem bővítjük őket állandóan a végtelenségig (mert ugye lehetne). Ne ragaszkodjunk az összes feladat elvégzéséhez, és tudjunk prioritásokat felállítani. Meg kell tanulnunk bizonyos dolgokra NEM-et mondani. Ehhez egyfajta belső állapot elérése szükséges, valahogy így: „az is elég, ha magamnak megfelelek, és nem kell mindig mindenki másnak is megfelelnem”.

Elfogadás és teljes odafigyelés

Ahhoz azonban, hogy mindez jól működjön, néhány dologra szükség van. El kell fogadnunk, hogy ha segítséget kérünk vagy elosztjuk a feladatokat, a másik sokszor más minőségben és ütemben fogja elvégezni azokat – a férj és a gyerekek is. Meg kell tanulnunk a teljes odafigyelést. Amíg rohanunk és egyik feladatról a másikra ugrunk, addig a környezetünk, párunk, gyermekeink nem fogják érezni, hogy odafigyelünk rájuk. A teljes odafigyelésnek nem az időtartama számít, hanem a minősége, az erre szánt idő teljessége. Ez egy olyan állapot, amikor egy pillanatra elengedjük a saját érzelmi káoszunkat és csak a másikra figyelünk.

Keleti Andrea táncművész, tánctanár gyermekei, Viki és Máté születése után sokkal tudatosabban figyelt az idővel való gazdálkodásra, mégis úgy érzi, vesztésre áll a kérdésben. Nagyon fontosnak tartja, hogy a sok-sok teendő között ne feledkezzünk meg párunkról, aki ugyanúgy igényel minket, mint amikor még nem voltak gyermekeink. Andrea és férje keddenként szabadságnapot tartanak, amíg a gyerekek iskolában vannak.

Lux Ádám színésznek édesanyja a példaképe, aki négy gyermeket nevelt fel, közben pedig egy 12 évfolyamos iskola igazgatónője volt. Ádám szerint a gyerekekkel együtt eltöltött idő minősége az igazán fontos. Ha ez megfelelő - még ha kevés is – nem lesz hiányérzet sem a gyerekben, sem a szülőben. Ádám e mellett azt tartja a legfontosabbnak, hogy a pár mindkét tagja figyelje a másikat, egyeztessék a várható feladataikat és figyelmeztessék egymást, ha valami olyat éreznek vagy látnak, ami aztán a gyerekeken csapódik majd le.

Rohanás otthon és munkahelyen

A rohanás független attól, hogy egy anya dolgozik-e valamilyen munkahelyen, vagy otthon van és háztartásbeli. Sokszor a munka mennyisége sem különbözik. Csak a megbecsültség és a társadalmi hasznosság érzése más. Az otthon lévő anyukáknak sokszor ugyanannyi (vagy még több a feladatuk), csak ők a társadalom megbecsült, elismert tagjának sem érezhetik magukat. Közülük sokkal többen gondolják magukat kívülállónak, mint a dolgozó anyák. Hölgyeim, a választás lehetősége a miénk…

 

Nyolc hozzászólás

Lívia
2014. február 19. 18:29:01
Keleti Andrea es férje napja: kedd

Üdvözlettel: Kiss Livia
Editke
2014. február 19. 18:41:25
Kedves Gabriella!
Szerettem volna részt venni a játékban, de az E-mail címet nem tudtam megjegyezni, és nem is találom sehol.
Megkaphatnám?

