Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nagyszülők a családban Adásba kerül: 2013. december 02.

blog post image

A nagyszülői szerep eltér a szülői szereptől. Nemcsak a felelősség, hanem a feladatok is mások. A nagyszülők jelenléte nagyon sok örömöt jelenthet a családnak, de ha a kapcsolat nem úgy alakul, bizony bánatot is. Pécsi Ildikóval, Dékány Saroltával, Kassai Ilonával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk arról, milyen is nagyszülőnek lenni.

"Senki sem képes arra, amit a nagyszülők tesznek a kisgyerekekkel. Mintha csillagport szórnának a kicsik életére." /Alex Haley/

Amikor megszületik az első gyerek, minden családban újraosztják a lapokat. A szülőkből hirtelen nagyszülők lesznek, akik számára ott az élő bizonyíték, hogy a saját gyermekük végérvényesen felnőtt lett. Az unoka új értelmet ad a nagyszülők életének. Boldogságot és hálát éreznek, s ez fokozza az életörömüket. De a saját nagymamánkra, nagypapánkra egészen másképpen emlékszünk, mint amikor mi magunk nézünk a tükörbe nagymamaként, nagypapaként.  A nagyszülőséget, mint életszerepet meg kell tanulni. El kell engedni ­– ugyanakkor segíteni is kell. Ez bizony nem mindig könnyű mutatvány.

Nagy nyereség az unokák számára, ha vannak nagyszüleik, akik komolyan veszik a feladatukat. És természetesen nagy könnyebbség a felnőtt gyerekeknek is, ha tudják, hogy szeretetteljes, gondos és segítőkész szülők állnak a hátuk mögött. Ez a segítség azonban csak akkor jelent valódi segítséget, ha kellő tapintattal jár együtt. A nagyszülők jelenléte és támogatása akkor éri el a célját, ha figyelmes, kérdő együttgondolkodásban jut kifejezésre.

Pécsi Ildikó színművésznőnek saját unokája, a 16 éves Csabi mellett rengeteg pótunokája is van, hiszen „Nagymama válaszol” című rovata 8 éve töretlen sikerrel működik egy hetilapban. Úgy látja, mai rohanó világunkban már rengeteg feladat és nehézség hárul egy általános iskolás gyermekre is, hiszen mindig arra kell készülnie, hogy az éppen következő iskolába, gimnáziumba felvegyék. Csabi sikerrel vette az első akadályokat, nemrég kezdte a gimnáziumot.

Természetesen az unoka-nagyszülő kapcsolata, az, hogy mennyire szeretnének részt venni a család életében, hétköznapjaiban, attól is függ, hogy milyen a szülőkkel való kapcsolatuk. Ha nem jó, akkor nem is várhatunk jó kapcsolatot az unokával sem. A probléma általában az eltérő nevelési elvekből adódik, amit a felek nem tudnak megfelelően kezelni. E mellett sokszor a nagyszülők olyan dolgokat szeretnének megvalósítani, amiről azt gondolják, hogy helyes, de tudják, hogy ellenkezik a szülők elveivel. Ez főleg akkor éleződik ki, ha több nemzedék él együtt. A külön élő nagyszülők jobban tudnak alkalmazkodni ehhez a helyzethez.

Dékány Sarolta énekesnő unokája Rozi, 9 éves. Lánya, Koós Réka egyedül neveli a kislányát, így sokat vannak együtt. Ha Rékának úgy alakulnak a fellépései, munkái, a nagyi besegít. Következetesen betartja, amit lánya Rozival kapcsolatban kér. A nagypapa, Koós János viszont  agyonkényeztetné az unokáját.

Mára az idősebbek összehasonlíthatatlanul jobb egészségnek örvendenek, mint szüleik az ő korukban, így a mai gyerekeknek egy szuperaktív nagyszülő-generáció áll a rendelkezésére – általában az egész család legnagyobb örömére.

Kassai Ilona napi kapcsolatban van 6 éves unokájával, Zoéval. A művésznő munkát is úgy vállal, hogy akármi történjék, Zoéért menni tudjon az oviba. Rendszeresen ott is alszik az unokájánál. Szigorú nagymamának tartja magát, de persze gyakran elgyengül.

A nagyszülőnek az unokával kapcsolatban nem kell viselnie a mindennapi felelősséget, hiszen arra ott van a szülő. A nagyszülői szerepkör vállalása magával hozza a megkönnyebbülés érzését is. A nagyszülő zavartalanul élvezheti az unoka által nyújtott örömöket, nem kell nevelnie az unokát. Ha a helyzet túlterheli a nagyszülőt, akkor van lehetősége, hogy kilépjen a helyzetből, távozzon az unokától. Nem kell beavatkoznia, dönteni, őrködni, kitartani. Ha elfáradtak, visszavonulhatnak. Aztán később visszajöhetnek, ha kipihenték magukat vagy megszűnt a kényes helyzet. Nagyszülőnek lenni tulajdonképpen ünnepi feladat.Tátrai Tibor gitáros, zeneszerzőnek hat unokája van, öt fiú és egy kislány. Szerinte a nagyszülőség édes kötelesség. Legkisebb unokája három éves. A zenész ezt tartja a legcsodálatosabb időszaknak. Amikor még az őszinteség, a tisztaság, a nyitottság dominál a kommunikációban. Az iskoláskor nehézségei - az, hogy már követelményeket támasztanak a gyermekek felé - jelentős változásokat hoznak a viselkedésükben. A zenész úgy érzi, hatvan fölött már egy áldott, bölcs állapotban szemléli családja legkisebb tagjait is.

"Az unokák Isten eszközei, hogy kiengeszteljen minket amiatt, hogy megöregedtünk". /M. H. Waldtrip/ 

A Nagymamák Világnapja minden évben július 13-án van. Nálunk leginkább Anyák Napjára esik a nagyszülők köszöntése. Természetesen ne csak ünnepek alkalmával gondoljunk nagyszüleinkre, de ilyenkor szánjunk egy kicsivel több időt rájuk. Csak úgy, mint szeretteinkre és saját magunkra - kellene.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!