Üdvözlettel: Editke
Anikó
2014. február 19. 23:24:47
február 19.-i műsor kérdésére a válasz: (Keleti Andrea és férjének a napja) KEDD.
Az email címet nem találtam.
Szanyi Márta
2014. február 20. 06:47:58
Nagyon szeretem a musort és ha lehet mindig megnézem.
Keleti Andrea napja a kedd volt.
További sok sikert kívánok.
Márta
babi
2014. február 20. 06:48:37
Keleti Andi és a férje napja a KEDD
Isabel
2014. február 20. 11:40:47
A bevezető négy sorban leírtak nem macskakörmösek, nem is írták mellé, hogy ez csak álom. Ha igaz lenne, akkor a kisminkelt, tökéletesen teljesítő anyáknak 72 órából kell álljon egy napjuk.
Ismerek egy anyát, négy gyereket nevelt, egyedül. Hát, olyanok is lettek, túlérzékenyek, a legfontosabb dolgokat nem tudók, félreinformáltak, némelyikük még mindig tévhitekben él, mindannyian követték anyjuk példáját és elváltak, gyerekeiket ők is rohanásban "nevelték", vagy inkább elnevelték. Meg is lett ennek az eredménye. A négy közül hárman még mindig azt gondolják, tökéletes anyák, és csodálkoznak, hogy miért olyanok a gyerekei, amilyenek. Egy időközben rájött, hogy rengeteg nevelési hibát követett el, amikor a nagyanyja, majd anyja példájából kiindulva rontotta el saját életét, ezzel együtt a gyerekeiét is. Most abban bízik, hogy az unokái talán már másképpen csinálják.
Az említett anya anyóstársa is öt gyereket szült, három alkoholista lett, az egyiket ez vitte el 43 évesen (apjuk példája után). Az anya egyszer büszkén kijelentette: fölneveltem őket és ember lett belőlük! Ember, de milyenek?
Liliom
2014. február 20. 16:43:58
Kedves Gabriella!

A tegnapi műsor is nagyon tetszett, egy kicsit könnyebb úgy itthon `küszködni`, hogy látom, a problémáim nem egyediek, nem én vagyok az egyedüli megátalkodott, aki elvágyódik pl egy fodrászhoz, de már a gondolattól is lelkiismeret furdalása van.
A műsorban elhangzott feladatok hatványozottan jelentkeznek, amikor a gyemek/gyemekek betegek, éjszaka lázat mérünk, nózit porszívózunk, stb.
Mi az anyukám szomszédjában lakunk, de időközben a Mama elköltözött, mert 100 km-re talált munkát...
Mostmár mi is nézegetjük az ingatlan oldalakat, mert ebben a mini faluban nem sikerült barátokat találni, mivel szinte csak aludni jártunk a munka és egyéb elfoglaltság után haza, szomszédaink nincsenek.

Úgy volt, h holnap megyek fodrászhoz, de reggel le kellett mondanom egy nátha vírus miatt. :-)
Katalin
2014. február 24. 10:31:27
Kedves Gabriella!
Majdnem kezdettől néztem műsorát.Kezdetben tetszett,de idővel az a kép alakult ki bennem,hogy ez is csak a férfiak ellen neveli a nőket.A meghívott vendégek a felső középosztályhoz tartozók.Egy magyar férfi egészségben eltöltött várható életkora eleve 10 évvel rövidebb,mint egy Ny-on születetté.A mai háztartások már kényelmesebbek,vagyis a nő,ha AKARJA,meg tudja csinálni a napi munkát,főzhet(ne) az urának estére,mikor ő hulla fáradtan hazaér.Az a férfi,aki nem munkanélküli,az heti 60~70 órát dolgozik!Miért kell még a médián keresztül is azt sugallni,hogy szálljon be a házi munkába?Nem csoda,hogy olyan nagy a fiatal kori férfi halandóság,mert túlterheltek.Sok itthoni nőnek is csak arra kell a férfi,hogy tolja haza a pénzt.Jóval korábbi műsor kapcsán értettem meg,hogy Kánya Kata mellől miért hajtott el egy férfi padlógázzal a tilosból.Amikor a családok szilánkosra törnek szét,mert már alig van hagyományos értékrend,akkor ne mondja senki kamerába,hogy a szülő jó,ha közelben él,de papucsban ne tudjon átmenni.
64 éves,sokat dolgozott,fiús anyaként is tapaszalt nézőként írtam véleményemet.
Üdvözlettel
Katalin

Én is hozzászólok!